Od prosięcia do tucznika

Mocne i zdrowe warchlaki to opłacalny tucz!

Oddajemy w Wasze ręce poradnik adresowany do lekarzy weterynarii oraz hodowców i producentów świń, w którym wraz z najlepszymi krajowymi praktyka-mi podpowiadamy, jak optymalnie zorganizować produkcję tuczników i zarządzać zdrowiem świń-„Od prosięcia do tucznika". Mamy nadzieję, że będzie on pomocny w codziennych pracach oraz w prowadzeniu rentownej produkcji żywca wieprzowego.

W ostatnich latach ceny tuczników nie zawsze zadowalały rolników. Przy gorszej efektywności produkcji o zarobek było szczególnie trudno. Jednak mimo wszystko polski krajobraz hodowli świń zmienia się. Rolnicy ogromnym nakładem finansowym zmienili oblicze krajowej produkcji świń. Powstało wiele nowoczesnych chlewni, w tym wyspecjalizowanych tuczami. Nasza publikacja jest skierowana nie tylko do lekarzy weterynarii i producentów zajmujących się tuczem w cyklu otwartym, ale również do rolników utrzymujących świnie w cyklu zamkniętym i obsługujących ich lekarzy.

Poradnik „Od prosięcia do tucznika" podpowiada, jak przygotować zwierzęta i budynek do efektywnego tuczu. Poświęcamy w nim również wiele uwagi problemom zdrowotnym świń najczęściej pojawiającym się w tuczami wraz ze skutecznymi zaleceniami oraz doborowi optymalnego systemu karmienia zwierząt.

Spis treści

Przygotuj prosięcia do odsadzenia

Odchowalnia gotowa na tip-top

Czysto w chlewni

Obrzękówka w tuczu

Biegunki - leczyć, czy nie?

Zasady zwalczania PRRS

Kaszel w chlewni? Diagnozuj i lecz!

Na mokro: taniej, ale trudniej

Żywienie zgodne z genetyką

Zaplanuj odstawę

Liczy się wiedza