Od prosięcia do tucznika
- Wydawnictwo: Polskie Wydawnictwo Rolnicze
-
Dostępność:
Nakład wyczerpany
- Autor: praca zbiorowa
- Wydawca, rok wydania: Polskie Wydawnictwo Rolnicze, 2018
- Liczba stron : 34
- Oprawa i wymiary: miękka, 210 x 300 mm
- ISBN: 978-83-61078-85-2
Mocne i zdrowe warchlaki to opłacalny tucz!
Oddajemy w Wasze ręce poradnik adresowany do lekarzy weterynarii oraz hodowców i producentów świń, w którym wraz z najlepszymi krajowymi praktyka-mi podpowiadamy, jak optymalnie zorganizować produkcję tuczników i zarządzać zdrowiem świń-„Od prosięcia do tucznika". Mamy nadzieję, że będzie on pomocny w codziennych pracach oraz w prowadzeniu rentownej produkcji żywca wieprzowego.
W ostatnich latach ceny tuczników nie zawsze zadowalały rolników. Przy gorszej efektywności produkcji o zarobek było szczególnie trudno. Jednak mimo wszystko polski krajobraz hodowli świń zmienia się. Rolnicy ogromnym nakładem finansowym zmienili oblicze krajowej produkcji świń. Powstało wiele nowoczesnych chlewni, w tym wyspecjalizowanych tuczami. Nasza publikacja jest skierowana nie tylko do lekarzy weterynarii i producentów zajmujących się tuczem w cyklu otwartym, ale również do rolników utrzymujących świnie w cyklu zamkniętym i obsługujących ich lekarzy.
Poradnik „Od prosięcia do tucznika" podpowiada, jak przygotować zwierzęta i budynek do efektywnego tuczu. Poświęcamy w nim również wiele uwagi problemom zdrowotnym świń najczęściej pojawiającym się w tuczami wraz ze skutecznymi zaleceniami oraz doborowi optymalnego systemu karmienia zwierząt.
Spis treści
Przygotuj prosięcia do odsadzenia
Odchowalnia gotowa na tip-top
Czysto w chlewni
Obrzękówka w tuczu
Biegunki - leczyć, czy nie?
Zasady zwalczania PRRS
Kaszel w chlewni? Diagnozuj i lecz!
Na mokro: taniej, ale trudniej
Żywienie zgodne z genetyką
Zaplanuj odstawę
Liczy się wiedza