Rzepak ozimy wiosną. Nawożenie, regulacja, ochrona
- Wydawnictwo: Polskie Wydawnictwo Rolnicze
-
Dostępność:
Wysyłka w 12 godzin
- Autor: praca zbiorowa
- Wydawca, rok wydania: Polskie Wydawnictwo Rolnicze, 2022
- Liczba stron : 38
- Oprawa i wymiary: miękka, 210 x 295 mm
- ISBN: 978-83-7940-026-3
- szt.
- 29,90 zł
W przygotowanej publikacji nasi eksperci doradzą Państwu, jak podejść do wiosennej agrotechniki rzepaku, aby efekt w postaci plonu był jak najwyższy! W publikacji znajdziesz informacje dotyczące konieczności stałego monitoringu plantacji.
W publikacji znajdują się następujące tematy:
Integrowane nawożenie w okresie wiosennej wegetacji
Korekta regulacji zachwaszczenia
Ograniczenia nasilenia chorób ważnych gospodarczo
Biologiczne metody ograniczania chorób i szkodników
Drodzy Czytelnicy,
ze względu na dobrą perspektywę cenową, pomimo rosnących kosztów produkcji, warto nie oszczędzać i właściwie zadbać o kondycję rzepaku. Jak wskazuje prof. Witold Grzebisz, producent rzepaku nie może zaniedbać żadnego z czynników agrotechnicznych, a zwłaszcza żywieniowych, decydujących o wykształceniu elementów struktury plonu. Z kolei dr hab. Witold Szczepanik zwraca uwagę, iż przystępując do wiosennego nawożenia azotem, warto przeanalizować zarówno poziom plonowania tej rośliny w gospodarstwie w latach poprzednich, jak i czynniki, które o nim decydowały, a wnioski odnieść do warunków występujących na plantacji przed zastosowaniem pierwszej dawki azotu.
Dr inż. Przemysław Kardasz podkreśla, iż chwasty nie tylko niekorzystnie oddziałują na plon, ale utrudniają również zbiór. Są biologicznym mostem dla wielu groźnych chorób oraz sprzyjają występowaniu szkodników. Jak podkreśla prof. Bożena Kordan, z powodu wycofywania substancji czynnych insektycydów zwalczanie szkodliwych owadów rzepaku jest coraz trudniejsze. Dlatego bardzo ważny jest stały monitoring plantacji, który umożliwi poprawne dobranie i umiejętne zastosowanie skutecznych i dostępnych insektycydów. Jak wskazuje dr hab. Marta Damszel, z prowadzonego monitoringu i diagnostyki chorób rzepaku wynika, że od kilku sezonów wegetacyjnych największe straty gospodarcze powodują nasilone objawy suchej zgnilizny kapustnych oraz zgnilizny twardzikowej.
W przygotowanej publikacji nasi eksperci doradzą Państwu, jak podejść do wiosennej agrotechniki rzepaku, aby efekt w postaci plonu był jak najwyższy.
Życzymy owocnej lektury.
Redakcja „Tygodnika Poradnika Rolniczego”
Spis treści
Rzepak powinien trzymać cenę
NAWOŻENIE
Integrowane nawożenie w okresie wiosennej wegetacji
Nawożenie wiosenne
REGULACJA
Korekta regulacji zachwaszczenia
Chwasty mostem biologicznym kiły kapuścianej
OCHRONA
Ograniczanie nasilenia chorób ważnych gospodarczo
Ograniczanie strat powodowanych przez szkodniki
Biologiczne metody ograniczania chorób i szkodników