Rzepak w mistrzowskiej uprawie

  • Wydawnictwo: Polskie Wydawnictwo Rolnicze
  • Dostępność: Wysyłka w 12 godzin
  • Autor: praca zbiorowa
  • Wydawca, rok wydania: TopAgrar, 2013
  • Liczba stron : 163
  • Oprawa i wymiary: miękka, 210 x 295 mm
  • ISBN: 978-83-61078-88-3
  • egz.
  • 41,90 zł
Praktyczne vademecum dla wszystkich, którzy chcą doskonalić warsztat w zakresie produkcji rzepaku.

W zestawie kupisz taniej

Rzepak w mistrzowskiej uprawie

Rzepak w mistrzowskiej uprawie

41,90 zł
Biopaliwo rzepakowe

Biopaliwo rzepakowe

30,00 zł
71,90 zł
61,90 zł

Niesłabnące od lat zainteresowanie uprawą rzepaku, pod­grzewane w ostatnich sezonach dobrą ceną tego surow­ca sprawiło, że w naszym kraju uprawia się go już prawie na 800 tyś. ha. Oczywiście, nie byłoby to możliwe, gdyby nie m.in. dobra koniunktura na rynku biodiesla, aczkolwiek w Eu­ropie widoczne jest pewne wyhamowanie tego kierunku produkcji. Warto jednak zaznaczyć, że rzepak jest pod względem agrotechniki jedną z bardziej wymagających i kosztochłonnych upraw. Ponadto przez 11 miesię­cy zajmuje on pole, a to znaczące zamrożenie kapitału, niespotykane w przypadku innych upraw polowych. Nie odstrasza to jednak rolników i sieją go obecnie także na słabszych, bardziej ryzykownych stanowiskach. W takich warunkach uprawa rzepaku okazuje praw­dziwym wyzwaniem, szczególnie w kontekście umiejętnego prowadzenia łanu.

Zwiększenie areału uprawy rzepaki stało się możliwe m.in. dzięki postępowi hodowla­nemu. Dzisiaj producenci mają do dyspozycji nie tylko różne odmiany, ale wręcz ich typy, charakteryzujące się różnym pokrojem. Eksperci i hodowcy pracują nad zwiększeniem odporności na choroby, szczególnie na coraz groźniejszą kiłę kapusty oraz na czynniki stresowe.

Nowe typy odmian są jedynie jednym ze składników nowoczesnego podejścia do agro-techniki rzepaku. Dużym wyzwaniem dla jego producentów, zarówno dla tych, którzy uprawiają go od lat i chcą szlifować warsztat, jak i dla tych, którzy stawiają pierwsze kro­ki w tym zakresie, jest ustalenie optymalnej strategii nawożenia - zwłaszcza azotem oraz ochrony łanu. Tym bardziej, że te dwa elementy pochłaniają lwią część kosztów produk­cji rzepaku. W naszym poradniku „Rzepak w mistrzowskiej uprawie" znajdziecie Państwo najnowsze praktyczne zalecenia, w jaki sposób optymalizować te elementy agrotechniki bez strat dla wysokości i jakości plonu.

„Rzepak w mistrzowskiej uprawie" to praktyczne vademecum dla wszystkich, którzy chcą doskonalić warsztat w zakresie produkcji rzepaku. Nasi eksperci - naukowcy, ale także doradcy agrotechniczni działający w Polsce i Europie, podpowiadają, jak prowadzić plantację rzepaku, aby uzyskiwać jak najwyższe plony przy optymalnych nakładach na produkcję.

 

Spis treści

Prowadzenie łanu

7 t/ha rzepaku to nie żart! 6

Prowadzenie łanu zależy od typu odmiany 14

Wybierz dobrą „kartę" z talii PDOiR 18

Dobrze oceń rośliny po zimie 28

Doprawić glebę przed siewem 32

Strip-till sprzyja wschodom 38

Termin siewu to nie totolotek 46

Obsada regulatorem rozwoju 52

Zaprawa podstawą ochrony 56

Nawożenie

Fosfor i potas - pod pług czy pod korzeń? 62

Azot wziąć sposobem 68

Azot na regenerację i plon 74

Nawożenie na płatek podkręci plon 80

Płynny dopalacz azotowy 84

Bez siarki i magnezu azot nie zadziała 88

Mikroelementy - mała dawka, duże znaczenie 92

Ochrona

Phoma groźna nie tylko jesienią 100

Warto chronić kwitnący rzepak! 112

Kiła kapusty nie odpuszcza 118

Chwasty na celowniku 122

Sposób na oporne maki 134

Rzepak też może być chwastem 138

Chlomazon-nie taki diabeł 142

Podjadają korzenie, siewki i liście rozetowe 146

Szarociemny dywersant 150

Chroń łuszczyny, uratujesz plon 154

Słodyszek to błyskotliwy pożeracz pą(cz)ków 158

Tytuł

Rzepak w mistrzowskiej uprawie

Wydawca

TopAgrar (wydanie specjalne magazynu)

Rok wydania

2013

Liczba stron

163

Wymiary

210 x 295 mm

Okładka

miękka

ISBN

978-83-61078-88-3