Uprawa czosnku
- Wydawnictwo: Polskie Wydawnictwo Rolnicze
-
Dostępność:
Wysyłka w 12 godzin
- Autor: Jadwiga Borowiak
- Wydawca, rok wydania: Polskie Wydawnictwo Rolnicze, 2020
- Liczba stron : 102
- Oprawa i wymiary: miękka, 165 x 235 mm
- ISBN: 978-83-7940-002-7
- egz.
- 35,00 zł
Czosnek pospolity (czosnek zwyczajny) jest jedną z najstarszych roślin użytkowych i towarzyszy człowiekowi jako warzywo, przyprawa oraz roślina lecznicza od co najmniej pięciu tysięcy lat. Pierwotnymi centrami pochodzenia czosnku są góry Pamiru i Ałtaju oraz rejony Azji Środkowej, skąd rozprzestrzeniony został do Europy do obszarów nad Morzem Śródziemnym oraz do północnej Afryki, z czasem trafił na inne kontynenty. Już w starożytności uprawiali go Egipcjanie, Grecy, Rzymianie, Asyryjczycy, Hebrajczycy, Arabowie oraz Chińczycy. Do Europy czosnek dotarł wraz z rzymskimi podbojami, a jego uprawa przetrwała także po rozpadzie Imperium Rzymskiego. Grecy uprawiali czosnek w specjalnych ogrodach czosnkowych. Dziś czosnek rośnie niemal na całej kuli ziemskiej, z wyjątkiem Antarktydy i tropikalnych lasów deszczowych. Na ziemie polskie czosnek trafił w średniowieczu, przywieziony przez Tatarów, kupców oraz mnichów zakonu Cystersów. We wspomnianych centrach pochodzenia czosnku występuje wiele dzikich jego form, które obecnie mało różnią się od uprawnego i są używane do bezpośredniego spożycia. W Polsce rośnie kilkanaście dzikich gatunków nadających się do spożycia w stanie świeżym (niedźwiedzi, zielonawy, wężowaty, siatkowy, syberyjski, skalny, winnicowy i in.). Z form dzikich powstało wiele ekotypów, które stanowiły podstawę do wyprowadzenia odmian czosnku.
W książce zawarte są informacje dotyczące miedzy innymi: pochodzenia, biologii, wartości odżywczej i leczniczej, znaczenia gospodarczego, wyboru odmian, charakterystyki odmian, wymagań klimatycznych i glebowych, stanowiska w zmianowaniu, wymagań pokarmowych i potrzeb nawozowych, przygotowania i uprawy gleby, zabiegów pielęgnacyjnych, chorób i szkodników występujących na czosnku oraz jego zbioru, przechowywania oraz przygotowania do sprzedaży.
Spis treści
Pochodzenie i opis botaniczny
Wartość odżywcza i lecznicza
Znaczenie gospodarcze
Wybór odmiany
Charakterystyka odmian
Wymagania klimatyczne i glebowe
Stanowisko w zmianowaniu
Wymagania pokarmowe i potrzeby nawozowe
Makroelementy
Mikroelementy
Biostymulatory
Nawożenie organiczne
Nawożenie mineralne
Przygotowanie i uprawa gleby
Metody i terminy uprawy
Uprawa z ząbków
Uprawa z cebulek powietrznych
Uprawa jesienna
Uprawa wiosenna
Uprawa przyspieszona
Zabiegi pielęgnacyjne
Ściółkowanie gleby
Zwalczanie chwastów
Nawożenie pogłówne
Nawożenie dolistne
Spulchnianie gleby
Usuwanie pędów kwiatostanowych
Nawadnianie
Choroby i szkodniki - zabiegi profilaktyczne ochrony
Choroby
Choroby abiotyczne
Choroby biotyczne
Choroby wirusowe
Choroby grzybowe
Choroby bakteryjne
Szkodniki
Zbiór, przechowywanie
Wymagania jakościowe, przygotowanie do sprzedaży