Kiszonki surowiec technologia produkcji wartość pokarmowa
- Wydawnictwo: Pro Agricola
-
Dostępność:
Nakład wyczerpany
- Autor: praca zbiorowa
- Wydawca, rok wydania: Pro Agricola
- Liczba stron : 160
- Oprawa i wymiary: miękka, 200 x 290 mm
- ISBN: 1234567899098765
Baza paszowa oraz jakość kiszonek, produkcja kiszonek z użytków zielonych.
Głównym czynnikiem warunkującym stabilną produkcję mleka oraz żywca wolowego jest racjonalne wykorzystanie w żywieniu bydła kiszonek, jako podstawowej paszy objętościowej. W celu zapewnienia wysokiej ich jakości i wartości pokarmowej należy produkować je z surowców o zwiększonej zawartości suchej masy (30-40%) dostosowanych do potrzeb pokarmowych i produkcyjnych bydła. Zastosowanie w dawkach pokarmowych dla bydła kiszonek o zwiększonej zawartości sm ma również korzystny wpływ na pobieranie tego składnika przez zwierzęta oraz na przemiany w żwaczu i lepsze wykorzystanie paszy, a także na ograniczenie zużycia paszy treściwej. W produkcji kiszonek podstawę stanowią surowce uzyskiwane z intensywnych gatunków i odmian roślin pastewnych. Zasadnicze znaczenie posiada biomasa otrzymywana z użytków zielonych oraz z uprawy polowej, w tym m. in.: trawy i wieloletnie rośliny motylkowate lub ich mieszanki z trawami, jednoroczne rośliny pastewne np. kukurydza, rośliny motylkowate, mieszanki zbożowo-strączkowe. Niektóre produkty uboczne przemysłu rolno-spożywczego (młóto, wysłodki) mogą być również z powodzeniem wykorzystane do produkcji wartościowych kiszonek dla bydła, stanowiąc dodatkowe źródło składników pokarmowych.
Spis treści:
Użytki zielone - gospodarka i systemy ich wykorzystania na cele paszowe
Na czym polega właściwy dobór gatunków traw na użytki zielone 6
Nowoczesne metody renowacji użytków zielonych-siew 12
Modyfikacje techniki siewu - siewniki specjalne 18
Pielęgnacja użytków zielonych wiosną 21
Rośliny motylkowate - cenne na użytkach zielonych 26
Rośliny obniżające wartość pokarmową zielonek z użytków zielonych - chwasty łąkowe i ich podział 29
Festulolium - cenna trawa pastewna 32
Wapnowanie użytków zielonych 34
Zioła na użytkach zielonych 39
Nawożenie użytków zielonych 43
Produkcja kiszonek z użytków zielonych
Czynniki wpływające na jakość kiszonek z użytków zielonych 48
Techniczne aspekty produkcji sianokiszonki w balotach 51
Stabilność tlenowa kiszonek w balotach 56
Mechanizacja koszenia, przetrząsania i zgrabiania zielonki 58
Techniczne aspekty produkcji sianokiszonki w silosach i pryzmach 65
Folia w technologiach produkcji sianokiszonki 71
Kukurydza - uniwersalny surowiec do produkcji kiszonek
Kukurydza na kiszonkę - uprawa, choroby, szkodniki 78
Kukurydza w żywieniu bydła 82
Produkcja kiszonek z kukurydzy - metody oraz technologia zbioru 86
Maszyny i urządzenia do produkcji kiszonek z kukurydzy 91
Zakiszanie ziarna kukurydzy i wysłodków buraczanych w rękawach foliowych 95
Baza paszowa oraz jakość kiszonek
Jakość kiszonek- kryteria oceny 100
Wysoka jakość kiszonek podstawowym warunkiem ich racjonalnego
wykorzystania w żywieniu bydła 105
Zaplanuj odpowiednią ilość kiszonek 109
Uwarunkowania wpływające na pobieranie kiszonek u bydła 116
Wybieraki do pasz objętościowych z silosu lub pryzmy 119
Konserwowanie produktów ubocznych przemysłu rolno-spożywczego na cele paszowe 124
Folia do silosów i pryzm z paszami objętościowymi 134
Dodatki do zakiszania i ich aplikacja 139
Wykaz preparatów ułatwiających zakiszanie pasz 145
Spis laboratoriów oceny wartości kiszonek 158
Tytuł |
Kiszonki – surowiec, technologia produkcji, wartość pokarmowa |
Autor |
Wydanie specjalne magazynu Hodowcy Bydła |
Wydawca |
Pro Agricola |
Liczba stron |
160 |
Wymiary |
200 x 290 mm |
Okładka |
miękka |
ISSN |
1234567899098765 |