Produkcja i rynek wołowiny w Polsce
- Wydawnictwo: Pro Agricola
-
Dostępność:
Wysyłka w 12 godzin
- Autor: praca zbiorowa
- Wydawca, rok wydania: ProAgricola, 2017
- Liczba stron : 300
- Oprawa i wymiary: miękka, 200 x 260 mm
- ISBN: 978-83-917877-4-8
- egz.
- 56,90 zł
Podręcznik dotyczący hodowli bydła rzeźnego, zwiększenia produkcji oraz poprawy opłacalności. Opisano rasy bydła, bazę paszową, żywienie cieląt.
W niniejszym opracowaniu wskazuje się na możliwości zwiększenia produkcji bydła rzeźnego, poprawę jakości wołowiny oraz polepszenie opłacalności jej produkcji w Polsce. Producent bydła rzeźnego uzyska niezbędne informacje na temat wyboru zwierząt do opasu, bazy paszowej, sposobów żywienia cieląt i młodego bydła rzeźnego. Czytelnik uzyska również cenną wiedzę o sposobie obrotu przedubojowego oraz zasadach skupu i klasyfikacji bydła rzeźnego. Obszernie omówiony został temat jakości kulinarnego mięsa wołowego oraz zagadnienia dotyczące czynników modyfikujących jego jakość, a także sposobów dystrybucji i sprzedaży wołowiny. Opracowanie obejmuje również problematykę opłacalności produkcji wołowiny, która ma podstawowe znaczenie w rozwoju rynku i konsumpcji mięsa wołowego w Polsce.
Praca przeznaczona jest głównie dla producentów bydła rzeźnego oraz dla pracowników przemysłu mięsnego, głównie z działów skupu i technologów przetwórstwa mięsnego. Stanowić ona może również cenne źródło wiedzy dla studentów kierunków zootechnicznych oraz towaroznawstwa produktów pochodzenia zwierzęcego.
Spis treści
PRODUKCJA WOŁOWINY W POLSCE l NA ŚWIECIE
1.1. Produkcja żywca wołowego w Polsce
1.2. Aktualny stan produkcji oraz spożycie mięsa wołowego
w Polsce na tle Europy i świata
1.3. Bydło wykorzystywane do produkcji wołowiny
1.4. Bydło rasy polskiej czerwonej może być użytkowane w kierunku mięsnym
1.5. Wykorzystanie „razówek" i wolców w produkcji wołowiny
1.6. Produkcja mieszańców towarowych
1.7. Bydło ras mlecznych w produkcji wołowiny
1.8. Co przemawia za prowadzeniem opasu mieszańców?
1.9. Dlaczego na krajowym rynku nie ma kulinarnego mięsa wołowego
z bydła rasy limousine?
PASZE l ŻYWIENIE BYDŁA OPASOWEGO
2.1. Pasze stosowane w opasie bydła
2.2. Żywienie cieląt przeznaczonych na rzeź lub do dalszego opasu
2.3. Żywienie buhajków i jałówek ras mięsnych po odsądzeniu od matek
2.4. Metody żywienia młodego bydła opasowego
2.5. Żywienie krów matek w stadach bydła mięsnego
2.6. Znaczenie użytków zielonych w produkcji wołowiny
2.7. Wpływ żywienia pastwiskowego bydła na wartość dietetyczną i przydatność technologiczną mięsa
2.8. Organizacja wypasu bydła rzeźnego
WARTOŚĆ RZEŹNA ORAZ JAKOŚĆ MIĘSA WOŁOWEGO
3.1. Wartość rzeźna bydła
3.2. Zasady skupu i klasyfikacja bydła rzeźnego
3.3. Zasady postępowania z bydłem w czasie obrotu przedubojowego
3.4. Wartość odżywcza i dietetyczna mięsa wołowego
3.5. Jakość wołowiny kulinarnej
UTRZYMANIE, NADZÓR WETERYNARYJNY l ROZRÓD
4.1. Budynki inwentarskie dla bydła opasowego
4.2. Nadzór weterynaryjny nad stadami bydła opasowego
4.3. Rozród w stadach bydła przeznaczonego na rzeź
4.4. Utrzymanie bydła rzeźnego w systemie ekologicznym
RYNEK l EKONOMIKA PRODUKCJI ŻYWCA WOŁOWEGO
5.1. Sposoby podniesienia opłacalności produkcji żywca wołowego w Polsce
5.2. Kalkulacja kosztów produkcji żywca wołowego
5.3. Opas bydła rzeźnego może być opłacalny
ARTYKUŁY PROMOCYJNE
6.1. Energia i białko w szczelnym balocie
6.2. Intensywny opas bydła
6.3. Co Z tą płodnością?
6.4. System QMP - odpowiedź na potrzeby polskich producentów bydła mięsnego
SKUP l UBÓJ BYDŁA
OPINIE
8.1. Opinia prof. dr. hab. Tadeusza Szuka dotycząca zespołowego opracowania „Produkcja i rynek wołowiny w Polsce" pod redakcją prof. dr. hab. Stanisława Wajdy
8.2. Recenzja wydawnicza podręcznika „Produkcja i rynek wołowiny w Polsce"
pracy zbiorowej pod redakcją prof. dr. hab. dr. h.c. Stanisława Wajdy