Jadalny las
- Wydawnictwo: Purana
-
Dostępność:
Wysyłka w 12 godzin
- Autor: Damien Dekarz
- Wydawca, rok wydania: Purana, 2022
- Liczba stron : 188
- Oprawa i wymiary: miękka, 165 x 240 mm
- ISBN: 978-83-66200-63-0
- szt.
- 42,00 zł
Obfite zbiory o każdej porze roku
Wyobraźcie sobie zalesiony ogród, po którym będziecie się przechadzać podczas zbierania owoców niezależnie od pory roku. Miejsce, w którym będziecie zrywać kiwi i fasolę z pędów owiniętych wokół gałęzi gruszy albo truskawki dojrzewające pod gronami porzeczki, albo sałatę rosnącą pod owocami świdośliwy… To wszystko jest w zasięgu ręki tych, którzy zaangażują się w projekt jadalnego lasu.
Opierając się na doświadczeniu nabywanym we Francji, Damien Dekarz daje nie tylko instrukcje, lecz także wiele przykładów, które umożliwiają stworzenie własnego ogrodu leśnego. Dzięki tej książce, opatrzonej licznymi zdjęciami i pięknymi rysunkami, będziecie mogli stworzyć miejsce obfitości zachowujące różnorodność biologiczną.
Nie będziecie mieli potrzeby stosowania insektycydów, herbicydów czy fungicydów, aby uzyskać obfite plony. Autor zamieszcza wiele prostych, praktycznych i przystępnie opisanych informacji na temat szczepienia, cięcia, zapylania, sadzenia i wszelkich innych zabiegów, które zapewnią wam sukces w realizacji projektu.
Opis ponad 230 roślin użytkowych, uprawy grzybów oraz chowu zwierząt umożliwi wam uzyskanie ogromnej różnorodności produktów spożywczych.
Autor jest twórcą kanału na YouTube ,„Permakultura, agroekologia itd.”
Damien Dekarz
Dzieciństwo spędził na obserwowaniu przyrody, a więc także i francuskich lasów. Później wiele podróżował i obserwował różne biotopy, jak na przykład las amazoński, który stał się dla niego źródłem inspiracji. W 2009 roku posadził w Var swój pierwszy prawdziwy jadalny las – stało się to przed przystąpieniem do sadzenia drzew na potrzeby innych projektów. Jego niezwykłe ogrody są regularnie odwiedzane, a eksperymenty w dziedzinie permakultury i agroekologii, dzięki filmom zamieszczanym przez niego w Internecie, śledzi kilkaset tysięcy ogrodników.
Wprowadzenie
Człowiek to osobliwe stworzenie
Co to jest jadalny las?
Po co ta książka?
Moje ogrody jako przykłady
Jadalne lasy
Część I: Dlaczego warto założyć jadalny las
Zainspiruj się przyrodą
Wytwarzanie własnej żywności Odtwarzanie ekosystemów
Kilka różnic między lasem jadalnym a rolnictwem przemysłowym
Drzewo, ten niezwykły byt
Część II: Zakładamy jadalny las
Projektowanie
Gleba
Mikoryza
Rośliny wiążące azot
Ściółkowanie
Siedem warstw roślinnych
Światło i cień
Obrzeża lasu
Pnącza
Część III: Szczepienie, cięcie
Szczepienie
Cięcie i brak cięcia
Formy drzew owocowych
Ogławianie
Chop and drop
Część IV: Projektujemy swoją działką
Zaczynamy od łąki
Zaczynamy od rosnących drzew lub dzikiego lasu
Zaczynamy od sadu
Ogród warzywny i zboża
Żywopłot
Połączenia z ogrodem
Jak posadzić drzewo?
Kiedy sadzić?
Podlewanie
Część V: Poznajemy, wybieramy i rozmnażamy rośliny
Zapylanie drzew owocowych
Rozmnażanie roślin
Rośliny jadalne
Choroby
Ochrona przed „szkodnikami”
Część VI: Rośliny do jadalnego lasu
Wieloletnie rośliny wiążące azot z powietrza
Jadalne pnącza Warzywa wieloletnie
Świeże plony przez cały rok
Jabłka
Część VII: Różnorodność w jadalnym lesie - zwierzęta i grzyby
Chów zwierząt w lesie
Pszczoły
Uprawa grzybów
Zakończenie
Bibliografia
Adresy szkółek
Linki do Internetu
Co to jest jadalny las?
Jadalny las to model agroleśnictwa podobny do lasu dziko rosnącego. Jest znany pod wieloma nazwami. Niektórzy wolą: „ogród leśny”, „las owocowy”, „las karmiący”, „sad wielopiętrowy” itd. Wszystkie te określenia są bliskoznaczne i będę je w tej książce stosował zamiennie.
Najczęściej jednak używam nazwy „jadalny las”. Dlaczego? Lasy dziko rosnące są źródłem inspiracji tego sposobu uprawy i to one stanowią dla mnie punkt wyjścia. We Francji i na większości obszarów znajdujących się w strefie klimatu umiarkowanego przyroda dąży do osiągnięcia stadium lasu, który uważam za system najbardziej odporny i wartościowy. Słowo „jadalny” oznacza, że wśród wielu korzyści, których las dostarcza człowiekowi (dowiemy się o nich później), jest także produkcja żywności. W nazwie „ogród leśny” brakuje tego, co wydaje mi się najważniejsze.
Pisząc, że przyroda dąży do stania się lasem, mam na myśli to, że jeśli pozostawi się działkę bez ingerencji człowieka, to po 20 latach, bez żadnego wysiłku z naszej strony, na tym kawałku ziemi będzie rósł młody las. Dodam, że niezależnie od wielkości działki zawsze będzie to ten sam model, który pojawia się samoistnie i jest dostosowany do lokalnych warunków klimatycznych (temperatury, nasłonecznienia, opadów, kierunku i siły wiatru), glebowych (żyzności, wilgotności), topograficznych (ukształtowania terenu) oraz czynników biologicznych (aktywności zwierząt). Przyroda nie dba o wirtualne granice naszych planów katastralnych. Jest więc możliwe założenie lasu nawet na małym skrawku ziemi. W lesie naturalnym znajdziemy drzewa różnej wielkości, krzewy, grzyby i pnącza. A zatem w jadalnym lesie winorośl może się piąć po jabłoni rosnącej obok leszczyny, maliny, truskawki i boczniaków. W tej książce proponuję typ produkcji żywności, który wykorzystuje naturalny pęd natury, wprowadzając jednocześnie drzewa i inne rośliny jadalne. Pokażę, że możliwe jest również dodanie do niego zwierząt i grzybów.
Podsumowując: dla mnie jadalny las to sposób produkcji żywności we współpracy z przyrodą.
Po co ta książka?
Napisanie tej książki było dla mnie oczywiste. Jestem miłośnikiem drzew i spędzam życie na ich sadzeniu. Próbuję stworzyć wokół siebie jadalny las i chciałbym, żeby takich ludzi jak ja było coraz więcej.
Uważam, że lasy mogą rozwiązać wiele współczesnych problemów ludzkości Pobierając dwutlenek węgla (CO2) z powietrza, magazynują zawarty w nim węgiel, pozwalają na zachowanie bioróżnorodności, urozmaicają krajobrazy itd (patrz: „Zastosowanie drzew i korzyści, jakie one dają”, s. 35).
Ponadto ten sposób uprawy pozwala produkować duże ilości owoców, liści jadalnych korzeni, a także drewna do budownictwa i ogrzewania, przy minimalnym nakładzie środków. Lasy są zdolne do tworzenia bez naszej ingerencji żyznej gleby, bo z roku na rok polepszają jej właściwości.
Istnieje wiele książek na temat ogrodnictwa, warzywnictwa, pielęgnowania drzew, które uważam za bardzo przydatne. Należy do nich także publikacja mojego autorstwa Permakultura w ogrodzie miesiąc po miesiącu. Natomiast bardzo mało jest książek poświęconych jadalnym lasom - prawdopodobnie dlatego że brakuje konkretnych przykładów takich upraw. Dlatego jestem szczęśliwy’ że mogę się podzielić doświadczeniami i wiedzą na ten pasjonujący temat
Ta książka jest zaproszeniem do naśladowania przyrody. Oprócz porad, które możecie przeczytać lub usłyszeć, proponuję obserwować naturę i czerpać z niej inspiracje. Według mnie bowiem oferuje ona optymalne rozwiązania. Najlepsze miejsce do czytania tej książki znajduje się bez wątpienia w sercu zielonego lasu.
Chciałbym, abyście przyjęli tę książkę jako promyk nadziei w czasie postępującej degradacji środowiska.
Łatwo jest popaść w desperację z powodu stanu naszej planety i bioróżnorodności. Kapitalistyczny styl życia nie przynosi nam tylko szczęścia. Po zaangażowaniu się w projekt ogrodu leśnego, nie trzeba długo czekać, aby stwierdzić, że gleba w naszym ogrodzie poprawia się, bioróżnorodność wypełnia najbliższe otoczenie, a nasza produkcja jest z roku na rok coraz lepsza. Wielkość działki nie jest istotna. Ważne są metody naturalne.
Ideą tej książki jest zaproponowanie różnych modeli upraw, by każdy mógł wybrać to, co mu najbardziej odpowiada. Nie proponuję tworzenia wyłącznie ogrodów podobnych do lasów, gdzie wszystkie rośliny są gęsto ze sobą splecione. Poprzez tę książkę pragnę przede wszystkim sprawić, aby czytelnik zapragnął sadzić drzewa i inne rośliny jadalne, żeby ponownie zalesić środowisko. W tekście, na fotografiach i rysunkach, znajdziecie propozycje uprawy na małych działkach miejskich, jak również dużych działkach na terenach wiejskich. Będziecie mogli wybrać, w zależności od waszych upodobań, między uprawami dobrze zorganizowanymi i bardziej swobodnymi. Możecie zdecydować się na dzikie rośliny i zwierzęta lub rozważyć hodowlę zwierząt gospodarskich i uprawiać gatunki egzotyczne. Tak naprawdę bowiem każdy las jest wyjątkowy i podobny do swego twórcy. Tak jak każdy z nas ma wiele twarzy, tak poszczególne strefy w każdym ogrodzie będą się od siebie różnić. Popieram różnorodność projektów i próbuję zachować otwartość i ciekawość wobec oryginalnych pomysłów.