Mikrobiologia techniczna tom 2 Mikroorganizmy w biotechnologii, ochronie środowiska i produkcji żywności
- Wydawnictwo: PWN
-
Dostępność:
Wysyłka w 24 godziny
- Autor: Zdzisława Libudzisz, Krystyna Kowal, Zofia Żakowska
- Wydawca, rok wydania: PWN, 2021, dodruk
- Liczba stron : 560
- Oprawa i wymiary: miękka, 165 x 240 mm
- ISBN: 978-83-01-15523-0
- egz.
- 90,90 zł
Nowoczesny podręcznik poświęcony dziedzinie, która zajmuje się opisem zjawisk wywołanych przez mikroorganizmy podczas realizacji procesów przemysłowych
Nowoczesny podręcznik poświęcony dziedzinie, która zajmuje się opisem zjawisk wywołanych przez mikroorganizmy podczas realizacji procesów przemysłowych.
Tom 2 składa się z 4 części.
W części I omówiono mikroorganizmy czynne w procesach biotechnologicznych, czyli bakterie fermentacji mlekowej i kwasu octowego, mikroorganizmy wykorzystywane w produkcji aminokwasów i antybiotyków, bakterie z rodzaju Bacillus, drożdże, grzyby strzępkowe oraz mikroorganizmy ekstremofilne, a także wirusy i ich znaczenie w medycynie, przemyśle i ochronie środowiska.
W części II zaprezentowano mikrobiologię żywności - zanieczyszczenia mikrobiologiczne żywności, udział mikroorganizmów w psuciu żywności, zatrucia i zakażenia pokarmowe, analizę mikrobiologiczną żywności oraz metody jej utrwalania, prawo żywnościowe, system HCCP i żywność transgeniczną.
Część III dotyczy higieny produkcji. Przedstawiono w niej elementy urządzeń jako źródło zanieczyszczeń mikrobiologicznych w przemyśle, mycie i dezynfekcję w przemyśle, znaczenie opakowań w zachowaniu jakości produktów, badanie stanu higienicznego warunków produkcji.
Część IV omawia mikroorganizmy w ochronie środowiska: zanieczyszczenia środowiska pochodzenia naturalnego, ksenobiotyki, metale ciężkie, biologiczne metody oczyszczania środowiska oraz drobnoustroje udoskonalone genetycznie w ochronie środowiska.
Spis treści
CZĘŚĆ VI
Mikroorganizmy w procesach biotechnologicznych 1–24
1 Wirusy MONIKA HEJNOWICZ, AGNIESZKA SZCZEPAŃSKA, JACEK BARDOWSKI 3
2 Bakterie fermentacji mlekowej ZDZISŁAWA LIBUDZISZ 25
3 Bakterie kwasu octowego ELŻBIETA KLEWICKA, DANUTA KUSEWICZ 59
4 Mikroorganizmy wykorzystywane w produkcji aminokwasów PIOTR WALCZAK 74
5 Bakterie rodzaju Bacillus MIROSŁAWA SZCZĘSNA-ANTCZAK, TADEUSZ TRZMIEL 91
6 Drożdże DOROTA KRĘGIEL, ALINA KUNICKA-STYCZYŃSKA, AGATA CZYŻOWSKA 119
7 Grzyby strzępkowe ZOFIA ŻAKOWSKA, MAŁGORZATA PIOTROWSKA 150
8 Mikroorganizmy wykorzystywane w produkcji antybiotyków ALEKSANDER CHMIEL 178
9 Mikroorganizmy ekstremofilne MARIANNA TURKIEWICZ 204
CZĘŚĆ VII
Mikrobiologia żywności 233–398
1 Zanieczyszczenia mikrobiologiczne surowców DOROTA KRĘGIEL, ANNA PIĄTKIEWICZ, ZOFIA ŻAKOWSKA, ALINA KUNICKA-STYCZYŃSKA 235
2 Mikrobiologiczne psucie żywności AGNIESZKA NOWAK, ANNA PIĄTKIEWICZ 253
3 Zatrucia i zakażenia pokarmowe AGNIESZKA NOWAK, ELŻBIETA OŁTUSZAK-WALCZAK, TERESA ŚWITONIAK 265
4 Mikotoksyny w żywności, zagrożenia zdrowotne MAŁGORZATA PIOTROWSKA, ZOFIA ŻAKOWSKA 289
5 Analiza mikrobiologiczna żywności ELŻBIETA OŁTUSZAK-WALCZAK, AGNIESZKA NOWAK 304
6 Utrwalanie żywności HELENA STOBIŃSKA, ZOFIA ŻAKOWSKA,
DANUTA KOŁOŻYN-KRAJEWSKA, LUCJAN KRALA, ZDZISŁAWA LIBUDZISZ, ANNA PIĄTKIEWICZ 323
7 Prawo żywnościowe AGNIESZKA NOWAK 370
8 System HACCP jako narzędzie sterowania bezpieczeństwem żywności DANUTA KOŁOŻYN-KRAJEWSKA, TADEUSZ SIKORA 379
9 Żywność transgeniczna TOMASZ TWARDOWSKI 390
CZĘŚĆ VIII
Higiena produkcji 399–470
1 Elementy urządzeń jako źródło zanieczyszczeń mikrobiologicznych w przemyśle KAZIMIERZ WOJCIECH PYĆ 401
2 Mycie i dezynfekcja w przemyśle BOGUMIŁ BRYCKI, HELENA STOBIŃSKA,
BEATA GUTAROWSKA, ZOFIA ŻAKOWSKA, DOROTA KRĘGIEL 411
3 Znaczenie opakowań w zachowaniu jakości produktów LUCJAN KRALA, JANUSZ ADAMIEC 435
4 Badanie stanu higienicznego warunków produkcji DOROTA KRĘGIEL,
BEATA GUTAROWSKA, HELENA STOBIŃSKA, ZOFIA ŻAKOWSKA 447
CZĘŚĆ IX
Mikroorganizmy w ochronie środowiska 471–532
1 Zanieczyszczenie środowiska JERZY DŁUGOŃSKI 473
2 Zanieczyszczenia pochodzenia naturalnego KATARZYNA LISOWSKA,
PRZEMYSŁAW BERNAT, KATARZYNA PARASZKIEWICZ, JERZY DŁUGOŃSKI 479
3 Ksenobiotyki JERZY DŁUGOŃSKI, PRZEMYSŁAW BERNAT, KATARZYNA LISOWSKA,
KATARZYNA PARASZKIEWICZ 500
4 Metale ciężkie MIROSŁAWA SŁABA, KATARZYNA PARASZKIEWICZ 518
5 Drobnoustroje udoskonalone genetycznie w ochronie środowiska SYLWIA RÓŻALSKA, JERZY DŁUGOŃSKI 529
Literatura uzupełniająca 533
Skorowidz 537