Cięcie drzew i krzewów owocowych
- Wydawnictwo: PWRiL
-
Dostępność:
Wysyłka w 12 godzin
- Autor: Augustyn Mika
- Wydawca, rok wydania: PWRiL, 2020
- Liczba stron : 224
- Oprawa i wymiary: miękka, 145 x 205 mm
- ISBN: 978-83-09-01121-7
- egz.
- 44,00 zł
Poradnik opisujący cięcie drzew i krzewów owocowych, techniki cięcia, sposoby formowania, zabiegi uzupełniające cięcie, terminy cięcia, formowanie koron, cięcie w sadach towarowych, cięcie jabłoni, wiśni, czereśni, brzoskwini, grusz.
Szczegółowe instrukcje dotyczące formowania i cięcia koron najważniejszych gatunków drzew i krzewów owocowych ( jabłoni, grusz, śliw, czereśni, wiśni, brzoskwiń, orzecha włoskiego, leszczyny, porzeczki, agrestu, aronii, maliny i jeżyny) na plantacjach i w ogrodach przydomowych.
W treści
Dlaczego przycina się drzewa i krzewy
Skutki formowania i cięcia drzew
Drzewa owocowe jako obiekty do kształtowania i cięcia
Naturalne formy koron drzew owocowych
Sposoby cięcia drzew owocowych
Terminy cięcia
Narzędzia i urządzenia do cięcia
Technika cięcia
Praktyczne wskazówki formowania i cięcia drzew w sadach
Formowanie i cięcie jabłoni
Formowanie i cięcie grusz karłowych
Formowanie i cięcie śliw
Formowanie i cięcie czereśni
Formowanie i cięcie wiśni
Formowanie i cięcie brzoskwiń
Formowanie korony bezprzewodnikowej, otwartej (pucharowej, wazowej)
Formowanie i cięcie moreli
Formowanie i cięcie orzechów włoskich
Formowanie i cięcie leszczyny
Cięcie drzew starych i zaniedbanych
Cięcie krzewów owocowych na plantacjach
Cięcie porzeczek czarnych uprawianych dla przetwórstwa
Cięcie porzeczek czerwonych uprawianych dla przetwórstwa
Cięcie agrestów uprawianych dla przetwórstwa
Cięcie borówek wysokich (amerykańskich)
Formowanie i cięcie porzeczek i agrestu przy produkcji owoców deserowych
Cięcie aronii
Cięcie malin uprawianych dla przetwórstwa i celów deserowych
Cięcie i formowanie jeżyn
Cięcie winorośli
Kształtowanie koron i cięcie w ogrodach przydomowych i na działkach
Jakie drzewa posadzić w ogródku przydomowym lub na działce
Przycinanie drzew po posadzeniu
Kształtowanie koron karłowych i półkarłowych jabłoni i grusz
Kształtowanie koron jabłoni i grusz szczepionych na podkładkach silnie rosnących
Formowanie koron drzew pestkowych
Cięcie drzew po zakończeniu formowania koron
Jabłonie i grusze
Śliwy i morele
Cięcie wiśni
Cięcie czereśni
Cięcie brzoskwiń
Cięcie drzew rzadziej uprawianych
Cięcie orzecha włoskiego
Formowanie i cięcie leszczyny
Cięcie krzewów owocowych
Cięcie porzeczek czarnych
Cięcie porzeczek czerwonych i białych
Cięcie agrestu
Cięcie borówki wysokiej
Cięcie aronii
Cięcie malin owocujących w lipcu na pędach dwuletnich
Cięcie malin owocujących późnym latem i jesienią
Cięcie jeżyn i jeżynomalin
Cięcie winorośli