Króliki towarowa produkcja mięsna
- Wydawnictwo: PWRiL
-
Dostępność:
Wysyłka w 12 godzin
- Autor: Bogusław Barabasz, Józef Bieniek
- Wydawca, rok wydania: PWRiL, 2003
- Liczba stron : 143
- Oprawa i wymiary: miękka, 145 x 205 mm
- ISBN: 978-83-09-01821-6
- egz.
- 27,90 zł
W książce poruszone są następujące tematy: założenie organizacyjno-techniczne fermy, urządzanie fermy, podstawy pracy hodowlanej i charakterystyka materiału zwierzęcego, rozród królików, żywienie, profilaktyka i ochrona zdrowia, zasady uboju królików i przerobu mięsa króliczego.
Nie po raz pierwszy hodowla królików przeżywa okres rozkwitu. Zwierzęta te dostarczają wartościowych futer, wełny i mięsa, są też wykorzystywane do celów doświadczalnych.
Mięsny kierunek użytkowania królików należy dziś uznać za główny. Walory mięsa króliczego znane są od dawna. Zapotrzebowanie na smaczne i dietetyczne mięso ciągle rośnie. Ostatnio stwierdzenie przypadków wystąpienia BSE u bydła oraz pryszczycy u świń stało się przyczyną wzrostu zainteresowania konsumentów gatunkami mięsa dobrego, a przy tym niebudzącego negatywnych emocji. Drugą przyczyną zmian w preferencjach konsumentów jest skuteczne propagowanie takiego sposobu odżywiania się, który sprzyja zachowaniu zdrowia i przedłużeniu życia. Z tych powodów coraz bardziej poszukiwane jest mięso chude, lekkostrawne, o dużej wartości odżywczej, a takie właśnie jest mięso królicze. Odznacza się ono wysokim udziałem pełnowartościowego białka oraz związków mineralnych.
Struktura hodowli królików w Polsce jest dość specyficzna. Istnieje niewiele dużych stad z kontrolą użytkowości oraz kilka ferm wielkotowarowych, ale większość królików (ponad 80% pogłowia) utrzymywana jest w małych stadach, których właścicielami są drobni hodowcy, emeryci i działkowcy. Szacuje się, że obecnie jest w Polsce około 11 min samic.
Do ras najczęściej użytkowanych należą: biała i czerwona nowozelandzka, kalifornijska, biała duńska, biała termondzka i biała popielniańska; pod uwagę brana jest także rasa alaska. Wspólnymi cechami tych ras są: wczesne dojrzewanie, dobra płodność i plenność oraz szybkie tempo wzrostu i dobra użytkowość rzeźna. Krzyżowanie tych ras między sobą może wywołać efekt wybujałości potomstwa, tzw. heterozji, objawiającej się lepszymi, w porównaniu z rasami czystymi, wynikami produkcyjnymi, takimi jak szybsze tempo wzrostu, lepsze wykorzystanie paszy i osiąganie masy ciała 2,5-3 kg w wieku 90 dni lub wcześniej. Wymagania te mogą być też spełnione po zastosowaniu w hodowli nowoczesnych linii wytworzonych według opatentowanego schematu przez komercyjne firmy hodowlane.
Spis treści
Założenia organizacyjno-techniczne fermy
Skala produkcji; Zaopatrzenie w materiał rozpłodowy; Zaopatrzenie w pasze, klatki i niezbędne urządzenia; Rachunek ekonomiczny
Urządzanie fermy
Lokalizacja fermy; Pomieszczenia; Mikroklimat pomieszczeń;
Niezbędne instalacje i urządzenia
Ogrzewanie; Wentylacja; Oświetlenie; Inne urządzenia
Klatki - typy i konstrukcje; Rozplanowanie fermy; Warunki utrzymania zwierząt - wymagania unijne
Podstawy pracy hodowlanej i charakterystyka materiału zwierzęcego
Metody pracy hodowlanej
Ocena wartości użytkowej i hodowlanej; Selekcja; Dobór wyselekcjonowanych zwierząt do rozrodu; Przydatność niektórych ras i ich krzyżówek do produkcji brojlerów; Wyspecjalizowane linie do produkcji brojlerów
Rozród królików
Wybór zwierząt do rozrodu; Intensywność rozrodu; Metody krycia (naturalne i sztuczne); Ciąża; Poród i postępowanie z noworodkami; Odchów młodzieży do czasu odsądzenia; Odsądzanie młodych
Żywienie królików
Fizjologiczne podstawy żywienia; Zapotrzebowanie na energię i składniki pokarmowe; Energia
Białko; Tłuszcze; Włókno; Składniki mineralne i witaminy; Składniki mineralne; Witaminy; Woda; Pasze stosowane w żywieniu; Zasady żywienia stada podstawowego; Żywienie samic w okresie laktacji; Żywienie młodych królików w okresie tuczu
Profilaktyka i ochrona zdrowia
Warunki sanitarne na fermie; Choroby niezaraźliwe, zaburzenia pokarmowe, zranienia; Schorzenia na tle żywieniowym; Schorzenia przewodu pokarmowego i wątroby; Schorzenia spowodowane nieodpowiednią pielęgnacją i złym obchodzeniem się ze zwierzętami; Schorzenia wywołane niewłaściwym mikroklimatem; Choroby zaraźliwe; Profilaktyka
Zasady uboju królików i przerobu mięsa króliczego
Wyposażenie ubojni i przepisy sanitarno-weterynaryjne; Postępowanie przy uboju; Badanie przedubojowe królików; Badanie tusz króliczych; Ubój królików; Przygotowanie zwierząt do uboju
Oszołamianie; Skrwawienie; Skórowanie; Wytrzewianie (patroszenie) tuszki; Dalsze postępowanie
Ocena użytkowości rzeźnej; Wartość odżywcza mięsa króliczego
Wykorzystanie innych surowców króliczych