Kury chów pozafermowy
- Wydawnictwo: PWRiL
-
Dostępność:
Nakład wyczerpany
- Autor: Mikulska Marzena, Mikulski Dariusz
- Wydawca, rok wydania: PWRiL,1998
- Liczba stron : 120
- Oprawa i wymiary: miękka, 140 x 200 mm
- ISBN: 83-09-01694-8
Poradnik dla wszystkich małych hodowców kur od zagospodarowania pomieszczeń, hodowli do podstwowych wiadomości na temat żywienia kurcząt i kur.
Chów kur w drobnych stadkach, czyli tzw. chów przyzagrodowy, ma bardzo długą tradycję i prowadzony jest nadal w indywidualnych gospodarstwach wiejskich i na działkach przydomowych. W chowie drobnostadkowym znajduje się obecnie około 26 min kur, co stanowi około 65% pogłowia kur niosek jaj spożywczych. 1,2-1,3 min małych stadek po około 15-20 niosek produkuje około 2,6 mld jaj z przeznaczeniem głównie na samozaopatrzenie. Produkcja w gospodarstwach wiejskich jest wybitnie sezonowa ze szczytem nieśności w okresie wiosenno-letnim, wpływa więc bezpośrednio na wahania podaży jaj na rynek i związane z tym zróżnicowanie cen. Pomimo że przydomowy chów drobiu ukierunkowany jest głównie na samozaopatrzenie, uzyskiwane w gospodarstwie nadwyżki ponad potrzeby własne, mogą być źródłem dodatkowego dochodu (np. sprzedawane do wiejskich restauracji lub zagospodarowane w ramach rozwijającej się agroturystyki.
Popularność chowu drobnostadkowego kur wynika z faktu, że produkty spożywcze, tj. jaja (nieocenione pod względem wartości odżywczej) i dobrej jakości mięso są wartościowym urozmaiceniem codziennej diety. Chów kur w gospodarstwie daje również możliwość wykorzystania pasz wyprodukowanych we własnym zakresie (zboża, zielonka) i różnego rodzaju pasz odpadkowych, które obniżają koszty żywienia.
W chowie przyzagrodowym kury mają możliwość korzystania z podwórek wiejskich, sadów, ogrodów, łąk, ściernisk oraz nieużytków. Zapewnia to ptakom swobodę ruchu, dostęp do naturalnych żerowisk, świeżego powietrza i promieniowania słonecznego. Jaja kurze, pochodzące z chowu przyzagrodowego, jako jaja "wiejskie", uchodzą powszechnie w opinii konsumentów za smaczniejsze i zdrowsze niż wyprodukowane w warunkach chowu formowego, dlatego cieszą się na rynku dużą popularnością.
Wzrastające zapotrzebowanie konsumentów na "zdrowe" jaja i mięso obserwuje się w wielu krajach Europy (Niemcy, Francja, Szwajcaria, Dania, Szwecja), gdzie podejmowane są próby ekstensywnego chowu kur. Zmierzają one do opracowania technologii "proekologicznego" utrzymania i żywienia kurcząt rzeźnych oraz niosek.
Spis treści
Wstęp
Typy i mieszańce użytkowe
Typy użytkowe
Upierzenie kur i zjawisko autoseksingu
Ośrodki hodowli zarodowej w Polsce, zestawy rodzicielskie i mieszańce ogólnoużytkowe
Zaopatrywanie się w materiał do chowu
Ocena przydatności ptaków do chowu
Ocena piskląt
Ocena młodych kurek
Ocena kur rocznych
Pomieszczenia
Budowa i wykonanie nowych pomieszczeń
Wskaźniki do projektowania i adaptacji pomieszczeń
Wyposażenie kurnika
Wybiegi
Ogólne zasady wychowu kurcząt i użytkowania niosek
Wymagania środowiskowe
Przygotowanie pomieszczeń do wychowu
Postępowanie z kurczętami
Użytkowanie nieśne
Postępowanie z jajami
Żywienie kurcząt i kur
Składniki pokarmowe i ich rola w żywieniu
Pasze stosowane w żywieniu
Zasady żywienia kurcząt i kur
Mieszanki specjalistyczne
Systemy karmienia
Praktyczne komponowanie dawek pokarmowych
Planowanie zapotrzebowania na pasze
Podtuczanie kur przed ubojem
Odchów kurcząt brojlerów
Dbałość o zdrowie
Higiena kurnika, dezynfekcja i środki dezynfekcyjne
Rodzaje chorób i sposoby zapobiegania
Ekonomiczne uwarunkowania chowu drobnostadkowego kur
Zagospodarowanie pomiotu
Tytuł |
Kury. Chów pozafermowy |
Autor |
Mikulska Marzena, Mikulski Dariusz |
Wydawca |
PWRiL |
Rok wydania |
1998 |
Liczba stron |
120 |
Wymiary |
140 x 200 mm |
Okładka |
miękka |
ISBN |
83-09-01694-8 |