Nalewki i likiery
- Wydawnictwo: PWRiL
-
Dostępność:
Nakład wyczerpany
- Autor: Danuta Bartosz-Czuba
- Wydawca, rok wydania: PWRiL, 2010
- Liczba stron : 200
- Oprawa i wymiary: twarda, 140 x 210 mm
- ISBN: 978-83-09-99020-8
Nalewki i likiery to ksiązka opisująca zasdy sporządzania nalewek, prezentuje także przepisy na najlepsze domowe nalewki.
Spis treści:
ZASADY SPORZĄDZANIA NALEWEK
Trochę historii, czyli jak to się zaczęło 9
Ważne przykazania, czyli wstęp do wiedzy 11
Technologia sporządzania nalewek, czyli co do czego i w jakiej
Kolejności 15
Na początek nalewki owocowe 15
Trochę magii, czyli nalewki na ziołach, kłączach i korzeniach 17
Żeby stosować, trzeba wiedzieć, czyli informacje o ziołach
i przyprawach 19
Krok po kroku do sukcesu 27
Sprzęt 27
Wybieramy przepis 28
Maceracja 29
Komponowanie nalewki 30
Klarowanie i dojrzewanie 31
Miary, wagi, przeliczniki 32
Obliczanie mocy nalewki 35
Obliczanie słodkości nalewki 36
Obliczanie mocy alkoholu 37
PRZEPISY
Nalewki na owocach świeżych i suszonych 39
Nalewki na kwiatach, liściach i pędach 123
Nalewki ziołowe, korzenne i miodowe 145
Nalewki i likiery mleczne, kawowe, czekoladowe, piwne 179
Zaprawy i nalewy do doprawiania nalewek i wódek 189
Larendogra 197
SPIS NALEWEK 198
Tytuł |
Nalewki i likiery |
Autor |
Danuta Bartosz-Czuba |
Wydawca |
PWRiL |
Rok wydania |
2010 |
Liczba stron |
200 |
Wymiary |
140 x 210 mm |
Okładka |
twarda |
ISBN |
978-83-09-99020-8 |