Nalewki i likiery

  • Wydawnictwo: PWRiL
  • Dostępność: Nakład wyczerpany
  • Autor: Danuta Bartosz-Czuba
  • Wydawca, rok wydania: PWRiL, 2010
  • Liczba stron : 200
  • Oprawa i wymiary: twarda, 140 x 210 mm
  • ISBN: 978-83-09-99020-8

Nalewki i likiery to ksiązka opisująca zasdy sporządzania nalewek, prezentuje także przepisy na najlepsze domowe nalewki.

Spis treści:

 

ZASADY SPORZĄDZANIA NALEWEK

Trochę historii, czyli jak to się zaczęło 9

Ważne przykazania, czyli wstęp do wiedzy        11

Technologia sporządzania nalewek, czyli co do czego i w jakiej

Kolejności         15

Na początek nalewki owocowe  15

Trochę magii, czyli nalewki na ziołach, kłączach i korzeniach   17

Żeby stosować, trzeba wiedzieć, czyli informacje o ziołach

i przyprawach    19

Krok po kroku do sukcesu         27

Sprzęt              27

Wybieramy przepis  28

Maceracja  29

Komponowanie nalewki 30

Klarowanie i dojrzewanie 31      

Miary, wagi, przeliczniki            32

Obliczanie mocy nalewki 35

Obliczanie słodkości nalewki     36

Obliczanie mocy alkoholu 37

PRZEPISY

Nalewki na owocach świeżych i suszonych 39

Nalewki na kwiatach, liściach i pędach 123

Nalewki ziołowe, korzenne i miodowe  145

Nalewki i likiery mleczne, kawowe, czekoladowe, piwne 179

Zaprawy i nalewy do doprawiania nalewek i wódek  189

Larendogra 197

SPIS NALEWEK  198

Tytuł

Nalewki i likiery

Autor

Danuta Bartosz-Czuba

Wydawca

PWRiL

Rok wydania

2010

Liczba stron

200

Wymiary

140 x 210 mm

Okładka

twarda

ISBN

978-83-09-99020-8