Poradnik hodowcy ryb
- Wydawnictwo: PWRiL
-
Dostępność:
Wysyłka w 12 godzin
- Autor: Janusz Guziur, Małgorzata Woźniak, Mariusz Szmyt, Ewa Siemianowska
- Wydawca, rok wydania: PWRiL, 2016
- Liczba stron : 296
- Oprawa i wymiary: miękka, 165 x 215 mm
- ISBN: 978-83-09-01165-1
- egz.
- 55,00 zł
Poradnik dotyczy wszystkich aspektów związanych z hodowlą ryb, budowy i planowania stawów rybnych, żywienia ryb a także chorób, odłowów i metod zimowania.
Niezmiennie, od lat, obserwuje się w całym kraju nieustające zainteresowanie rolników i innych użytkowników wód tzw. przyzagrodowym chowem ryb w małych stawach karpiowych oraz w płytkich stawopodobnych zbiornikach wodnych.
Zagospodarowanie rybackie małych zbiorników wodnych, w tym głównie stawów, poza chowem ryb ma wiele nieprzeliczalnych walorów pozarybackich o charakterze ekologiczno-środowiskowym, użytkowym oraz estetyczno-krajobrazowym. Do najważniejszych z nich zaliczyć należy wykorzystanie rolniczych nieużytków, małą retencję wodną, lokalne nawodnienia rolnicze i ogrodowe, chów ptactwa wodnego, utylizację ścieków gospodarskich, sporty wodne, rekreację, wędkarstwo i inne. Nie bez znaczenia dla rolnika są korzyści rolniczo-rybackie, możliwe do uzyskania w każdym gospodarstwie rolnym. Chów ryb, oprócz produkcji na potrzeby własne, pozwala na dostarczenie dodatkowych ilości cennych gatunków ryb na lokalny rynek, stanowiąc jednocześnie uboczne źródło dochodu dla użytkownika.
Przyzagrodowy chów ryb nie jest zajęciem skomplikowanym, jednak wymaga pewnego zasobu wiedzy podstawowej o warunkach życia ryb i ich potrzebach oraz procesach zachodzących w środowisku wodnym. Konieczna jest także znajomość podstawowych zasad budowy stawów oraz podstaw technologii chowu ryb.
Jak wynika z opinii zebranych na szkoleniach i kursach rybackich, nie wszystkie nowe inwestycje rybackie spełniają oczekiwania farmerów i hodowców stawowych. Przyczyną są głównie: wadliwy wybór terenu pod budowę stawu oraz niewłaściwe bądź „oszczędnościowe" wykonanie robót wodno-melioracyjnych. Mankamenty te, oprócz ograniczonych środków finansowych (kredytów), wynikają głównie z braku przygotowania oraz doświadczenia wodno-rybackiego.
Niniejszy poradnik ma więc stanowić pomoc dla hodowcy-amatora chowu ryb w stawach. Jest on przeznaczony głównie dla początkujących i mało doświadczonych hodowców ryb stawowych oraz użytkowników drobnych zbiorników i stawków przyzagrodowych (rolniczych) lub gospodarstw agroturystycznych. W skrócie podano także wartości odżywcze ryb i ich walory prozdrowotne oraz podstawowe zasady zabezpieczenia i domowego przetwórstwa naszych gatunków ryb.
W treści:
1. Rybactwo w Polsce
2. Charakterystyka zbiorników wodnych
3. Środowisko wodne
4. Biologia ryb
5. Budownictwo stawowe
6. Narzędzia i sprzęt rybacki
7. Metody produkcji
8. Planowanie i obliczanie obsad stawów
9. Technologia produkcji karpia
10. Obsady wielogatunkowe (polikultura)
11. Żywienie ryb
12. Podnoszenie wydajności stawów
13. Chów kaczek na stawach
14. Odłowy ryb
15. Transport ryb
16. Zimowanie ryb
17. Magazynowanie ryb
18. Wrogowie i szkodniki rybackie
19. Profilaktyka i zdrowotność ryb
20. Korzyści z integracji rolnictwa i rybactwa
21. Urządzanie i użytkowanie łowisk wędkarskich
22. Zabezpieczenie surowca rybnego
23. Domowe przetwórstwo ryb
24. Wartość odżywcza i walory prozdrowotne ryb
25. Księgi stawowe i zapisy gospodarcze
26. Wycena szkód rybackich
27. Roczny harmonogram prac na stawach
Słowniczek rybacki