Przetwory domowe

  • Wydawnictwo: PWRiL
  • Dostępność: Wysyłka w 12 godzin
  • Autor: Tadeusz Cymer
  • Wydawca, rok wydania: 2017, reprint wydania pierwszego z 1970 roku
  • Liczba stron : 378
  • Oprawa i wymiary: miękka, 145 x 205 mm
  • ISBN: 978-83-09-01105-7
  • egz.
  • 30,00 zł

Ta książka to cenne źródło wiedzy i inspiracji w tworzeniu przetworów domowych.

Od pierwszego wydania książki Przetwory domowe napisanej przez doktora Tadeusza Cymera minęło bez mała pół wieku.

Przez te wszystkie lata przepisy i rady w niej zawarte nie straciły na aktualności i mogą nam służyć także dziś.

Ta książka to cenne źródło wiedzy i inspiracji w tworzeniu przetworów domowych.

Spis treści

CZĘSC I

PRZETWORY Z OWOCÓW, WARZYW I GRZYBÓW

Wiadomości wprowadzające

Ogólne zasady dotyczące przerobu owoców i warzyw

Najczęściej stosowane sposoby utrwalania owoców i warzyw; O czym trzeba najpierw pomyśleć; Jak uzyskać dobre przetwory

Przetwory utrwalane przez kwaszenie

Ogólne zasady kwaszenia; Przepisy szczegółowe; Kapusty kwaszone; Ogórki kwaszone; Inne warzywa kwaszone

Przetwory warzywne utrwalane przez solenie

Ogólne zasady solenia; Przepisy szczegółowe

Przetwory pasteryzowane

Ogólne zasady pasteryzowania; Przepisy szczegółowe na owocowe przetwory pasteryzowane; Owoce we własnym soku ; Kompoty; Kompoty słodzone jednoowocowe; Kompoty słodzone mieszane; Kompoty nie słodzone; Przeciery owocowe; Przeciery owocowe nie słodzone; Przeciery owocowe słodzone; Pitne soki owocowe; Soki pitne jednoowocowe; Soki pitne wieloowocowe; Soki owocowe do dalszego przerobu; Soki nie galaretujące ; Soki galaretujące ; Zagęszczone wyciągi pektynowe; Przepisy szczegółowe na warzywne przetwory pasteryzowane; Przetwory pomidorowe; Przetwory z innych warzyw ; Pitne soki warzywne ; Soki jednowarzywne z warzyw świeżych; Soki jednowarzywne z warzyw kwaszonych; Soki mieszane

Przetwory gotowane utrwalane cukrem

Uwagi ogólne; Przepisy szczegółowe; Syropy owocowe; Marmolady; Marmolady jednoowocowe miękkie i twarde; Marmolady dwuowocowe twarde; Marmolady trójowocowe twarde; Galaretki owocowe; Galaretki jednoowocowe; Galaretki dwuowocowe; Dżemy; Dżemy wysokocukrowe jednoowocowe; Dżemy wysokocukrowe wieloowocowe; Dżemy niskocukrowe; Konfitury ; Powidła ; Powidła jednoowocowe; Powidła dwuowocowe

Przetwory z owoców utrwalane cukrem na surowo

Przetwory witaminowe (utrwalane różnymi sposobami)

Ogólne zasady przyrządzania przetworów witaminowych; Przepisy szczegółowe

Susze owocowe i warzywne

Ogólne zasady suszenia owoców i warzyw; Przepisy szczegółowe; Susze owocowe; Susze warzywne

Marynaty

Ogólne zasady przyrządzania marynat; Przepisy szczegółowe; Marynaty warzywne; Marynaty jednowarzywne; Marynaty wielowarzywne; Marynaty owocowe

Wina owocowe i gronowe, miody pitne i owocowe

Ogólne zasady wyrobu win; Przepisy szczegółowe; Wina z owoców ziarnkowych; Wina z owoców jagodowych i pestkowych oraz gronowe; Przepisy szczegółowe na miody pitne i miody owocowe; Miody pitne nie sycone; Miody pitne sycone (warzone); Miody pitne owocowe

Przetwory z grzyb6w

Wiadomości ogólne; Przepisy szczegółowe; Grzyby suszone; Grzyby marynowane; Grzyby solone; Grzyby kwaszone

Przechowywanie przetworów

CZĘSC II

PRZETWORY Z MIĘSA

Wiadomości wprowadzające

Co trzeba wiedzieć o mięsie i przetworach mięsnych; Podstawowe wiadomości o uboju ; Przygotowania do uboju zwierząt i zagospodarowania mięsa

Chłodzone mięso i wyroby mięsne

Mięso solone i peklowane

Ogólne zasady solenia i peklowania; Przepisy szczegółowe

Wędzonki

Ogólne zasady wędzenia; Przepisy szczegółowe; Wędzonki wieprzowe; Wędzonki wołowe i cielęce; Wędzonki baranie

Kiełbasy

Ogólne zasady wyrobu kiełbas; Przepisy szczegółowe; Kiełbasy trwałe; Kiełbasy półtrwałe; Kiełbasy nietrwałe

Kiszki, salcesony I rolady

Charakterystyka kiszek, salcesonów i rolad; Przepisy szczegółowe; Kiszki; Salcesony; Rolady

Przetwory mięsne w wekach

Ogólne zasady utrwalania mięsa w wekach; Przepisy szczegółowe

Tłuszcze topione

Uwagi ogólne; Przepisy szczegółowe; Pomocniczy wykaz przetworów z poszczególnych owoców warzyw