Przetwory domowe
- Wydawnictwo: PWRiL
-
Dostępność:
Wysyłka w 12 godzin
- Autor: Tadeusz Cymer
- Wydawca, rok wydania: 2017, reprint wydania pierwszego z 1970 roku
- Liczba stron : 378
- Oprawa i wymiary: miękka, 145 x 205 mm
- ISBN: 978-83-09-01105-7
- egz.
- 30,00 zł
Ta książka to cenne źródło wiedzy i inspiracji w tworzeniu przetworów domowych.
Od pierwszego wydania książki Przetwory domowe napisanej przez doktora Tadeusza Cymera minęło bez mała pół wieku.
Przez te wszystkie lata przepisy i rady w niej zawarte nie straciły na aktualności i mogą nam służyć także dziś.
Ta książka to cenne źródło wiedzy i inspiracji w tworzeniu przetworów domowych.
Spis treści
CZĘSC I
PRZETWORY Z OWOCÓW, WARZYW I GRZYBÓW
Wiadomości wprowadzające
Ogólne zasady dotyczące przerobu owoców i warzyw
Najczęściej stosowane sposoby utrwalania owoców i warzyw; O czym trzeba najpierw pomyśleć; Jak uzyskać dobre przetwory
Przetwory utrwalane przez kwaszenie
Ogólne zasady kwaszenia; Przepisy szczegółowe; Kapusty kwaszone; Ogórki kwaszone; Inne warzywa kwaszone
Przetwory warzywne utrwalane przez solenie
Ogólne zasady solenia; Przepisy szczegółowe
Przetwory pasteryzowane
Ogólne zasady pasteryzowania; Przepisy szczegółowe na owocowe przetwory pasteryzowane; Owoce we własnym soku ; Kompoty; Kompoty słodzone jednoowocowe; Kompoty słodzone mieszane; Kompoty nie słodzone; Przeciery owocowe; Przeciery owocowe nie słodzone; Przeciery owocowe słodzone; Pitne soki owocowe; Soki pitne jednoowocowe; Soki pitne wieloowocowe; Soki owocowe do dalszego przerobu; Soki nie galaretujące ; Soki galaretujące ; Zagęszczone wyciągi pektynowe; Przepisy szczegółowe na warzywne przetwory pasteryzowane; Przetwory pomidorowe; Przetwory z innych warzyw ; Pitne soki warzywne ; Soki jednowarzywne z warzyw świeżych; Soki jednowarzywne z warzyw kwaszonych; Soki mieszane
Przetwory gotowane utrwalane cukrem
Uwagi ogólne; Przepisy szczegółowe; Syropy owocowe; Marmolady; Marmolady jednoowocowe miękkie i twarde; Marmolady dwuowocowe twarde; Marmolady trójowocowe twarde; Galaretki owocowe; Galaretki jednoowocowe; Galaretki dwuowocowe; Dżemy; Dżemy wysokocukrowe jednoowocowe; Dżemy wysokocukrowe wieloowocowe; Dżemy niskocukrowe; Konfitury ; Powidła ; Powidła jednoowocowe; Powidła dwuowocowe
Przetwory z owoców utrwalane cukrem na surowo
Przetwory witaminowe (utrwalane różnymi sposobami)
Ogólne zasady przyrządzania przetworów witaminowych; Przepisy szczegółowe
Susze owocowe i warzywne
Ogólne zasady suszenia owoców i warzyw; Przepisy szczegółowe; Susze owocowe; Susze warzywne
Marynaty
Ogólne zasady przyrządzania marynat; Przepisy szczegółowe; Marynaty warzywne; Marynaty jednowarzywne; Marynaty wielowarzywne; Marynaty owocowe
Wina owocowe i gronowe, miody pitne i owocowe
Ogólne zasady wyrobu win; Przepisy szczegółowe; Wina z owoców ziarnkowych; Wina z owoców jagodowych i pestkowych oraz gronowe; Przepisy szczegółowe na miody pitne i miody owocowe; Miody pitne nie sycone; Miody pitne sycone (warzone); Miody pitne owocowe
Przetwory z grzyb6w
Wiadomości ogólne; Przepisy szczegółowe; Grzyby suszone; Grzyby marynowane; Grzyby solone; Grzyby kwaszone
Przechowywanie przetworów
CZĘSC II
PRZETWORY Z MIĘSA
Wiadomości wprowadzające
Co trzeba wiedzieć o mięsie i przetworach mięsnych; Podstawowe wiadomości o uboju ; Przygotowania do uboju zwierząt i zagospodarowania mięsa
Chłodzone mięso i wyroby mięsne
Mięso solone i peklowane
Ogólne zasady solenia i peklowania; Przepisy szczegółowe
Wędzonki
Ogólne zasady wędzenia; Przepisy szczegółowe; Wędzonki wieprzowe; Wędzonki wołowe i cielęce; Wędzonki baranie
Kiełbasy
Ogólne zasady wyrobu kiełbas; Przepisy szczegółowe; Kiełbasy trwałe; Kiełbasy półtrwałe; Kiełbasy nietrwałe
Kiszki, salcesony I rolady
Charakterystyka kiszek, salcesonów i rolad; Przepisy szczegółowe; Kiszki; Salcesony; Rolady
Przetwory mięsne w wekach
Ogólne zasady utrwalania mięsa w wekach; Przepisy szczegółowe
Tłuszcze topione
Uwagi ogólne; Przepisy szczegółowe; Pomocniczy wykaz przetworów z poszczególnych owoców warzyw