Technologia kiszenia biomasy na cele paszowe i biogaz rolniczy
- Wydawnictwo: PWRiL
-
Dostępność:
Wysyłka w 12 godzin
- Autor: Witold Podkówka, Zbigniew Podkówka
- Wydawca, rok wydania: PWRiL, 2017
- Liczba stron : 199
- Oprawa i wymiary: twarda, 170 x 240 mm
- ISBN: 978-83-09-01102-6
- egz.
- 33,90 zł 27,90 zł
Przedstawiono specyfikę technologii kiszenia biomasy, uwzględniając aktualny stan wiedzy w zakresie procesu fermentacji kwasu mlekowego, specyfikę substratu oraz kierunki wykorzystania kiszonki – pasza/biogaz
Kiszonka stała się substratem do wytwarzania dwóch ważnych produktów - żywności i energii. Termin „technologia produkcji kiszonek" oprócz samego procesu kiszenia obejmuje również:
- dobór surowca do produkcji kiszonki,
- technologie zbioru wyprodukowanej biomasy,
- sposób dodawania środków wspomagających proces fermentacji,
- technikę załadunku biomasy do zbiornika,
- sposób ubicia - zagęszczania biomasy w zbiorniku,
- zasady okrycia zakiszonej biomasy,
- technologię wybierania i skarmiania wyprodukowanej kiszonki.
W monografii przedstawiono specyfikę technologii kiszenia biomasy, uwzględniając aktualny stan wiedzy w zakresie procesu fermentacji kwasu mlekowego, specyfikę substratu oraz kierunki wykorzystania kiszonki – pasza/biogaz. Proces kiszenia biomasy na cele paszowe lub biogaz zachodzi jednakowo, wykorzystuje się bowiem bakterie fermentacji kwasu mlekowego. Istnieją jednak pewne różnice, dotyczące głównie stopnia rozdrobnienia zakiszanego substratu, stosowania dodatków stymulujących proces fermentacji kwasu mlekowego oraz fazy wegetacyjnej zbioru biomasy – zwłaszcza kukurydzy. Podano również zasady sporządzania kiszonki w gospodarstwach ekologicznych. Zagadnieniem niezwykle istotnym jest wpływ kiszonki na środowisko oraz wykorzystanie kiszonki w dokarmianiu zwierzyny płowej. Zwrócono też uwagę na występowanie w kiszonce bakterii Listeria monocytogenes, wywołujących listeriozę, oraz metacerkarii motylicy wątrobowej.
W treści:
- Metody konserwowania zielonki
- Podstawy kiszenia biomasy
- Przemiany biochemiczne w procesie fermentacji
- Przemiany związków azotowych
- Przydatność zielonek do zakiszania
- Dojrzałość kiszonkowa roślin
- Czynniki warunkujące prawidłowy przebieg procesu kiszenia
- Podsuszanie zielonek przed zakiszaniem
- Dodatki wpływające na proces fermentacji
- Stabilność tlenowa kiszonki
- Straty podczas produkcji kiszonki
- Sok kiszonkowy
- Grzyby pleśniowe i mikotoksyny w kiszonkach
- Patogeny w kiszonkach
- Zasady sporządzania kiszonek
- Zbiorniki do zakiszania zielonek
- Metody oceny jakości kiszonki
- Praktyczna metoda oznaczania zawartości suchej masy w kiszonkach
- Korygowanie oznaczonej zawartości suchej masy w kiszonce o zawartość substancji lotnych
- Wpływ technologii sporządzania kiszonki na jej jakość i wartość pokarmową
- Wartość pokarmowa kiszonek
- Znaczenie gospodarcze kiszonek
- Kiszonka jako substrat do produkcji biogazu
- Alternatywne wykorzystanie kiszonki
- Zapotrzebowanie na kiszonkę dla bydła i na biogaz
- Oddziaływanie kiszonki na środowisko
- Zakiszanie całych roślin kukurydzy
- Zakiszanie ziarna i kolb kukurydzianych
- Zakiszanie słomy kukurydzianej
- Zakiszanie całych roślin zbożowych (GPS)
- Zakiszanie runi łąkowej
- Zakiszanie roślin motylkowatych drobnonasiennych
- Zakiszanie traw z uprawy polowej
- Zakiszanie produktow ubocznych z przemysłu rolno-spożywczego
- Produkcja kiszonek na cele paszowe w gospodarstwie ekologicznym
- Dokarmianie zwierzyny płowej kiszonkami
- Produkcja kiszonek w Polsce