Technologia produkcji wina
- Wydawnictwo: PWRiL
-
Dostępność:
Wysyłka w 12 godzin
- Autor: Yair Margalit
- Wydawca, rok wydania: PWRiL, 2014
- Liczba stron : 241
- Oprawa i wymiary: miękka, 165 x 235 mm
- ISBN: 978-83-09-01158-3
- egz.
- 63,90 zł
Publikacja kładzie nacisk na praktyczne aspekty produkcji. Podzielona została na rozdziały uszeregowane zgodnie z kolejnością operacji i procesów przeprowadzanych w winiarni, począwszy od przygotowań do zbioru po butelkowanie.
Książka przedstawia aktualny stan wiedzy odzwierciedlający postęp technologiczny w dziedzinie winiarstwa, który nastąpił w ciągu ostatniej dekady. Zawiera ona obszerne rozdziały na temat fermentacji, maceracji, kwasów i związków fenolowych znajdujących się w winie, zastosowania beczek dębowych oraz kontroli jakości.
Publikacja kładzie nacisk na praktyczne aspekty produkcji. Podzielona została na rozdziały uszeregowane zgodnie z kolejnością operacji i procesów przeprowadzanych w winiarni, począwszy od przygotowań do zbioru po butelkowanie. Dzięki temu stanowi niezastąpioną pomoc podczas produkcji wina.
Jest to kontynuacja cieszącego się dużą popularnością podręcznika pt. „Winery Technology and Operations, A Handbook for Small Wineries” opublikowanego w Stanach Zjednoczonych po raz pierwszy w 1990 r. oraz pracy pt. „Concepts in Wine Chemistry”, której pierwsze amerykańskie wydanie ukazało się w 1997 r. i zostało niedawno uaktualnione. Obydwie pozycje zaliczane są do literatury specjalistycznej i uniwersyteckiej na całym świecie.
Yair Margalit ma tytuł doktora w dziedzinie fizykochemii i wieloletnie doświadczenie w zakresie badań naukowych oraz nauczania. Jest właścicielem niewielkiej rodzinnej winnicy i prowadzi wykłady dotyczące produkcji winiarskiej i zagadnień chemicznych związanych z winiarstwem w izraelskim Instytucie Technologii.
Jest również konsultantem w licznych winnicach na całym świecie.
W treści:
Przed zbiorem
Zbiór
Fermentacja
Zabiegi prowadzone w piwnicy winiarskiej
Dojrzewanie w beczkach
IVI. Butelkowanie
VII. Zagadnienia ogólne
Ocena wina
Tytuł |
Technologia produkcji wina |
Autor |
Yair Margalit |
Wydawca |
PWRiL |
Rok wydania |
2014 |
Liczba stron |
241 |
Wymiary |
165 x 235 mm |
Okładka |
miękka |
ISBN |
978-83-09-01158-3 |