Żyto Chemia i technologia
- Wydawnictwo: PWRiL
-
Dostępność:
Nakład wyczerpany
- Autor: red. Henryk Gąsiorowski
- Wydawca, rok wydania: PWRiL, 1994
- Liczba stron : 290
- Oprawa i wymiary: miękka, 145 x 240 mm
- ISBN: 83-09-01609-3
Jest to pierwsza polska monografia dotycząca chemii i technologii żyta, a jedna z niewielu w literaturze światowej.
Powstała książka o życie, jego składzie chemicznym, przetwórstwie i możliwościach większego wykorzystania go w żywieniu człowieka. Polska jest największym, po Rosji, producentem żyta na świecie. Dziwne zatem, że nie ma u nas prawie wcale prawdziwego chleba żytniego. Ten bowiem, który jemy jest chlebem mieszanym, wytworzonym z mieszanki mąki pszennej i żytniej. Żyto jest u nas zbożem niechcianym. Tymczasem, według współczesnej wiedzy, żyto jest doskonałym surowcem do produkcji zdrowej żywności. Przetwory z żyta (płatki żytnie, zarodki żytnie, czy otręby, a nadto gotowane i odpowiednio doprawione całe ziarno żyta, zamiast ryżu), w tym i pieczywo, mogą być uważane za artykuły profilaktyczne przeciwko chorobom cywilizacyjnym, czy wręcz dietetyczne.
W książce przedstawione są też aspekty przyrodniczo-rolnicze uprawy żyta, bowiem ma ono szereg zalet z tego punktu widzenia. Niskie wymagania cieplne, wodne i glebowe przemawiają za celowością utrzymania go w uprawie oraz wykorzystaniem na znacznej powierzchni polskich gleb, które należą do najsłabszych w Europie. Trzeba „polskie zboże" umiejętnie wykorzystać.
Polacy, w przeciwieństwie do państw skandynawskich i Niemiec, uporczywie trzymają się chleba „jasnego". Nie zdają sobie sprawy, że prawdziwy żytni chleb jest znacznie zdrowszy. Żyto bowiem ma najniższą wartość kaloryczną (energetyczną) ze wszystkich zbóż, a wartość biologiczna białka jest wyższa od białka pszenicy. Następnie zawartość błonnika pokarmowego, tak istotnego w żywieniu człowieka, jest wyższa w życie niż w pszenicy. Wspomniane cechy tego zboża są sprawą niebagatelną, przy światowym trendzie bycia szczupłym i zdrowym. Sprawa jest tym bardziej paląca wobec stale pogarszającego się stanu zdrowia społeczeństwa polskiego. Zapomina się, że kondycja narodu zależy od sposobu odżywiania i stylu życia. Szerokie wykorzystanie żyta w żywieniu człowieka stwarza duże możliwości dla racjonalnego żywienia i poprawy stanu zdrowia ludności w Polsce.
Chemia i technologia zbóż jest już dzisiaj odrębną dziedziną wiedzy, ściśle związaną z innymi dziedzinami, takimi jak hodowla i genetyka roślin, biochemia i chemia, nauki techniczne, a także z nauką o żywieniu człowieka oraz z medycyną profilaktyczną. Podwaliny nauki o zbożu zaczęto kłaść gdzieś przed 150 laty i każde następne dziesięciolecie przynosiło stopniowy rozwój tej dziedziny. Natomiast w ostatnim 50-leciu, kiedy to nastąpił gwałtowny rozwój nauki i techniki na świecie, pojawił się też wielki postęp w nauce o zbożu. Z uwagi jednak na wyróżniającą wielkość produkcji pszenicy na świecie i jej rolę w wyżywieniu człowieka, to właśnie zboże cieszy się wyjątkowym zainteresowaniem nauki i praktyki.
Tymczasem żyto, choć jest cennym, ważnym zbożem dla nas i dla sąsiadów, nie ma takiego uznania na jakie zasługuje. Dlatego też przy pisaniu tej książki autorzy napotykali na duże trudności, z uwagi na ubóstwo źródeł, na niedostatek informacji i kłopoty terminologiczne. Jest to pierwsza polska monografia dotycząca chemii i technologii żyta, a jedna z niewielu w literaturze światowej.
Dziękuję wszystkim tym, którzy przyczynili się do wydania tego podręcznika; w szczególności Panu Docentowi Mieczysławowi Urbanowiczowi, za wskazanie usterek w tekście dotyczącym aspektów żywieniowych oraz Panu Mgr Piotrowi Kołodziejczykowi za pełną poświęcenia pomoc przy korekcie i sporządzeniu skorowidza.
Henryk Gąsiorowski
SĄ TO OSTATNIE EGZEMPLARZE - KSIĄŻKI MAJĄ DELIKATNIE ZNISZCZONE OKŁADKI
Tytuł |
Żyto chemia i technologia |
Autor |
red. Henryk Gąsiorowski |
Wydawca |
PWRiL |
Rok wydania |
1994 |
Liczba stron |
290 |
Wymiary |
145 x 240 mm |
Okładka |
miękka |
ISBN |
83-09-01609-3 |