Produkcja roślinna część 3
- Wydawnictwo: Rea
-
Dostępność:
Towar chwilowo niedostępny
- Autor: praca zbiorowa
- Wydawca, rok wydania: REA, 2010
- Liczba stron : 204
- Oprawa i wymiary: miękka, 165 x 235 mm
- ISBN: 978-83-7544-129-1
Podręcznik do produkcji roślinnej przeznaczony do nauki zawodu technik rolnik na poziomie technikum i szkoły policealnej.
Podręcznik do przeznaczony do nauki zawodu technik rolnik na poziomie technikum i szkoły policealnej.
W niniejszej części podręcznika autorzy omawiają następujące zagadnienia:
• hodowla roślin,
• nasiennictwo,
• znaczenie oraz wykorzystanie użytków zielonych,
• produkcja roślinna w rolnictwie ekologicznym.
Spis treści
2. Hodowla roślin i nasiennictwo 9
2.1. Hodowla roślin 9
2.1.1. Ogólna charakterystyka hodowli roślin 9
2.1.2. Kierunki hodowli roślin 11
2.1.3. Podstawy genetyczne hodowli roślin 14
2.1.4. Metody hodowli twórczej i ich podział 18
2.1.5. Ocena i rejestracja odmian 36
2.1.6. Hodowla zachowawcza 40
2.2. Nasiennictwo 42
2.2.1. Zadania produkcji nasiennej 44
2.2.2. Zasady produkcji materiału siewnego 48
2.2.3. Specyfika uprawy roślin na plantacjach nasiennych 54
2.2.4. System kontroli materiału siewnego 59
2.2.5. Przygotowanie materiału siewnego roślin uprawnych 70
3. Użytki zielone 75
3.1. Użytki zielone na świecie i ich znaczenie gospodarcze 75
3.2. Przyrodnicze znaczenie użytków zielonych i ich funkcje
w środowisku 77
3.3. Typologia użytków zielonych w kraju 78
3.4. Roślinność użytków zielonych 82
3.4.1. Trawy 83
3.4.2. Rośliny motylkowate 96
3.4.3. Występowanie gatunków obcych z grupy
ziół i chwastów na użytkach zielonych 96
3.5. Technologia produkcji pasz na użytkach zielonych 104
3.5.1. Regulowanie stosunków wodnych
na użytkach zielonych 104
3.5.2. Nawożenie mineralne łąk i pastwisk 106
3.5.3. Nawożenie naturalne 109
3.5.4. Konserwacja pasz pochodzących z użytków zielonych 111
3.5.5. Organizacja gospodarki pastwiskowej 115
3.6. Degradacja i regeneracja użytków zielonych 118
4. Produkcja roślinnaw rolnictwie ekologicznym 123
4.1. Systemy rolnictwa 123
4.1.1. Rolnictwo konwencjonalne intensywne 124
4.1.2. Rolnictwo ekologiczne 125
4.1.3. Rolnictwo integrowane (zrównoważone, zharmonizowane) 128
4.2. Regulacje prawne w rolnictwie ekologicznym 128
4.3. Kontrola gospodarstw ekologicznych 133
4.4. Zasady gospodarowania w produkcji roślinnej w rolnictwie ekologicznym 135
4.4.1. Przestawianie gospodarstwa na metody produkcji ekologicznej 136
4.4.2. Materiał siewny 137
4.4.3. Uprawa roli 138
4.4.4. Płodozmian 141
4.4.5. Nawożenie 142
4.4.6. Ochrona roślin 145
4.5. Zasady rolnictwa biodynamicznego 149
4.6. Oznakowanie produktów ekologicznych 151
5. Integrowane metody produkcji roślinnej 155
5.1. Wprowadzenie 155
5.2. Charakterystyka systemu integrowanej produkcji rolniczej 156
5.3. Technologia produkcji roślinnej w systemie rolnictwa integrowanego 159
5.3.1. Zasady zmianowania oraz dobór gatunków i odmian 159
5.3.2. Zasady integrowanej uprawy roli 160
5.3.3. Nawożenie w rolnictwie integrowanym 161
5.3.4 Integrowana ochrona roślin 163
5.3.5. Podsumowanie 165
6. Jakość zdrowotna i bezpieczeństwo produktów roślinnych 169
6.1.Jakość plonu, jakość zdrowotna i bezpieczeństwo żywności 169
6.2. Ocena jakości zdrowotnej 171
6.3. Czynniki wpływające na jakość zdrowotną produktów roślinnych 173
6.4. Zasady bezpiecznego przechowywania produktów roślinnych 175
6.4.1. Zasady przechowywania ziarna zbóż, nasion
strączkowych i oleistych 175
6.4.2. Zasady przechowywania plonów mięsistych, soczystych i liściowych 176
5. Przepisy bhp, ochrony przeciwpożarowej i ochrony środowiska 179
7.1. Bezpieczeństwo i higiena pracy 179
7.2. Ochrona przeciwpożarowa 183
7.2.1. Definicja pożaru i przyczyny pożarów 183
7.2.2. Zasady profilaktyki przeciwpożarowej 184
7.2.3. Środki gaśnicze i urządzenia przeciwpożarowe 185
7.2.4. Przestrzeganie zasad bezpieczeństwa podczas pożaru 187
7.3. Polski Kodeks Dobrej Praktyki Rolniczej 187
7.3.1. Zagrożenia dla środowiska związane
z prowadzeniem produkcji roślinnej 188
7.3.2. Zasady prowadzenia produkcji roślinnej niezagrażającej środowisku 189
7.3.3. Ochrona i kształtowanie krajobrazu rolniczego 190
8. Organizacja produkcji roślinnej w gospodarstwie 193
8.1. Wiadomości ogólne o organizacji gospodarstw 193
8.2. Zasady specjalizacji i uproszczeń w produkcji roślinnej 196
8.3. Typy specjalistycznych gospodarstw w produkcji roślinnej 198
Tytuł | Produkcja roślinna część 3 |
Autor | M. Darlewska, A. Gawrońska-Kulesza, B. Rutkowska, P. Stypiński, I. Suwara, A. Wysmułek |
Wydawca | Rea |
Rok wydania | 2010 |
Liczba stron | 204 |
Wymiary | 165 x 235 mm |
Okładka | miękka |
ISBN | 978-83-7544-129-1 |
prod_rosl