Smak zmiany Nowe formy społecznej organizacji rolnictwa i konsumpcji żywności w Unii Europejskiej

  • Wydawnictwo: Scholar
  • Dostępność: Wysyłka w 12 godzin
  • Autor: Wojciech Goszczyński
  • Wydawca, rok wydania: Scholar, 2014
  • Liczba stron : 284
  • Oprawa i wymiary: twarda, 150 x 215 mm
  • ISBN: 978-83-7383-707-2
  • egz.
  • 39,90 zł

Autor na przykładzie kilku krajów europejskich, w tym Polski, podejmuje próby budowania nowych, alternatywnych sieci łączących rolnictwo z konsumentami, sprzyjających tworzeniu systemu zrównoważonej produkcji i konsumpcji żywności.

Wojciech Goszczyński przedstawia, na przykładzie kilku krajów europejskich, w tym Polski, próby budowania nowych, alternatywnych sieci łączących rolnictwo z konsumentami, sprzyjających tworzeniu systemu zrównoważonej produkcji i konsumpcji żywności. Praca została w dużym stopniu poświęcona kształtowaniu ruchów społecznych związanych z wytwarzaniem i dostarczaniem najważniejszego produktu ludzkości, jakim jest żywność. (…)
Tworzenie alternatywnych sieci produkcji, dystrybucji i konsumpcji żywności w naszym kraju jest słabo zaawansowane. Wynika to m.in. z braku odpowiednich rozwiązań instytucjonalnych, w tym prawnych, a także niedostatecznego zaangażowania społecznego. Z tego punktu widzenia bardzo pożyteczne i pouczające jest zaznajomienie się z doświadczeniami państw europejskich wyżej od nas rozwiniętych: Austrii, Francji i Wielkiej Brytanii, które prezentuje autor. Opisał on również nieliczne przypadki tego typu alternatywnych działań w Polsce.
Poza częścią analityczno-opisową, w niniejszej publikacji znajduje się wiele interesujących rozważań o kondycji współczesnej socjologii wsi i rolnictwa oraz o nowych nurtach teoretycznych w niej występujących.
z przedmowy Jerzego Wilkina

Tytuł

Smak zmiany Nowe formy społecznej organizacji rolnictwa i konsumpcji żywności w Unii Europejskiej

Autor

Wojciech Goszczyński

Wydawca

Scholar

Rok wydania

2014

Liczba stron

284

Wymiary

150 x 215 mm

Okładka

twarda

ISBN

978-83-7383-707-2