Smak zmiany Nowe formy społecznej organizacji rolnictwa i konsumpcji żywności w Unii Europejskiej
- Wydawnictwo: Scholar
-
Dostępność:
Wysyłka w 12 godzin
- Autor: Wojciech Goszczyński
- Wydawca, rok wydania: Scholar, 2014
- Liczba stron : 284
- Oprawa i wymiary: twarda, 150 x 215 mm
- ISBN: 978-83-7383-707-2
- egz.
- 39,90 zł
Autor na przykładzie kilku krajów europejskich, w tym Polski, podejmuje próby budowania nowych, alternatywnych sieci łączących rolnictwo z konsumentami, sprzyjających tworzeniu systemu zrównoważonej produkcji i konsumpcji żywności.
Wojciech Goszczyński przedstawia, na przykładzie kilku krajów europejskich, w tym Polski, próby budowania nowych, alternatywnych sieci łączących rolnictwo z konsumentami, sprzyjających tworzeniu systemu zrównoważonej produkcji i konsumpcji żywności. Praca została w dużym stopniu poświęcona kształtowaniu ruchów społecznych związanych z wytwarzaniem i dostarczaniem najważniejszego produktu ludzkości, jakim jest żywność. (…)
Tworzenie alternatywnych sieci produkcji, dystrybucji i konsumpcji żywności w naszym kraju jest słabo zaawansowane. Wynika to m.in. z braku odpowiednich rozwiązań instytucjonalnych, w tym prawnych, a także niedostatecznego zaangażowania społecznego. Z tego punktu widzenia bardzo pożyteczne i pouczające jest zaznajomienie się z doświadczeniami państw europejskich wyżej od nas rozwiniętych: Austrii, Francji i Wielkiej Brytanii, które prezentuje autor. Opisał on również nieliczne przypadki tego typu alternatywnych działań w Polsce.
Poza częścią analityczno-opisową, w niniejszej publikacji znajduje się wiele interesujących rozważań o kondycji współczesnej socjologii wsi i rolnictwa oraz o nowych nurtach teoretycznych w niej występujących.
z przedmowy Jerzego Wilkina
Tytuł |
Smak zmiany Nowe formy społecznej organizacji rolnictwa i konsumpcji żywności w Unii Europejskiej |
Autor |
Wojciech Goszczyński |
Wydawca |
Scholar |
Rok wydania |
2014 |
Liczba stron |
284 |
Wymiary |
150 x 215 mm |
Okładka |
twarda |
ISBN |
978-83-7383-707-2 |