Chów drobiu
- Wydawnictwo: SGGW
-
Dostępność:
Towar chwilowo niedostępny
- Autor: praca zbiorowa pod redakcją Jana Niemca
- Wydawca, rok wydania: SGGW, 2020
- Liczba stron : 294
- Oprawa i wymiary: miękka, 165 x 235 mm
- ISBN: 978-83-7583-963-0
KSIĄŻKA MA ZNISZCZONĄ OKŁADKĘ
Produkcja drobiarska w Polsce jest gałęzią liczącą się na rynku krajowym, a także na rynkach zagranicznych, dlatego też kompendium wiedzy zawartej w tym opracowaniu pomoże zainteresowanym zapoznać się z nowoczesnymi metodami produkcji drobiarskiej.
„Chów drobiu” przeznaczony jest dla studentów studiów stacjonarnych i niestacjonarnych wydziałów: Hodowli, Bioinżynierii i Ochrony Zwierząt, Medycyny Weterynaryjnej oraz Rolnictwa i Biologii. Mogą z niego korzystać również studenci innych wydziałów uczelni, na których prowadzone są zajęcia z chowu i hodowli zwierząt gospodarskich.
Opracowanie zostało podzielone na rozdziały stanowiące samodzielne jednostki dydaktyczne w celu ułatwienia studentom przyswojenia wiadomości dotyczących odrębnych zagadnień. Rozdziały dostosowano do programu zajęć z hodowli drobiu. Zamiarem zespołu autorskiego było przygotowanie możliwie atrakcyjnej formuły uwzględniającej najnowsze osiągnięcia w chowie i hodowli drobiu. Studenci zainteresowani produkcją drobiarską będą mogli znaleźć najnowsze informacje dotyczące zasad chowu drobiu obowiązujące w UE, do których producenci szybko się przystosowali.
Spis treści
Pochodzenie, udomowienie i pokrój drobiu
Typy użytkowe, rasy i mieszańce towarowe
Cechy morfologiczne kur o znaczeniu praktycznym
Organizacja hodowli i chowu drobiu
Budowa narządów rozrodczych ptaka – rozród
Budowa jaj i ocena jakości jaj spożywczych
Lęgi
Żywienie drobiu
Użytkowanie nieśne
Użytkowanie mięsne
Pomieszczenia
Ekologiczna produkcja drobiarska
Profilaktyka
Pióra – budowa i funkcje