Wybrane zagadnienia zarządzania jakością, środowiskiem oraz bezpieczeństwem i higieną pracy w ogrodnictwie
- Wydawnictwo: Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie
-
Dostępność:
Wysyłka w 12 godzin
- Autor: Eugenia Czernyszewicz
- Wydawca, rok wydania: Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie, 2012
- Liczba stron : 186
- Oprawa i wymiary: miękka, 170 x 240 mm
- ISBN: 978-83-7259-203-3
- egz.
- 35,00 zł
Omówiono m.in. uwarunkowania prawne jakości i bezpieczeństwa zdrowotnego produktów ogrodniczych oraz wymagania dotyczące jakości handlowej owoców i warzyw, roślin ozdobnych, materiału siewnego i szkółkarskiego.
W książce omówiono m.in. uwarunkowania prawne jakości i bezpieczeństwa zdrowotnego produktów ogrodniczych oraz wymagania dotyczące jakości handlowej owoców i warzyw, roślin ozdobnych, materiału siewnego i szkółkarskiego. Scharakteryzowano też metody i systemy zapewnienia jakości produktów ogrodniczych, w tym GAP, GMP, GHP, integrowaną produkcję, produkcję ekologiczną, system HACCP, identyfikowalność, normę ISO 22000, standardy handlowe GlobalGAP, IFS, BRC. Przedstawiono system nadzoru nad jakością i bezpieczeństwem żywności w Polsce oraz zagadnienia normalizacji i certyfikacji wyrobów. Opisano model i wymagania systemu zarządzania jakością według normy ISO 9000, systemu zarządzania środowiskowego zgodnego z wymaganiami normy ISO 14000 oraz systemu zarządzania bhp według normy ISO 18000.
Spis treści
Wprowadzenie 7
1. Pojęcie jakości i bezpieczeństwa produktów ogrodniczych 9
1.1. Zakres pojęciowy ogrodnictwa i produktów ogrodniczych 9
1.2. Pojęcie jakości i bezpieczeństwa żywności 10
1.3. Zagrożenia bezpieczeństwa zdrowotnego w produkcji owoców i warzyw 17
2. Wybrane zagadnienia prawa żywnościowego 29
2.1. Wprowadzenie 29
2.2. Międzynarodowe prawo żywnościowe 30
2.3. Podstawy prawa żywnościowego Unii Europejskiej 32
2.4. Polskie prawo żywnościowe 41
3. Wymagania prawne określające jakość produktów ogrodniczych 48
3. l. Jakość handlowa owoców i warzyw 48
3.2. Jakość handlowa roślin ozdobnych 51
3.3. Jakość handlowa i zdrowotna materiału siewnego i szkółkarskiego 56
4. Metody i systemy zapewnienia jakości produktów ogrodniczych 61
4.1. Wprowadzenie 61
4.2. Dobra praktyka rolnicza 64
4.3. Dobra praktyka produkcyjna 69
4.4. Dobra praktyka higieniczna 70
4.5. Integrowana produkcja 75
4.6. Produkcja ekologiczna
4.7. System HACCP 83
4.8. Identyfikowalność (ang. traceability) 92
4.9. Norma ISO 22000 95
4.10. Standardy handlowe stosowane w obrocie z sieciami handlowymi 97
4.10.1. Standard GlobalGAP 98
4.10.2. Standard IFS 101
4.10.3. Standard BRC Global Standard for Food Safety 102
5. Urzędowy nadzór nad jakością i bezpieczeństwem produktów ogrodniczych 104
5.1. System nadzoru nad jakością! bezpieczeństwem żywności w Polsce 105
5.2. Urzędowy nadzór nad jakością handlową owoców, warzyw, materiału siewnego
i szkółkarskiego 109
5.3. Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności 113
5.4. System RASFF 114
6. Normalizacja i certyfikacja 120
6.1. Pojęcie i podstawy normalizacji 120
6.2. Terminologia normalizacyjna 123
6.3. Normalizacja wyrobów a normalizacja w zarządzaniu 126
6.4. Wybrane zagadnienia z zakresu certyfikacji 129
7. System zarządzania jakością według normy ISO serii 9000 134
7.1. Wprowadzenie 134
7.2. Podstawy i terminologia systemu zarządzania jakością ISO 9000 137
7.3. Model i wymagania ogólne dotyczące systemu zarządzania jakością według normy
ISO serii 9001:2008 140
8. System zarządzania środowiskowego zgodny z normami ISO serii 14000 147
8.1. Aspekty środowiskowe w produkcji ogrodniczej 147
8.2. Rodzina norm ISO 14000 148
8.3. Koncepcja i wymagania systemu zarządzania środowiskowego zgodnego
z normą ISO 14001 150
9. Zarządzanie bezpieczeństwem i higieną pracy 157
9. l. Prawne uwarunkowania zapewnienia bezpieczeństwa i higieny pracy
w Unii Europejskiej i Polsce 157
9.2. Wybrane aspekty zarządzania bezpieczeństwem i higieną pracy 162
9.2.l. Zakres i wymagania normy PN-N 18001:2004 163
Słownik pojęć 173
Akty prawne dotyczące jakości produktów ogrodniczych 181
Tytuł |
Wybrane zagadnienia zarządzania jakością, środowiskiem oraz bezpieczeństwem i higieną pracy w ogrodnictwie. Wymagania, systemy, nadzór |
Autor |
Eugenia Czernyszewicz |
Wydawca |
Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie |
Rok wydania |
2012 |
Liczba stron |
186 |
Wymiary |
170 x 240 mm |
Okładka |
miękka |
ISBN |
978-83-7259-203-3 |