Hodowla i chów świń
- Wydawnictwo: Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu
-
Dostępność:
Wysyłka w 12 godzin
- Autor: praca zbiorowa
- Wydawca, rok wydania: Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, 2019
- Liczba stron : 700
- Oprawa i wymiary: miękka, 170 x 240 mm
- ISBN: 978-83-7160-956-5
- egz.
- 98,00 zł
Kompendium aktualnej wiedzy na temat hodowli, chowu rozrodu i żywienia świń
Drodzy Czytelnicy,
oddajemy w Państwa ręce wyjątkową książkę - kompendium aktualnej wiedzy na temat hodowli i chowu świń przygotowane przez liczne grono autorów. Przy jej tworzeniu wykorzystano osiągnięcia badawcze wysokiej klasy specjalistów, którzy w okresie 100 lat wolnej Polski budowali naukowe podstawy hyologii. Polskie ośrodki naukowe i akademickie mogą się poszczycić znaczącymi osiągnięciami badawczymi, które wiążą się z hodowlą i chowem świń. Rezultaty wielu eksperymentów przyczyniły się do rozwoju współczesnej zootechniki, w tym wiedzy dotyczącej gatunku.
Zasady hodowli i chowu świń przedstawiono z wykorzystaniem dokonań krajowej i światowej nauki oraz najnowszej wiedzy na temat praktyki hodowlanej. Takie podejście i ujęcie zagadnień pozwoliło na stworzenie książki nowoczesnej zarówno w wymiarze naukowym, jak i praktycznym, co jest bardzo istotne w aspekcie kształcenia przyszłej kadry polskich zootechników, młodych badaczy i praktyków.
Niniejsze opracowanie adresujemy do studentów i doktorantów kierunku zootechnika oraz kierunków pokrewnych. Żywimy nadzieję, że pozycja ta spotka się również z zainteresowaniem hodowców oraz producentów świń i będzie dla nich istotnym wsparciem w codziennej pracy.
W imieniu autorów
Anna Rekiel
Tomasz Szwaczkowski
Robert Eckert
W treści
Biologia gatunku
Pochodzenie świń l historia ich hodowli
Cechy użytkowe świń
Podstawy genetycznego doskonalenia
Organizacja hodowli l chowu świń
Rozród świń
Gruczoł mlekowy l laktacja
Żywienie świń i gospodarka paszowa
Behawior i utrzymanie świń
Odchów prosiąt ssących i odsadzonych
Wychów młodzieży hodowlanej
Tucz świń
Obrót przedubojowy, jego organizacja i skutki dla jakości wieprzowiny
Wartość handlowa świń
Jakość mięsa wieprzowego
Organizacja produkcji w fermie
Intensywna produkcja świń a ochrona środowiska
Ekologiczna produkcja świń
Bioasekuracja w hodowli i chowie świń
Bioasekuracja fermy
Świnia jako zwierzę modelowe
Ekonomiczne aspekty chowu świń
Najważniejsze kierunki badawcze dotyczące trzody chlewnej w Polsce