Zarządzanie i ekonomika w usługach weterynaryjnych
- Wydawnictwo: Wydawnictwo Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie
-
Dostępność:
Nakład wyczerpany
- Autor: Marta Czekaj, Janusz Żmija
- Wydawca, rok wydania: Wydawnictwo Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie, 2017
- Liczba stron : 187
- Oprawa i wymiary: miękka, 170 x 240 mm
- ISBN: 978-83-64758-65-2
W opracowaniu przedstawiono podstawy zarządzania lecznicą weterynaryjną, marketingiem i ekonomiką usług weterynaryjnych, rachunkiem ekonomicznym w usługach weterynaryjnych, rachunkowością i finansami w zarządzaniu podmiotem weterynaryjnym, zasadami uruchomienia i prowadzenia działalności gospodarczej.
Nauki ekonomiczno-rolnicze stworzyły podwaliny do rozwoju ekonomiki rolnictwa, w tym ekonomiki produkcji zwierzęcej. Z nauk tych wyodrębniła się ekonomika zajmująca się usługami weterynaryjnymi.
Nauka ta zajmuje się zjawiskami i procesami gospodarczymi dotyczącymi usług weterynaryjnych. Obejmuje ona:
- ekonomikę i funkcjonowanie rynku usług weterynaryjnych,
- rachunek ekonomiczny i marketing usług weterynaryjnych,
- rachunkowość i finanse w zarządzaniu podmiotem weterynaryjnym,
- zasady uruchamiania i prowadzenia działalności gospodarczej (usługi wetery-naryjnej),
- ekonomiczny aspekt ochrony zwierząt.
Niniejsze opracowanie jest przeznaczone dla słuchaczy studiów weterynaryjnych na poziomie uniwersyteckim oraz osób pragnących pogłębić swoją wiedzę w tym zakresie.
Zagadnienia prezentowane w opracowaniu zostały tak przedstawione, by umożliwić czytelnikom szersze spojrzenie na omawiane problemy oraz by zachęcić ich do dalszego zgłębiania wiedzy z ekonomiki weterynaryjnej. W opracowaniu przedstawiono kompleksowe, ale też zwięzłe ujęcie szeregu problemów związanych z: funkcjonowaniem rynku w makro- i mikroskali, podstawami zarządzania podmiotem weterynaryjnym, marketingiem i ekonomiką usług weterynaryjnych, rachunkiem ekonomicznym w usługach weterynaryjnych, rachunkowością i finansami w zarządzaniu podmiotem weterynaryjnym, zasadami uruchomienia i prowadzenia działalności gospodarczej. Stawia to autorów niniejszego opracowania przed szeregiem problemów, m.in. w kwestii określenia zakresu i sposobu prezentowania czytelnikom treści o tematyce ekonomicznej. Wybrane zagadnienia wymagają uzupełnienia wiadomości przez czytelnika w stosownej literaturze przedmiotu celem usystematyzowania dystrybuowanej wiedzy.
Zawarta w opracowaniu wiedza dotycząca zarządzania i ekonomiki usług weterynaryjnych jest posiłkowana przykładami.
Absolwenci kierunku studiów Weterynaria znajdują zatrudnienie w jednostkach administracyjnych i usługowych na szczeblu gminy, powiatu i województwa, powiązanych z szeroko pojętą działalnością weterynaryjną. Znaczna część absolwentów prowadzi jednak działalność gospodarczą w zakresie usług weterynaryjnych. Niniejsze opracowanie zapewnia nabycie podstawowej wiedzy i umiejętności do pracy w wymienionych podmiotach gospodarczych przy uwzględnieniu realiów gospodarki rynkowej.
Spis treści
Rynek i jego funkcje
Istota rynku; Prawo popytu i podaży; Pieniądz i jego funkcje
Zadania do samodzielnego rozwiązania..
Rynek usług weterynaryjnych w Polsce
Definicja i klasyfikacja usług weterynaryjnych; Kierunki rozwoju rynku usług weterynaryjnych; Podaż i popyt na rynku usług weterynaryjnych
Podstawy zarządzania podmiotem weterynaryjnym.
Pojęcie i zasady zarządzania; Funkcje zarządzania; Style kierowania; Wynagradzanie
Komunikacja społeczna w usługach weterynaryjnych
Informacje i ich znaczenie w procesie podejmowania decyzji; Konflikty w organizacji i sposoby ich rozwiązywania; Negocjacje biznesowe
Marketing w działalności weterynaryjnej
Koncepcja marketingu; Marketing strategiczny; Marketing mix (operacyjny); Specyfika marketingu w działalności weterynaryjnej
Podstawowe kategorie kosztów, przychodów i dochodów
Rachunek ekonomiczny w usługach weterynaryjnych; Klasyfikacja kosztów i ich wykorzystanie w podejmowaniu decyzji; Kategorie przychodów i zysków; Sposoby obliczania kosztów jednostkowych i opłacalności usług weterynaryjnych
Rachunkowość w zarządzaniu podmiotem weterynaryjnym
Pojęcie, funkcje i zasady rachunkowości; Składniki majątkowe jednostek prowadzących działalność gospodarczą i źródła ich finansowania; Sprawozdania finansowe jednostek gospodarczych
Finanse i bankowość w zarządzaniu podmiotem weterynaryjnym
Ocena kondycji finansowej podmiotu gospodarczego; Zakres i treść bankowej obsługi podmiotów gospodarczych; Formy finansowania usług weterynaryjnych
Proces uruchamiania działalności gospodarczej
Ograniczenia i uwarunkowania organizacyjno-prawne wykonywania działalności gospodarczej; Rodzaje i formy prawne prowadzenia działalności gospodarczej; Etapy zakładania jednostek organizacyjnych; Biznesplan; Dyskontowanie sukcesu
Wspieranie małej i średniej przedsiębiorczości
Kryteria wyodrębniania małych i średnich przedsiębiorstw w Polsce i w Unii Europejskiej; Formy wspierania małej i średniej przedsiębiorczości w Polsce i w Unii Europejskiej
Ekonomiczny aspekt ochrony zwierząt
Ochrona zwierząt wprawie polskim; Ekonomiczne aspekty prowadzenia programów profilaktyki i zwalczania chorób zwierząt