Miód. Smaki z mojego ogrodu
- Wydawnictwo: Viridia (Hortpress)
-
Dostępność:
Wysyłka w 12 godzin
- Autor: praca zbiorowa
- Wydawca, rok wydania: VIRIDIA, 2020
- Liczba stron : 102
- Oprawa i wymiary: miękka, 145 x 205 mm
- ISBN: 978-83-66457-17-1
- egz.
- 9,90 zł
W niniejszej publikacji prezentujemy rodzaje miodów, ich właściwości i zastosowanie. Przedstawiamy krótką historię pszczelarstwa. Podpowiadamy, jak założyć własną pasiekę. I wreszcie - prezentujemy wyjątkowe przepisy kulinarne z wykorzystaniem miodu.
Miód bez wątpienia jest produktem wyjątkowym. I nie ma w tym żadnej przesady, bowiem możemy go uznać za coś niezwykłego, co czerpiemy dzięki pszczołom z samej natury. Bo czyż miód, będący najbardziej znanym i łubianym owocem pracy pszczół, nie jest cudem natury. Nie tylko jest smaczny, ale także zdrowy! Chyba trudno o lepsze połączenie zalet produktu spożywczego. Jakby tego było mało, to jeszcze pszczoły produkują go w różnych rodzajach, w zależności, które pożytki roślinne w sezonie wiosenno-letnim zwabią je swoim nektarem. A każdy rodzaj miodu to inny smak, zapach i konsystencja. Słodki, pachnący, w różnych odcieniach kremu i bursztynu - doskonały produkt spożywczy i leczniczy pochodzący z ula.
Produkowany przez pszczoły miód jest naturalną wydzieliną tych pożytecznych owadów uzyskaną z surowców roślinnych - nektaru i spadzi. Prozdrowotne działanie miodu jest zasługą znajdujących się w nim białek (enzymów), które wykazują właściwości bakteriobójcze, w niektórych przypadkach tak silne, że można je porównać do antybiotyków. Miód to bogate źródło naturalnych przeciwutleniaczy, substancji o działaniu przeciwnowotworowym. Zawarte w miodzie fruktoza i glukoza, należące do cukrów prostych, stanowią aż 70% jego składu. Jednak w żadnym razie spożywanie miodu nie wpływa negatywnie na nasze zdrowie. W odróżnieniu od sacharozy występującej w cukrze spożywczym (pozyskiwanym z buraków lub z trzciny cukrowej), cukry proste pochodzące z miodu są bardzo dobrze i szybko wchłaniane przez ludzki organizm. Pozostałe składniki miodu dopełniają dzieła i najprościej rzecz ujmując - wpływają dobroczynnie na nasz organizm i samopoczucie.
Miód ze względu na swój słodki smak i bardzo przyjemny aromat w połączeniu z ogromną wartością odżywczą jest wyjątkowym produktem stosowanym w kuchni. Doskonale nadaje się do słodzenia napojów i deserów, a jego aromat dobrze podkreśla smak mięs i sałatek. Dlatego świetnie sprawdza się jako dodatek do marynat oraz sosów.
Spis treści
Miód od starożytności do czasów współczesnych
Historia pszczelarstwa
Właściwości, powstawanie i skład miodu
Rodzaje miodów
Inne produkty pszczele
Ule we własnym ogrodzie
Miód w kuchni