Winorośl. Biologia, odmiany, uprawa
- Wydawnictwo: Viridia (Hortpress)
-
Dostępność:
Wysyłka w 24 godziny
- Autor: Jerzy Lisek
- Wydawca, rok wydania: Viridia, 2025
- Liczba stron : 460
- Oprawa i wymiary: twarda, 165 x 240 mm
- ISBN: 978-83-66457-66-9
- szt.
- 98,00 zł
Opisano odmiany winorośli, sposoby zakładania plantacji, najważniejsze prace prowadzone w winnicy, metody nawożenia i ochrony
Celem tego opracowania jest zapoznanie czytelnika z odmianami przydatnymi do uprawy w warunkach Polski, sposobem założenia plantacji, najważniejszymi pracami prowadzonymi w winnicy, nawożeniem i ochroną przed organizmami szkodliwymi oraz ich konsekwencjami dla środowiska. Publikacja zawiera również podstawowe informacje o biologii winorośli, rynku wina i winogron, prawnych, ekonomicznych i ekologicznych podstawach uprawy oraz przetwórstwie. Autor pokazuje, jak szerokiej wiedzy z różnych dziedzin wymaga współczesna uprawa roślin.
Wiele opisanych zagadnień dotyczy winorośli, niezależnie od skali uprawy. Dlatego książka ta jest adresowana do wszystkich zainteresowanych winoroślą, zarówno profesjonalistów, jak i amatorów. Chociaż w Polsce coraz liczniej powstają duże, towarowe winnice, to winorośl od wielu lat jest rośliną chętnie sadzoną w ogrodach przydomowych i działkowych. Wynika to z wszechstronnego wykorzystania winogron oraz z natury samych krzewów. Winorośl należy do roślin o pięknym i zmiennym ulistnieniu, dających się łatwo kształtować w zależności od potrzeb ogrodnika.
Opracowanie książki w niniejszym kształcie było możliwe dzięki wykorzystaniu licznych publikacji - najważniejsze pozycje wymieniono w rozdziale „Literatura uzupełniająca", oraz czterdziestoletniemu doświadczeniu autora w uprawie winnej latorośli. Zawarte w publikacji informacje stanowią jedynie skromny przyczynek do poznania winorośli i stanowią zachętę do sięgnięcia po inne pozycje literatury z tego zakresu.
Uprawa winorośli to połączenie różnych zagadnień. Możemy ją porównać zarówno do puzzli, gdzie poszczególne elementy muszą do siebie pasować, jak i do matrioszki, która składa się z kolejnych, ukrytych warstw, czyli coraz bardziej szczegółowych tematów. Odkrywamy je jeden po drugim w ciągu długiego procesu uczenia się. Do częstych należą powiązania takich tematów jak: odmiana i podkładka, cięcie, fizjologia dojrzewania owoców, winifikacja i jakość wina, czy też: odmiana i podkładka, nawożenie, pielęgnacja gleby. Zwraca to uwagę na konieczność holistycznego, czyli całościowego podejścia do uprawy winorośli, które obejmie wszystkie istotne zagadnienia. Doceniając znaczenie przygotowania teoretycznego, należy podkreślić rolę wieloletniej praktyki. Nieodzownymi elementami poznania będą cierpliwość, umiejętność obserwacji i poszukiwania rozwiązań.
Uprawa winorośli, zwłaszcza profesjonalna i takie jej aspekty jak ochrona przed agrofagami i nawożenie wymagają od plantatora i winiarza ciągłego i systematycznego samokształcenia. Dotyczy to także przetwórstwa, na czele z winiarstwem. Wymienione zagadnienia są regulowane przepisami administracyjnymi, a dobór środków produkcji i sposób ich zastosowania podlegają nieustannym zmianom.
Kolejną tematykę, którą warto śledzić, stanowi odmianoznawstwo, w szczególności postęp biologiczny, czyli hodowla nowych odmian i klonów. Jest to zagadnienie bardzo obszerne i stanowi odrębną dziedzinę nauki, określaną jako ampelografia. Ciągle poszukujemy idealnych odmian, które trafią w nasze gusta i potrzeby oraz dobrze się sprawdzą w lokalnych warunkach. Bardzo ważnym aspektem jest także zagospodarowanie winogron.
Książka zawiera jedynie podstawowe informacje z zakresu przetwórstwa i enologii, czyli nauki o winie, przydatne głównie pod kątem produkcji winogron o określonych cechach jakościowych. Tematyka związana z enologią jest tak obszerna, że wymaga odrębnych opracowań.
Jako autor mam nadzieję, że książka będzie przyczynkiem do dalszego rozwoju osobistego czytelników. Uprawa winorośli to działalność niezwykle absorbująca. Angażuje zarówno ciało, jak i umysł, gdyż wymaga aktywności fizycznej, uczenia się, obserwacji, analizy wyników i decyzji. Winorośl, nawet przy mechanizacji uprawy, wymaga dużych nakładów pracy ręcznej ze strony właściciela, członków rodziny lub pracowników najemnych, w zależności od skali produkcji i potrzeb. Winogrona i ich przetwory to nie tylko wymierna wartość materialna. W uprawie amatorskiej połączenie umiarkowanego wysiłku fizycznego oraz procesu uczenia się pozwala nam zachować dobrą kondycję psychofizyczną i ma nieocenioną wartość rekreacyjną oraz terapeutyczną. Sezonowość wykonywanych prac, nieustające zmiany faz rozwojowych winorośli przywracają nas do naturalnych rytmów przyrody, budzą radość, ale też refleksję nad cyklicznością i nieuchronnością procesów życiowych.
Od Autora
Winorośl jest jedną z roślin biblijnych, a wino współtworzyło kulturę materialną i duchową społeczności i narodów z rejonu Morza Śródziemnego i Bliskiego Wschodu. Uprawa winorośli i winiarstwo mają nie tylko wymiar praktyczny, komercyjny, lecz również humanistyczny i społeczny. W Hiszpanii i Francji zostały one uznane za integralną część dziedzictwa narodowego. Jako autor zająłem się praktycznym aspektem uprawy winnej latorośli, życząc czytelnikom doznań estetycznych, smakowych oraz radości dzielenia się winem wśród rodziny i przyjaciół. Należy mieć nadzieję, że praca w winnicy dostarczy niezapomnianych chwil, a być może nawet wzruszeń. Praktyczna wiedza zawarta w niniejszej publikacji ma - w intencji autora - dostarczyć podstawowych informacji dotyczących winnego krzewu, czyniąc jego uprawę bardziej niezawodną oraz przyjazną dla człowieka i środowiska.
Spis treści
Od autora 5
Wstęp 6
Uprawa winorośli w Polsce – historia, szanse, ograniczenia,
przepisy i strategia rozwoju 8
Skład chemiczny, walory dietetyczne i zdrowotne winogron oraz wina 22
Pochodzenie, budowa i biologia krzewu 27
Fazy rozwojowe winorośli 37
Podatność krzewów na uszkodzenia mrozowe 40
Przymrozki wiosenne 48
Odmiany 56
Odmiany winiarskie 62
Odmiany deserowe 124
Odmiany ogrodowe (altanowe) 169
Deserowe odmiany do uprawy pod osłonami 182
Wybór odmiany – podsumowanie 194
Wymagania przyrodnicze i wybór stanowiska 195
Przygotowanie pola oraz zakładanie winnicy 204
Przedplon i przygotowanie gleby 204
Otoczenie winnicy 208
Materiał szkółkarski 210
Projektowanie i optymalny model winnicy 215
Sadzenie 216
Konstrukcja podporowa 224
Cięcie i formowanie krzewów 227
Cele i podstawowe zasady 227
Wybrane formy prowadzenia 234
Formowanie winorośli w ogrodzie – przy ścianach, altanach i pergolach 259
Cięcie letnie 272
Nawożenie 277
Składniki pokarmowe 277
Oddziaływanie nawożenia na środowisko i rola mikroorganizmów glebowych 288
Podstawy racjonalnego nawożenia 290
Nawożenie młodej winnicy 295
Nawożenie owocującej winnicy 297
Nawożenie organiczne 304
Wapnowanie gleby i dodatkowe nawożenie wapniem 308
Pielęgnacja gleby i regulowanie zachwaszczenia 314
Kompleksowe podejście do pielęgnacji gleby i regulowania zachwaszczenia 314
Najważniejsze gatunki chwastów 316
Chemiczne metody zwalczania chwastów 317
Mechaniczne metody zwalczania chwastów 319
Rośliny okrywowe 322
Ściółkowanie gleby 326
Nawadnianie 327
Zbiór owoców 332
Zabezpieczanie krzewów przed mrozem 346
Uprawa pod osłonami 350
Choroby winorośli 360
Opisy najważniejszych chorób infekcyjnych 360
Profilaktyka, monitoring i niechemiczne metody ochrony 385
Chemiczna ochrona roślin 387
Program ochrony winorośli przed chorobami grzybowymi 392
Choroby fizjologiczne (nieinfekcyjne) 396
Szkodniki winorośli 404
Systemy (metody) produkcji 417
Produkcja konwencjonalna 417
Produkcja integrowana (IP) 418
Produkcja ekologiczna 418
Produkcja biodynamiczna 420
Produkcja owoców bez pozostałości chemicznych środków ochrony roślin 422
Zagospodarowanie winogron i masy roślinnej z winnicy 424
Wino – rodzaje i styl 424
Winifikacja w telegraficznym skrócie 430
Bezalkoholowe przetwory z winogron 432
Zagospodarowanie odpadów poprodukcyjnych z winnicy i przerobu winogron 434
Wyposażenie winnicy i winiarni. Koszty założenia winnicy, produkcji winogron i wina 438
Opłacalność i planowanie 438
Koszty założenia i prowadzenia winnicy 440
Koszty organizacji piwnicy (winiarni) 443
Sumaryczne koszty inwestycji 448
Koszty produkcji i cena rynkowa wina 449
Koszty produkcji winogron deserowych i przerobowych
nieprzeznaczonych na cele winiarskie 451
Literatura uzupełniająca 453