Technika i zasady w żywieniu świń
- Wydawnictwo: Wielkopolskie Wydawnictwo Rolnicze
-
Dostępność:
Wysyłka w 12 godzin
- Autor: Lech Nawrocki, Eugeniusz R.Grela
- Wydawca, rok wydania: Wielkopolskie Wydawnictwo Rolnicze, 2011
- Liczba stron : 127
- Oprawa i wymiary: miękka, 170 x 235 mm
- ISBN: 978-83-929756-2-5
- egz.
- 22,90 zł
Kompendium wiedzy o rozwiązaniach technicznych i technologicznych oraz o racjonalnych sposobach żywienia świń.
"Książka ta stanowi vademecum o różnych rozwiązaniach technicznych i technologicznych oraz o racjonalnych sposobach żywienia wszystkich kategorii świń.Warto ją mieć i do niej zaglądać. Przyda się na każdej fermie tych zwierząt."
Spis treści
Anatomia i fizjologia układu pokarmowego świni
Rodzaje pasz i sposoby karmienia świń
Składniki pokarmowe w paszach dla świń
Potrzeby pokarmowe świń
Bilansowanie potrzeb pokarmowych świń
Techniczne wyposażenia paszarni
Zasady żywienia loszek i loch
Pasze i technologia żywienia loszek i loch
Mechanizacja i automatyzacja żywienia loszek i loch
Zasady żywienia prosiąt
Zasady żywienia tuczników
Zasady żywienia knurów
Mechanizacja i automatyzacja żywienia warchlaków i tuczników
Pojenie i poidła dla świń
Inne ważne wskazania w żywieniu świń
Skutki i nadzieje po wycofaniu antybiotyków paszowych
Zasady w ekologicznym żywieniu świń
Podsumowanie
Literatura