Badanie i ocena sanitarno-weterynaryjna zwierząt łownych i dziczyzny
- Wydawnictwo: Wieś Jutra
-
Dostępność:
Nakład wyczerpany
- Autor: Jan Tropiło, Leszek Kiszczak
- Wydawca, rok wydania: Wieś Jutra, 2007
- Liczba stron : 115
- Oprawa i wymiary: twarda, 170 x 240 mm
- ISBN: 978-83-61290-63-7
Zawarte w podręczniku informacje ograniczono tylko do najpotrzebniejszych lekarzom pracującym w zakładach skupu i przetwórstwa dziczyzny oraz badającym żywą zwierzynę drobną na wywóz za granicę.
Podręcznik przeznaczony jest dla lekarzy weterynarii oraz studentów Wydziału Medycyny Weterynaryjnej SGGW, którzy w ramach przedmiotu „Higiena zwierząt rzeźnych i mięsa” zaznajamiają się z badaniem i oceną mięsa zwierząt łownych, oraz w ramach przedmiotu fakultatywnego – „Choroby zwierząt łownych” – pogłębiają swoją wiedzę z tego zakresu. Adresowany jest również do myśliwych, którzy zobligowani są Rozporządzeniem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 29 grudnia 2006 r. w sprawie przeprowadzenia szkolenia myśliwych (Dz. U. Nr 5, poz. 309 z 2007 r.) do wystawienia oświadczenia i przeprowadzenia oględzin tuszy odstrzelonego zwierzęcia.
Zawarte w podręczniku informacje ograniczono tylko do najpotrzebniejszych lekarzom pracującym w zakładach skupu i przetwórstwa dziczyzny oraz badającym żywą zwierzynę drobną na wywóz za granicę.
Spis treści
Prawodawstwo dotyczące ochrony przyrody i łowiectwa
Terminologia łowiecka
Miejsce w systematyce i biologia zwierząt łownych
Pozyskiwanie i badanie żywych zwierząt łownych przeznaczonych do wywozu za granicę
Określanie płci
Określanie wieku
Postępowanie z ubitą zwierzyną na łowisku i w czasie transportu
Ogólne zasady pozyskania zwierzyny
Postępowanie ze zwierzyną grubą
Postępowanie ze zwierzyną drobną
Organizacja skupu ubitej zwierzyny
Szczegółowe przepisy do Rozporządzenia (WE) Nr 853/2004 i 854/2004, ustawy oraz Rozporządzeń MRiRW
Sekcja IV: Mięso zwierząt łownych (dziczyzna)
Załączniki
Badanie lub oględziny dziczyzny
Akty prawne dotyczące badania dziczyzny
Ogólne zasady badania dziczyzny
Szczegółowe badanie dziczyzny
Ocena sanitarno-weterynaryjna dziczyzny
Rozdział V: decyzje w sprawie mięsa
Wady tuszy najczęściej spotykane przy badaniu sanitarno-weterynaryjnym
Zwierzyna padła i odstrzał pozorowany
Brak wypatroszenia lub wadliwy wstępny rozbiór ubitej zwierzyny
Chudość i wychudzenie
Zapach substancji obcych
Zapach płciowy
Zanieczyszczenia tuszy
Uszkodzenia postrzałowe tuszy
Rozpad autolityczny (przenikliwa kwaśna fermentacja, zaparzenie)
Gnicie mięsa
Zanieczyszczenia pierwiastkami toksycznymi tkanek zwierząt łownych
Częściej spotykane choroby zwierząt łownych i stosowana przy nich ocena dziczyzny
Choroby wirusowe
Choroby bakteryjne
Choroby wywołane przez grzyby
Choroby pasożytnicze wywołane przez pierwotniaki
Choroby pasożytnicze wywołane przez przywry
Choroby pasożytnicze wywołane przez wągry tasiemców
Choroby pasożytnicze wywołane przez nicienie
Inwazje pasożytnicze płuc
Inwazje pasożytnicze przewodu pokarmowego
Choroby pasożytnicze wywołane przez pajęczaki
Choroby pasożytnicze wywołane przez owady
Literatura źródłowa i uzupełniająca
Tytuł |
Badanie i ocena sanitarno-weterynaryjna zwierząt łownych i dziczyzny |
Autor |
Jan Tropiło, Leszek Kiszczak |
Wydawca |
Wieś Jutra |
Rok wydania |
2007 |
Liczba stron |
115 |
Wymiary |
170 x 240mm |
Okładka |
twarda |
ISBN |
978-83-61290-63-7 |