Hodowla ryb
- Wydawnictwo: RM
-
Dostępność:
Wysyłka w 12 godzin
- Autor: Franz Geldhauser, Peter Gerstner
- Wydawca, rok wydania: RM, 2022, wydanie trzecie, dodruk
- Liczba stron : 256
- Oprawa i wymiary: miękka, 165 x 235 mm
- ISBN: 978-83-8151-616-7
- egz.
- 42,00 zł
W książce tej w przystępny sposób objaśniono podstawy klasycznej gospodarki stawowej, tradycyjne metody hodowli oraz jej tło naukowo-przyrodnicze.
Książka dla tych, którzy chcieliby dowiedzieć się więcej na temat hodowli ryb tradycyjnymi metodami.
W książce tej w przystępny sposób objaśniono podstawy klasycznej gospodarki stawowej, tradycyjne metody hodowli oraz jej tło naukowo-przyrodnicze. Szczegółowo omówiono wszystkie zagadnienia związane z hodowlą, poczynając od pielęgnacji stawu i wody stawowej a kończąc na chorobach, szkodnikach, rozmnażaniu, odławianiu oraz karmieniu (także naturalnym). W książce podano też przepisy na wyjątkowe dania z karpia, amura i innych ryb.
Hodowcom ryb, rybakom, a nawet właścicielom stawów ogrodowych, obrońcom przyrody i wędkarzom książka ta dostarczy wielu pożytecznych wskazówek i obszernych informacji na temat tradycyjnego, bliskiego naturze gospodarowania stawami
Od czasu poprzedniego wydania tej książki w gospodarce stawowej zmieniło się wiele spraw zasadniczych oraz pojawiło się kilka nowych rozwiązań praktycznych. Dlatego przygotowując kolejne wydanie, już szóste, konieczna była jej pilna aktualizacja.
Oprócz tego, bawarska i saksońska gospodarka stawowa to dzisiaj dwie struktury mające biegunowo różne sposoby działania. Pewne rozwiązania z gospodarki stawami z Saksonii w zakresie techniki zostały uwzględnione w obecnym wydaniu.
Niektóre rozdziały, np. marketing, przesadki, ryby dodatkowe, stawy wędkarskie, sprzedaż oraz rentowność lub karpie koi zostały w całości napisane na nowo. Także część dotycząca przepisów kulinarnych zupełnie się zmieniła i teraz dotyczy głównie tego, jak podczas przyrządzania potraw unikać ości, by tym samym zachęcić do spożywania karpia szersze grono konsumentów. Następnie zmieniony został zasadniczo podrozdział dotyczący narybku letniego Kw. Do nowego opracowania podrozdziału na temat hodowli raków udało nam się pozyskać - za co wyrażamy głęboką wdzięczność -dr. Erica Bohla. Przy aktualizowaniu opisu zdolności wiązania (zobojętniania) kwasów (ZWK) pomógł nam mgr biologii Karl Bauer-Schiemenz, któremu serdecznie dziękujemy.
Uwadze naszego czytelnika nie ujdzie fakt, że w wielu miejscach zostały wprowadzone dodatkowe informacje. Opisujemy na przykład, jak rozpoznać dojrzałość ikry różnych ryb, biorąc pod uwagę czas kwitnienia pewnych roślin lub które rośliny wodne należy zredukować poprzez działanie mrozu czy też liście jakich gatunków drzew bardziej lub mniej ulegają rozkładowi. Poza tym przez cały czas zmieniają się przepisy prawne. Według nich nie wolno już stosować wapna chlorkowego. Samodzielne stosowanie środków leczniczych obecnie jest prawie niedozwolone.
Za cenne wskazówki i zaangażowanie oprócz już wymienionych dr. Erica Bohla i Karla Bauera-Schiemenza chcielibyśmy podziękować też: dr. Christia-nowi Proske, Walterowi Jakobowi, kolegom z Bawarskiego Krajowego Instytutu ds. Rybactwa, Wernerowi Sarodnikowi, Helmutowi Reilowi, Florianowi Heyderowi i Ricie Geldhauser.
W ostatnich latach istotne stały się problemy rynku oraz wspierania sprzedaży. Ten fakt również uwzględniliśmy w naszej książce. Jednakże w dalszym ciągu hodowla ryb wysokiej jakości stanowi warunek sprzedaży przynoszącej zyski. Naszą intencją było, aby te skomplikowane procesy przedstawić w sposób zrozumiały, a przy tym wyjaśnić sens metod tradycyjnych. Poprzez połączenie starego typu sposobów gospodarowania z praktycznymi doświadczeniami oraz aktualnymi wnioskami naukowymi książka ta opisuje także tak zwaną „dobrą fachową praktykę", jaka jest wymagana przez prawo.
Jesień 2002
P. Gerstner, Obervolkach dr F. Geldhauser, Hóchstadt
Nota do polskiego wydania
Gospodarka stawowa jest tradycyjną formą działalności polegającej na produkcji ryb w sztucznych zbiornikach wodnych. W każdym kraju, mimo wspólnych podstaw, wykształciły się specyficzne metody i sposoby działania. Jednym z przykładów jest prezentowana książka. Przedstawia ona charakterystyczne dla niemieckiej gospodarki stawowej rozwiązania zgodne z tradycją i aktualnymi wymogami prawnymi oraz uwarunkowaniami ekonomicznymi. Nie zmienia to faktu, że dla mniej lub bardziej doświadczonych polskich hodowców ryb w stawach stanowić może ciekawe źródło informacji oraz inspirację do wprowadzenia nowych sposobów chowu ryb. Stąd też na przykład zachowano w treści specyficzne dla naszych sąsiadów pojęcia z zakresu fachowego takie jak: „gospodarz stawu", „ryby pokarmowe" czy „pielęgnacja stawu". Należy zdawać sobie sprawę, że treści zawarte w podręcznikach czy poradnikach nie zawsze mogą być traktowane jako jedynie słuszne. Tak jest również i w tym przypadku. W polskiej gospodarce stawowej cały czas następują zmiany, które niemieccy hodowcy mają już za sobą. Warto więc zapoznać się z nimi na podstawie lektury tej książki, aby skorzystać z ich bogatych doświadczeń.
dr Jerzy Śliwiński
Spis treści
Słowo wstępne V
Skróty związane z branżą rybną X
Gospodarka stawowa
Rys historyczny na terenie Niemiec
Kwestie marketingowe w gospodarce stawowej 2
Woda w stawie 6
Podstawy chemii wody 6
Jakość wody stawowej 15
Rośliny w i przy stawie 22
Rośliny wynurzone (twarde) 22
Rośliny o liściach pływających 25
Rośliny zanurzone (miękkie) 27
Strefy wypłycone 28
Ochrona przyrody 31
Pielęgnacja stawu 33
Usuwanie roślin 33
Pielęgnacja grobli 38
Pielęgnacja dna stawu 40
Nawożenie 53
Pokarm naturalny 61
Formy pokarmu naturalnego 61
Wartości odżywcze naturalnego pokarmu ryb 64
Wspomaganie rozwoju pokarmu naturalnego 66
Żywienie karpi 68
Procesy trawienne 68
Substancje odżywcze 70
Pasze 74
Zapotrzebowanie 78
Technika karmienia 85
Hodowla i rozmnażanie 90
Hodowla 90
Rozmnażanie 97
Obsada i użytkowanie stawów 108
Wydajność stawów 108
Rodzaje stawów i obsady w 3-letnim systemie chowu 110
Obsada mieszana i polikultura 121
Ryby dodatkowe w gospodarce stawowej 124
Lin 124
Szczupak 129
Sandacz 135
Sum 138
Wschodnioazjatyckie ryby roślinożerne 141
Ryby pokarmowe i przynętowe 146
Karasie złociste i karpie koi 146
Naturalni wrogowie i szkodnicy 151
Człowiek 151
Piżmak 151
Czapla siwa 153
Kormoran czarny 154
Mewa śmieszka 155
Inne ptaki będące szkodnikami 156
Pozostałe szkodniki 157
Choroby 160
Pasożyty zewnętrzne 160
Choroby skóry 163
Schorzenia skrzeli 165
Pasożyty wewnętrzne 167
Wiremia wiosenna 168
Erytrodermatoza 169
Zasady dotyczące profilaktyki 170
Odłów 171
Sprzęt i prace przygotowawcze 171
Odłów przed mnichem 175
Odłów za mnichem 181
Sortowanie 183
Budowa stawu 185
Czynniki, które trzeba brać pod uwagę przy budowie stawu 185
Mnich 186
Formy specjalne gospodarki stawowej 189
Zbiorniki powyrobiskowe i spiętrzenia wody 189
Hodowla raków szlachetnych w gospodarce stawowej 196
Staw wędkarski 203
Hodowla pstrągów tęczowych i źródlanych 205
Transport ryb 208
Podstawy 208
Zbiorniki transportowe i transport 210
Zapotrzebowanie na tlen pstrągów i karpi przy różnych
temperaturach 215
Wysyłka w workach foliowych 218
Transport wrażliwych gatunków ryb 223
Magazynowanie i zimowanie 226
Magazynowanie ryb 226
Zimowanie 231
Potrawy z karpia 239
Przygotowanie karpia na zimno 241
Na koniec 245
Tytuł |
Hodowla ryb |
Autor |
Franz Geldhauser, Peter Gerstner |
Wydawca |
RM |
Rok wydania |
2014, wydanie drugie |
Liczba stron |
256 |
Wymiary |
165 x 235 mm |
Okładka |
miękka |
ISBN |
978-83-7773-239-7 |