Pszczoły. Poradnik hodowcy
- Wydawnictwo: RM
-
Dostępność:
Wysyłka w 12 godzin
- Autor: Werner Gekeler
- Wydawca, rok wydania: RM, 2024, wydanie piąte, dodruk
- Liczba stron : 176
- Oprawa i wymiary: miękka, 165 x 210 mm
- ISBN: 978-83-8151-003-5
- egz.
- 49,00 zł
Książka adresowana zarówno do początkującego hodowcy, jak i pszczelarza profesjonalisty. Osoby, które dopiero planują założenie hodowli pszczół, zdobędą podstawowe informacje dotyczące pasieki.
Książka adresowana zarówno do początkującego hodowcy, jak i pszczelarza profesjonalisty. Tak zostaje się prawdziwym pszczelarzem!
Dzięki tej książce osoby, które dopiero planują założenie hodowli pszczół, zdobędą podstawowe informacje dotyczące pasieki. Bardziej doświadczonym pszczelarzom publikacja ta dostarczy wielu wartościowych wskazówek.
Poruszono w niej m.in. następujące tematy: pszczelarskie kalendarium wyposażenie pasieki stanowiska i obserwacje pożytków opieka i zaopatrzenie rojów zdrowie pszczół i ich potomstwa
Werner Gekeler jest praktykującym mistrzem pszczelarstwa i rzeczoznawcą przy zarządzie niemieckiego landu Badenia-Wirtembergia. W książce dzieli się całą swą wiedzą zdobytą w trakcie wieloletniej praktyki pszczelarskiej.
Nieważne, czy dopiero chcesz rozpocząć hodowlę pszczół, czy też jesteś praktykującym pszczelarzem - ta książka jest dla Ciebie!
Pszczoły. Poradnik hodowcy to książka adresowana zarówno do początkującego hodowcy, jak i pszczelarza profesjonalisty. Dzięki tej pozycji osoby, które dopiero planują założenie hodowli pszczół, zdobędą podstawowe informacje dotyczące pasieki. Bardziej doświadczonym pszczelarzom publikacja ta dostarczy wielu wartościowych wskazówek. Poruszono w niej m.in. następujące tematy: pszczelarskie kalendarium, wyposażenie pasieki, stanowiska i obserwacje pożytków, opieka i zaopatrzenie rojów, zdrowie pszczół i ich potomstwa, hodowla królowych, miodobranie i przetwarzanie pszczelich produktów, regulacje prawne w zakresie ochrony pszczół i konsumentów.
Autor książki, Werner Gekeler, jest praktykującym mistrzem pszczelarstwa i rzeczoznawcą przy zarządzie niemieckiego landu Badenia-Wirtembergia. W książce dzieli się całą swą wiedzę zdobytą w trakcie wieloletniej praktyki pszczelarskiej.
Spis treści
Przedmowa 5
Drogi Czytelniku 5
Pszczoły - niezbędne w naturalnej gospodarce 6
Skuteczność zapylania 6
Biologia pszczoły miodnej 9
Składanie jaj 9
Rozwój czerwia10
Budowa ciała pszczoły 11
Rodzina pszczela - dobrze zorganizowana społeczność 15
Rozmnażanie 21
Naturalne gniazdo 25
Pszczelarstwo 28
Ul idealny 28
Stanowiska pasiek 34
Budynki i pomieszczenia do użytkowania pszczół 38
Rok pszczoły miodnej 42
Rok pszczelarski zaczyna się w sierpniu 42
Pokarm i inne dobra niezbędne pszczołom 49
Przezimowanie 56
Koniec zimy 57
Natura budzi się do życia 59
Intensywny rozwój rodzin 64
Tworzenie nowych rodzin i kierowanie nastrojem rojowym 68
Rójka pszczół miodnych 74
Wyspecjalizowany wychów matek 80
Rasy pszczół miodnych 94
Rozmnażanie pasieki 95
Poddawanie wartościowych matek i ich wymiana 97
Matka w rodzinie, czerw garbaty i trutówki 100
Pożytki kwiatowe i leśne 103
Rośliny pożytkowe 103
Pożytki leśne 105
Wędrówki 111
Wymagania podczas wędrówek 111
Przebieg wędrówki 114
Produkcja i sprzedaż miodu wysokiej jakości 116
Surowce, z których robi się miód i jego przygotowanie 116
Wyposażenie 117
Pozyskiwanie miodu 118
Przetwarzanie miodu 123
Magazynowanie miodu i jego jakość 124
Sprzedaż miodu 127
Pozyskiwanie i przetwarzanie wosku 130
Obieg wosku 130
Wylewanie węży 133
Wosk pszczeli jako surowiec 133
Wytwarzanie świec woskowych 134
Zdrowie pszczół i czerwia 136
Choroby i pasożyty pszczół dorosłych 136
Choroby czerwia 138
Warroza 139
Zwalczanie warrozy 141
Praktyczne pszczelarstwo 145
Pierwsze kroki 145
Wyposażenie na początek 146
Pierwsze pszczoły 157
Przegląd rodzin154
Postępowanie z plastrami 157
Nakład pracy 160
Organizacja pracy 167
Prawo i przepisy 163
Ochrona rodzin pszczelich 163
Zatrucia pszczół 164
Pszczelarze zawodowi 165
Sąsiedztwo pasieki 166
Szkody wyrządzane przez owady 166
Własność roju 166
Produkcja i sprzedaż miodu 167
Kryteria klasyfikacji odmian miodu 167
Odnośniki 171
Adresy 177
Literatura 177
Zasoby internetowe 177
Zastrzeżenia 172
Źródła zdjęć 172