Pszczoły. Poradnik hodowcy

  • Wydawnictwo: RM
  • Dostępność: Wysyłka w 12 godzin
  • Autor: Werner Gekeler
  • Wydawca, rok wydania: RM, 2024, wydanie piąte, dodruk
  • Liczba stron : 176
  • Oprawa i wymiary: miękka, 165 x 210 mm
  • ISBN: 978-83-8151-003-5
  • egz.
  • 49,00 zł

Książka adresowana zarówno do początkującego hodowcy, jak i pszczelarza profesjonalisty. Osoby, które dopiero planują założenie hodowli pszczół, zdobędą podstawowe informacje dotyczące pasieki.

Książka adresowana zarówno do początkującego hodowcy, jak i pszczelarza profesjonalisty. Tak zostaje się prawdziwym pszczelarzem!

Dzięki tej książce osoby, które dopiero planują założenie hodowli pszczół, zdobędą podstawowe informacje dotyczące pasieki. Bardziej doświadczonym pszczelarzom publikacja ta dostarczy wielu wartościowych wskazówek.

Poruszono w niej m.in. następujące tematy: pszczelarskie kalendarium wyposażenie pasieki stanowiska i obserwacje pożytków opieka i zaopatrzenie rojów zdrowie pszczół i ich potomstwa

Werner Gekeler jest praktykującym mistrzem pszczelarstwa i rzeczoznawcą przy zarządzie niemieckiego landu Badenia-Wirtembergia. W książce dzieli się całą swą wiedzą zdobytą w trakcie wieloletniej praktyki pszczelarskiej.

Nieważne, czy dopiero chcesz rozpocząć hodowlę pszczół, czy też jesteś praktykującym pszczelarzem - ta książka jest dla Ciebie!

Pszczoły. Poradnik hodowcy to książka adresowana zarówno do początkującego hodowcy, jak i pszczelarza profesjonalisty. Dzięki tej pozycji osoby, które dopiero planują założenie hodowli pszczół, zdobędą podstawowe informacje dotyczące pasieki. Bardziej doświadczonym pszczelarzom publikacja ta dostarczy wielu wartościowych wskazówek. Poruszono w niej m.in. następujące tematy: pszczelarskie kalendarium, wyposażenie pasieki, stanowiska i obserwacje pożytków, opieka i zaopatrzenie rojów, zdrowie pszczół i ich potomstwa, hodowla królowych, miodobranie i przetwarzanie pszczelich produktów, regulacje prawne w zakresie ochrony pszczół i konsumentów.

Autor książki, Werner Gekeler, jest praktykującym mistrzem pszczelarstwa i rzeczoznawcą przy zarządzie niemieckiego landu Badenia-Wirtembergia. W książce dzieli się całą swą wiedzę zdobytą w trakcie wieloletniej praktyki pszczelarskiej.

Spis treści

Przedmowa 5

Drogi Czytelniku 5

Pszczoły - niezbędne w naturalnej gospodarce 6

Skuteczność zapylania 6

Biologia pszczoły miodnej 9

Składanie jaj 9

Rozwój czerwia10

Budowa ciała pszczoły 11

Rodzina pszczela - dobrze zorganizowana społeczność 15

Rozmnażanie 21

Naturalne gniazdo 25

Pszczelarstwo 28

Ul idealny 28

Stanowiska pasiek 34

Budynki i pomieszczenia do użytkowania pszczół 38

Rok pszczoły miodnej 42

Rok pszczelarski zaczyna się w sierpniu 42

Pokarm i inne dobra niezbędne pszczołom 49

Przezimowanie 56

Koniec zimy 57

Natura budzi się do życia 59

Intensywny rozwój rodzin 64

Tworzenie nowych rodzin i kierowanie nastrojem rojowym 68

Rójka pszczół miodnych 74

Wyspecjalizowany wychów matek 80

Rasy pszczół miodnych 94

Rozmnażanie pasieki 95

Poddawanie wartościowych matek i ich wymiana 97

Matka w rodzinie, czerw garbaty i trutówki  100

Pożytki kwiatowe i leśne 103

Rośliny pożytkowe 103

Pożytki leśne 105

Wędrówki 111

Wymagania podczas wędrówek 111

Przebieg wędrówki 114

Produkcja i sprzedaż miodu wysokiej jakości 116

Surowce, z których robi się miód i jego przygotowanie 116

Wyposażenie 117

Pozyskiwanie miodu 118

Przetwarzanie miodu 123

Magazynowanie miodu i jego jakość 124

Sprzedaż miodu 127

Pozyskiwanie i przetwarzanie wosku 130

Obieg wosku 130

Wylewanie węży 133

Wosk pszczeli jako surowiec 133

Wytwarzanie świec woskowych 134

Zdrowie pszczół i czerwia 136

Choroby i pasożyty pszczół dorosłych 136

Choroby czerwia 138

Warroza 139

Zwalczanie warrozy 141

Praktyczne pszczelarstwo 145

Pierwsze kroki 145

Wyposażenie na początek 146

Pierwsze pszczoły 157

Przegląd rodzin154

Postępowanie z plastrami 157

Nakład pracy 160

Organizacja pracy 167

Prawo i przepisy 163

Ochrona rodzin pszczelich 163

Zatrucia pszczół 164

Pszczelarze zawodowi 165

Sąsiedztwo pasieki 166

Szkody wyrządzane przez owady 166

Własność roju 166

Produkcja i sprzedaż miodu 167

Kryteria klasyfikacji odmian miodu 167

Odnośniki 171

Adresy 177

Literatura 177

Zasoby internetowe 177

Zastrzeżenia 172

Źródła zdjęć 172