Metody oceny towaroznawczej surowców i produktów zwierzęcych
- Wydawnictwo: Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie
-
Dostępność:
Wysyłka w 24 godziny
- Autor: pod red. Zygmunta Litwińczuka
- Wydawca, rok wydania: Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie, 2011
- Liczba stron : 246
- Oprawa i wymiary: miękka, 170 x 240 mm
- ISBN: 978-83-7259-200-2
- egz.
- 45,00 zł
Książka przeznaczona jest dla studentów uczelni o profilu rolniczym i ekonomicznym, szczególnie dla takich kierunków studiów, jak towaroznawstwo, technologia żywności i żywienie człowieka, dietetyka, bezpieczeństwo żywności czy zootechnika. Może być również przydatna dla służb zootechnicznych i surowcowych zakładów przetwórczych oraz służby celnej, które mają kontakt z różnego typu surowcami zwierzęcymi i produktami ich przetwórstwa.
W 12 rozdziałach przedstawiono aktualnie obowiązujące zasady i normy wykorzystywane w ocenie towaroznawczej wszystkich surowców i produktów pozyskiwanych od zwierząt gospodarskich, ryb i pszczół, poczynając od mleka poprzez mięso, jaja, produkty pszczele, skóry, a kończąc na wełnie i pierzu. Opisano dokładnie zasady przeprowadzania odpowiednich ocen towaroznawczych oraz klasyfikacji surowców i pozyskiwanych z nich produktów. W większości przypadków podano także szczegółowe metody i tryb postępowania przy ocenie poszczególnych wskaźników i wyróżników ujętych w odpowiednich normach przedmiotowych ustanowionych przez Polski Komitet Normalizacyjny, odwołując się do konkretnego tytułu i numeru normy.
Autorzy książki są pracownikami Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie — Katedry Towaroznawstwa i Przetwórstwa Surowców Zwierzęcych oraz Pracowni Ekologicznej Produkcji Żywności Pochodzenia Zwierzęcego. Realizują zajęcia dydaktyczne z tego zakresu na kierunkach studiów: towaroznawstwo, dietetyka, bezpieczeństwo żywności, zootechnika (specjalność towaroznawstwo i przetwórstwo surowców zwierzęcych) i ochrona środowiska (specjalność proekologiczne systemy produkcji żywności). Wyniki swoich badań publikują w uznanych czasopismach naukowych związanych z tą problematyką, takich jak: Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, Polish Journal of Food and Nutrition Science, Towaroznawcze Problemy Jakości/Polish Journal of Commodity Science. Uczestniczą również jako członkowie w pracach różnych towarzystw, organizacji i komisji, np. Komisji Nauk Towaroznawczych PAN.
W treści:
Mleko
Produkty mleczne
Mięso
Przetwory mięsne
Tłuszcze
Ryby
Jaja
Przetwory jajowe
Miód
Wełna
Skóry
Pierze i puch
Tytuł |
Metody oceny towaroznawczej surowców i produktów zwierzęcych |
Autor |
pod red. Zygmunta Litwińczuka |
Wydawca |
Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie |
Rok wydania |
2011 |
Liczba stron |
246 |
Wymiary |
170 x 240 mm |
Okładka |
miękka |
ISBN |
978-83-7259-200-2 |