Mięso i przetwory mięsne
- Wydawnictwo: Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu
-
Dostępność:
Wysyłka w 12 godzin
- Autor: praca zbiorowa
- Wydawca, rok wydania: Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, 2023
- Liczba stron : 142
- Oprawa i wymiary: miękka, 165 x 240 mm
- ISBN: 978-83-67112-57-4
- szt.
- 55,00 zł
Potrawy i przetwory z mięsa, choć cenione za walory smakowe i odżywcze, budzą też liczne kontrowersje. Ich wyjaśnieniu ma służyć niniejsza książka. Rozpoczyna ją charakterystyka zwierząt wykorzystywanych w Polsce na cele konsumpcyjne i etapy pozyskiwania mięsa. Poznajemy technologię i procesy we współczesnym przetwórstwie oraz sposoby zapewnienia jakości i bezpieczeństwa. Obszernie zostało omówione kulinarne wykorzystanie mięsa i jego przetworów, a ostatnia część książki dotyczy wartości odzywczej i prozdrowotnej, a także nowych trendów i dylematów związanych z produkcją i konsumpcją mięsa.
Spis treści
Rozdział 1
Jan Gawęcki, Edward Pospiech
Wstęp
Rozdział 2
Natalia Kasałka-Czarna, Beata Mikołajczak
Zwierzęta wykorzystywane na cele konsumpcyjne w Polsce
Rozdział 3
Mirosława Krzywdzińska-Bartkowiak, Michał Piątek, Beata Mikołajczak, Natalia Kasałka-Czarna, Edward Pospiech
Pozyskiwanie surowca zwierzęcego
Rozdział 4
Ryszard Kowalski, Mirosława Krzywdzińska-Bartkowiak, Michał Piątek, Bożena Danyluk, Agnieszka Bilska
Przetwory mięsne
Rozdział 5
Halina Limanówka, Bogusława Pęciak
Potrawy z mięsa i jego przetworów
Rozdział 6
Jan Gawęcki
Wartość odżywcza mięsa i jego przetworów
Rozdział 7
Jan Gawęcki, Edward Pospiech
Mięso jako składnik diety człowieka – aspekt zdrowotny
Rozdział 8
Magdalena Montowska
Nowe trendy w produkcji i przetwórstwie mięsa
Rozdział 9
Magdalena Montowska
Dylematy związane z produkcją i konsumpcją mięsa