Mięso i przetwory mięsne

  • Wydawnictwo: Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu
  • Dostępność: Wysyłka w 12 godzin
  • Autor: praca zbiorowa
  • Wydawca, rok wydania: Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, 2023
  • Liczba stron : 142
  • Oprawa i wymiary: miękka, 165 x 240 mm
  • ISBN: 978-83-67112-57-4
  • szt.
  • 55,00 zł

Potrawy i przetwory z mięsa, choć cenione za walory smakowe i odżywcze, budzą też liczne kontrowersje. Ich wyjaśnieniu ma służyć niniejsza książka. Rozpoczyna ją charakterystyka zwierząt wykorzystywanych w Polsce na cele konsumpcyjne i etapy pozyskiwania mięsa. Poznajemy technologię i procesy we współczesnym przetwórstwie oraz sposoby zapewnienia jakości i bezpieczeństwa. Obszernie zostało omówione kulinarne wykorzystanie mięsa i jego przetworów, a ostatnia część książki dotyczy wartości odzywczej i prozdrowotnej, a także nowych trendów i dylematów związanych z produkcją i konsumpcją mięsa.

 

Spis treści

Rozdział 1

Jan Gawęcki, Edward Pospiech

Wstęp

Rozdział 2

Natalia Kasałka-Czarna, Beata Mikołajczak

Zwierzęta wykorzystywane na cele konsumpcyjne w Polsce

Rozdział 3

Mirosława Krzywdzińska-Bartkowiak, Michał Piątek, Beata Mikołajczak, Natalia Kasałka-Czarna, Edward Pospiech

Pozyskiwanie surowca zwierzęcego

Rozdział 4

Ryszard Kowalski, Mirosława Krzywdzińska-Bartkowiak, Michał Piątek, Bożena Danyluk, Agnieszka Bilska

Przetwory mięsne

Rozdział 5

Halina Limanówka, Bogusława Pęciak

Potrawy z mięsa i jego przetworów

Rozdział 6

Jan Gawęcki

Wartość odżywcza mięsa i jego przetworów

Rozdział 7

Jan Gawęcki, Edward Pospiech

Mięso jako składnik diety człowieka – aspekt zdrowotny

Rozdział 8

Magdalena Montowska

Nowe trendy w produkcji i przetwórstwie mięsa

Rozdział 9

Magdalena Montowska

Dylematy związane z produkcją i konsumpcją mięsa