Mięso podstawy nauki i technologii
- Wydawnictwo: SGGW
-
Dostępność:
Nakład wyczerpany
- Autor: Andrzej Pisula (red.), Edward Pospiech (red.)
- Wydawca, rok wydania: SGGW, 2011
- Liczba stron : 520 + 2 DVD
- Oprawa i wymiary: twarda, 175 x 250 mm
- ISBN: 978-83-7583-317-1
Podręcznik dla technologów przetwarzania mięsa, biotechnologów żywności i dietetyków oraz osób zajmujących się praktycznym, na skalę przemysłową, przetwórstwem mięsa.
Do książki dołączone są dwie płyty DVD, na których są zamieszczone wysokiej jakości filmy z przebiegu procesów technologicznych
Na krajowym rynku pomocy dydaktycznych (...) podręcznik jest pierwszą zbiorową (wieloautorską), specjalistyczną, akademicką pozycją wydawniczą. Oznacza to, że w odniesieniu do dyscypliny naukowej „nauki o żywności i żywieniu” i należącej do niej poddyscypliny „naukowe podstawy przetwórstwa surowców roślinnych i zwierzęcych” przedstawiana w nim dziedzina wiedzy nie ma aktualnie wzoru wśród krajowych wydawnictw specjalistycznych.
(...) Układ tematyczny podręcznika i wzajemne powiązania rozdziałów są w pełni
uzasadnione i spełniają wymogi dydaktyki na poziomie akademickim oraz warunki logicznego przekazu podstaw nauki o mięsie, o jego budowie histologicznej, wchodzących w skład mięsa bardzo licznych białkach, pełniących wysoce zróżnicowane funkcje, składzie tkankowym i chemicznym, w tym o związkach mineralnych, witaminach oraz wartości żywieniowej itp. Zaletą podręcznika jest w pełni aktualna prezentacja stanu wiedzy o mięsie i o rozwiązaniach technicznych stosowanych w procesach uzyskiwania i przetwarzania mięsa. (...) pod względem merytorycznym podręcznik odzwierciedla współczesny stan nauki o mięsie i technologii jego przetwarzania.
(...) Rekomenduję go, jako pozycję wydawniczą niezbędną w procesie kształcenia technologów przetwarzania mięsa, biotechnologów żywności i dietetyków oraz osób zajmujących się praktycznym, na skalę przemysłową, przetwórstwem mięsa.
Prof. dr hab. inż. Zbigniew Duda
ss
Tytuł |
Mięso - podstawy nauki i technologii |
Autor |
Andrzej Pisula (red.), Edward Pospiech (red.) |
Wydawca |
SGGW |
Rok wydania |
2011 |
Liczba stron |
520 + DVD |
Wymiary |
175 x 250 mm |
Okładka |
twarda |
ISBN |
978-83-7583-317-1 |