Mikrobiologia techniczna tom 1 Mikroorganizmy i środowiska ich występowania
- Wydawnictwo: PWN
-
Dostępność:
Wysyłka w 24 godziny
- Autor: Zdzisława Libudzisz, Krystyna Kowal, Zofia Żakowska
- Wydawca, rok wydania: PWN, 2022, dodruk
- Liczba stron : 354
- Oprawa i wymiary: miękka, 165 x 240 mm
- ISBN: 9788301152215
- egz.
- 75,90 zł
Nowoczesny podręcznik poświęcony dziedzinie, która zajmuje się opisem zjawisk wywołanych przez mikroorganizmy podczas realizacji procesów przemysłowych
Uniwersalny podręcznik, w którym skoncentrowano się na najważniejszych zagadnieniach i
Nowoczesny podręcznik poświęcony dziedzinie, która zajmuje się opisem zjawisk wywołanych przez mikroorganizmy podczas realizacji procesów przemysłowych.
Tom 1 skupia się na opisie morfologii, budowy, ekologii oraz przynależności diagnostycznej mikroorganizmów istotnych dla prowadzenia procesów biotechnologicznych. Omawia drobnoustroje występujące w środowiskach naturalnych. Opisuje także wpływ czynników środowiskowych, które warunkują aktywność mikroorganizmów, zasady rządzące ich działalnością w środowiskach naturalnych oraz przedstawia charakterystykę i funkcje mikroorganizmów występujących w glebie, wodzie, powietrzu oraz organizmie człowieka. Ostatnia część omawia organizację laboratorium mikrobiologicznego, mikroskopię, preparaty mikroskopowe oraz zagadnienia dotyczące bezpiecznej pracy z mikroorganizmami.
Tom 2 omawia mikroorganizmy w biotechnologii, ochronie środowiska i produkcji żywności.
Spis treści
CZĘŚĆ I
Charakterystyka mikroorganizmów 1–146
1 Wirusy JACEK BARDOWSKI, MONIKA HEJNOWICZ, AGNIESZKA SZCZEPAŃSKA 1
2 Bakterie JADWIGA MONETA, ANNA PIĄTKIEWICZ 19
3 Drożdże ALINA KUNICKA, KATARZYNA RAJKOWSKA 43
4 Grzyby strzępkowe MAŁGORZATA PIOTROWSKA, ZOFIA ŻAKOWSKA 60
5 Wymagania pokarmowei hodowlemikroorganizmów TOMASZ GOŹDZIECKI,
HELENA STOBIŃSKA, ILONA MOTYL 84
6 Pomiar ilości mikroorganizmów ZDZISŁAWA LIBUDZISZ,
ELŻBIETA OŁTUSZAK-WALCZAK, KRYSTYNA KOWAL 104
7 Identyfikacja mikroorganizmów ALINA Kunicka, HELENA Stobińska 128
CZĘŚĆ II
Mikroorganizmy a czynniki środowiskowe 147–170
1 Wpływ czynników fizycznych i chemicznych na wzrost mikroorganizmów KRYSTYNA KOWAL 149
2 Wpływ wysokich i niskich temperatur na przeżywalność mikroorganizmów KRYSTYNA KOWAL 163
CZĘŚĆ III
Mikroorganizmy w środowiskach naturalnych 171–248
1 Podstawy ekologii mikroorganizmów ZDZISŁAWA LIBUDZISZ 173
2 Mikroflora gleby MAŁGORZATA PIOTROWSKA, DANUTA KUSEWICZ 190
3 Mikrobiologia wód ELŻBIETA OŁTUSZAK-WALCZAK 205
4 Mikroorganizmy w powietrzu BEATA GUTAROWSKA 224
5 Mikroflora człowieka KATARZYNA ŚLIŻEWSKA, ELŻBIETA KLEWICKA, ILONA MOTYL 240
CZĘŚĆ IV
Laboratorium mikrobiologiczne 249–296
1 Organizacja laboratorium mikrobiologicznego • MAŁGORZATA PIOTROWSKA . 251
2 Mikroskopia • LESZEK KLIMEK, PIOTR WALCZAK, ILONA MOTYL 264
3 Bezpieczna praca z mikroorganizmami ANNA KOZAJDA,
IRENA SZADKOWSKA-STAŃCZYK, KATARZYNA ZIELIŃSKA-JANKIEWICZ 283
CZĘŚĆ V
Ulepszanie i przechowywanie mikroorganizmów 295–338
1 Ulepszanie mikroorganizmów PIOTR WALCZAK, ALINA KUNICKA,
DOROTA KRĘGIEL, EWA DREWICZ 297
2 Przechowywanie mikroorganizmów HELENA STOBIŃSKA 331
Literatura uzupełniająca 339
Skorowidz 343