Nawożenie winorośli z elementami agrotechniki
- Wydawnictwo: Fundacja Galicja Vitis
-
Dostępność:
Wysyłka w 12 godzin
- Autor: Janusz Mazurek, Piotr Chohura
- Wydawca, rok wydania: Fundacja Galicja Vitis, 2023
- Liczba stron : 222
- Oprawa i wymiary: miękka, 165 x 240 mm
- ISBN: 978-83-65293-91-6
- szt.
- 58,00 zł
Szanowny czytelniku, oddajemy w Twoje ręce kompendium wiedzy o nawożeniu i żywieniu winorośli. Widzimy, że wraz ze stale rozwijającym się rynkiem winiarskim w Polsce w większym stopniu rośnie również zainteresowanie uprawą winorośli. W konsekwencji pojawiło się zapotrzebowanie na specjalistyczną wiedzę dotyczącą różnych aspektów prowadzenia winnicy, w tym zagadnień związanych z uprawą i pielęgnacją gleby oraz żywieniem krzewów. Są to zagadnienia, które praktycznie w każdej uprawie 12-15 decydują o sukcesie produkcji. Jednym z podstawowych zagadnień agrotechnicznych, wartości którego nie można w żaden sposób pominąć, jest prawidłowe odżywianie krzewów. Jako autorzy opracowania w sposób całkowicie świadomy używamy określenia „odżywianie", a nie tylko nawożenie przyjmując za oczywiste także naturalne formy żywienia roślin wynikające z rozkładu materii organicznej i innych procesów związanych z obiegiem składników pokarmowych na winnicach. Nie rozstrzygamy tym samym, które nawozy, organiczne czy mineralne są ważniejsze. Obydwa typy są po prostu niezbędne. Wybór określonego nawozu będzie uzależniony od wielu czynników wynikających z rodzaju gleby, odmiany, podkładki, sposobu prowadzenia krzewów czy wreszcie siedliska. Wszystkie składają się na jakże popularne w środowisku miłośników wina pojęcie „terroir".
Poprawne odżywianie, dzięki właściwemu nawożeniu, jest bardzo istotnym aspektem agrotechniki i w wielu wypadkach stanowi o unikalnych wartościach wina pochodzących z danego regionu. Wymaga to jednak pogłębionej wiedzy dotyczącej wzajemnych relacji pomiędzy pobieraniem i transportem składników pokarmowych, w sposób prowadzący do uzyskania jagód przeznaczanych do winifikacji o odpowiednich parametrach jakościowych.
W opracowaniu wiele miejsca poświęcono różnym analizom gleby i liści. Chcieliśmy, potencjalny czytelniku, abyś miał jak najszerszy obraz tych zagadnień i potrafił dokonać odpowiedniego wyboru. Ma to o tyle szczególne znaczenie, że jeszcze w trakcie pisania tej książki nie doczekaliśmy się w naszym kraju jednolitego i spójnego sposobu analizy zawartości składników pokarmowych, która w sposób jednoznaczny umożliwiałaby ustalanie dawek nawozów mineralnych przeznaczonych do uprawy winorośli.
Reasumując, mamy nadzieję, że opracowanie będzie pomocne we właściwej interpretacji wyników analiz oraz doborze nawozów i ułatwi podejmowanie jakże ważnych dla jakości przyszłego wina poprawnych decyzji dotyczących nawożenia.
Spis treści
PRZEDMOWA
WYMAGANIA POKARMOWE WINOROŚLI
POBIERANIE SKŁADNIKÓW POKARMOWYCH PRZEZ WINOROŚL
ROLA I ZNACZENIE KOMPLEKSU SORPCYJNEGO
Rola części ziemistych dla funkcjonowania kompleksu sorpcyjnego
Próchnica jako składnik kompleksu sorpcyjnego gleby
Czym jest próchnica glebowa?
Co to są kwasy humusowe?
Jakie funkcje spełnia próchnica glebowa?
Kwasy humusowe a nawożenie i żywienie roślin
Działanie strukturotwórcze kwasów humusowych
PLONOWANIE WINOROŚLI A JAKOŚĆ WINA
Podstawowe zasady nawożenia i żywienia roślin
Wyliczanie dawek nawozów
Zasady mieszania nawozów
PRZYGOTOWANIE GLEBY POD UPRAWĘ WINOROŚLI
Przygotowanie terenu do sadzenia krzewów
Zwalczanie zachwaszczenia przed założeniem winnicy
Regulacja odczynu gleby
Wpływ niskiego pH na wzrost winorośli
Przyczyny i konsekwencje zakwaszania gleb
Wpływ odczynu gleby na aktywność mikroorganizmów glebowych
Cele wapnowania
Ustalenie potrzeb wapnowania i dawek nawozów wapniowych
Rodzaje nawozów odkwaszających
Reaktywność nawozów przeznaczonych do odkwaszania
Od czego zależy skuteczność wapnowania?
Stosowanie nawozów wapniowych z innymi nawozami
Formy nawozów wapniowych
WAPNOWANIE WTRAKCIE PROWADZENIA WINNICY
NAWOŻENIE MINERALNE PRZED ZAŁOŻENIEM WINNICY
Pobieranie prób glebowych przed założeniem winnicy i nawożenie mineralne
Nawożenie organiczne
Oborniki
Komposty
Nawozy zielone
Środki poprawiające właściwości gleby
ANALIZY ZAWARTOŚCI SKŁADNIKÓW POKARMOWYCH WTRAKCIE PROWADZENIA WINNICY
Analizy gleby
Analizy materiału roślinnego
NAWOŻENIE WINOROŚLI W TRAKCIE PROWADZENIA WINNICY
Azot
Rola azotu dla winorośli
Obieg azotu na winnicy
Pobieranie azotu przez krzewy i jego akumulacja w jagodach
Objawy niedoborów azotu
Analizy gleby na zawartość azotu
Analizy liści na zawartość azotu Pomiar indeksu chlorofilu
Analiza YAN
Poza korzeniowe stosowanie mocznika i siarki
Sposoby stosowania nawozów azotowych
Terminy stosowania azotu
Dawki azotu
Nawożenie azotem a środowisko
Nawożenie azotem a uprawa roślin w międzyrzędziach
Rodzaje nawozów azotowych i ich charakterystyka
Siarka
Potas
Znaczenie potasu w uprawie i winifikacji
Objawy niedoborów potasu
Pobieranie i transport potasu
Pobieranie potasu a sposób prowadzenia krzewów
Antagonizm jonowy pomiędzy K, Mg i Ca
Analiza gleby i liści na zawartość potasu
Nawożenie winorośli potasem
Rodzaje nawozów potasowych
Terminy nawożenia potasem
Pozakorzeniowe stosowanie potasu
Fosfor
Znaczenie fosforu i jego pobieranie przez winorośl
Nawożenie winorośli fosforem
Wpływ odżywiania fosforem na jakość win
Objawy niedoborów fosforu
Wielkości dawek fosforu na winnicach
Rodzaje nawozów fosforowych
Terminy nawożenia fosforem
Formy stosowania nawozów fosforowych
Pozakorzeniowe stosowanie fosforu
Magnez
Objawy niedoboru magnezu
Zasobność gleb w magnez i jego pobieranie
Nawożenie winnic magnezem
Pozakorzeniowe nawożenie magnezem
Wapń
Rola antagonizmu wapnia, potasu i magnezu w zjawisku fizjologicznego zamierania szypułek.
MIKROSKŁADNIKIW ODŻYWIANIU WINOROŚLI
Czynniki powodujące problemy z mikroelementami
Sposoby stosowania nawozów mikroelementowych
Występowanie niedoborów mikroelementów na winnicach i ich korekta
Żelazo
Mangan
Cynk
Bor
Miedź
Molibden
TECHNIKA NAWOŻENIA W UPRAWIE WINOROŚLI
DOLISTNE STOSOWANIE NAWOZÓW
UPRAWA I PIELĘGNACJA GLEBY WTRAKCIE PROWADZENIA WINNICY
SPIS LITERATURY