Nietolerancje i alergie pokarmowe – przyczyny, diagnostyka i postępowanie żywieniowe

  • Wydawnictwo: Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie
  • Dostępność: Wysyłka w 12 godzin
  • Autor: Monika Bojanowska, Małgorzata Kostecka
  • Wydawca, rok wydania: Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie, 2021
  • Liczba stron : 92
  • Oprawa i wymiary: miękka, 165 x 235 mm
  • ISBN: 978-83-7259-348-1
  • szt.
  • 29,00 zł

Spożywanie pokarmów jest jedną z podstawowych codziennych czynności w życiu człowieka. Coraz częściej jednak różne składniki pokarmowe, na ogół tolerowane przez większość społeczeństwa, u niektórych osób wywołują reakcje niepożądane, czego skrajnym skutkiem może być nawet zagrożenie życia. Nadwrażliwość pokarmowa stanowi coraz większy problem zarówno zdrowotny, jak i publiczny ze względu na wzrost występowania różnych dolegliwości po spożyciu pokarmów, co wiąże się z koniecznością modyfikacji diety, a zwłaszcza eliminacją określonych produktów. Termin nadwrażliwość pokarmowa obejmuje wszystkie rodzaje niepożądanych reakcji organizmu na pokarm. Są to przede wszystkim alergie rozwijające się w mechanizmie immunologicznym oraz nietolerancje pokarmowe w przebiegu nie- immunologicznym (bez udziału układu immunologicznego). Pomimo przeprowadzenia wielu badań nazewnictwo oraz diagnostyka nieprawidłowych rekcji organizmu na spożywane pokarmy jest dość trudna, m.in. ze względu na podobieństwo pojawiających się objawów.

W niniejszej pracy scharakteryzowano pojęcie alergii i nietolerancji pokarmowej, czynniki sprzyjające ich występowaniu, objawy im towarzyszące, metody diagnostyczne oraz sposoby postępowania dietetycznego w tych schorzeniach.

Autorki

 

W treści

  1. Nadwrażliwość na pokarm – definicja i podział
  2. Alergie
  3. Celiakia
  4. Nietolerancje pokarmowe
  5. Dieta eliminacyjna oraz inne sposoby postępowania w żywieniu osób z alergią i nietolerancją pokarmową