Nietolerancje i alergie pokarmowe – przyczyny, diagnostyka i postępowanie żywieniowe
- Wydawnictwo: Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie
-
Dostępność:
Wysyłka w 12 godzin
- Autor: Monika Bojanowska, Małgorzata Kostecka
- Wydawca, rok wydania: Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie, 2021
- Liczba stron : 92
- Oprawa i wymiary: miękka, 165 x 235 mm
- ISBN: 978-83-7259-348-1
- szt.
- 29,00 zł
Spożywanie pokarmów jest jedną z podstawowych codziennych czynności w życiu człowieka. Coraz częściej jednak różne składniki pokarmowe, na ogół tolerowane przez większość społeczeństwa, u niektórych osób wywołują reakcje niepożądane, czego skrajnym skutkiem może być nawet zagrożenie życia. Nadwrażliwość pokarmowa stanowi coraz większy problem zarówno zdrowotny, jak i publiczny ze względu na wzrost występowania różnych dolegliwości po spożyciu pokarmów, co wiąże się z koniecznością modyfikacji diety, a zwłaszcza eliminacją określonych produktów. Termin nadwrażliwość pokarmowa obejmuje wszystkie rodzaje niepożądanych reakcji organizmu na pokarm. Są to przede wszystkim alergie rozwijające się w mechanizmie immunologicznym oraz nietolerancje pokarmowe w przebiegu nie- immunologicznym (bez udziału układu immunologicznego). Pomimo przeprowadzenia wielu badań nazewnictwo oraz diagnostyka nieprawidłowych rekcji organizmu na spożywane pokarmy jest dość trudna, m.in. ze względu na podobieństwo pojawiających się objawów.
W niniejszej pracy scharakteryzowano pojęcie alergii i nietolerancji pokarmowej, czynniki sprzyjające ich występowaniu, objawy im towarzyszące, metody diagnostyczne oraz sposoby postępowania dietetycznego w tych schorzeniach.
Autorki
W treści
- Nadwrażliwość na pokarm – definicja i podział
- Alergie
- Celiakia
- Nietolerancje pokarmowe
- Dieta eliminacyjna oraz inne sposoby postępowania w żywieniu osób z alergią i nietolerancją pokarmową