Ochrona zdrowia człowieka w zoonozach zwierząt łownych

  • Wydawnictwo: Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie
  • Dostępność: Towar chwilowo niedostępny
  • Autor: praca zbiorowa
  • Wydawca, rok wydania: Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie, 2017
  • Liczba stron : 166
  • Oprawa i wymiary: miękka, 170 x 240 mm
  • ISBN: 978-83-7259-264-4

Choroby zakaźne i parazytozy, które przenoszą się ze zwierząt łownych, stanowią zagrożenie dla myśliwych, leśników oraz dla szerokich rzesz konsumentów środków spożywczych pochodzących od tych zwierząt. Skala zagrożeń jest różnorodna i zależy zarówno od patogenów atakujących zwierzynę łowną, jak i od charakteru zabezpieczeń przed rozsiewem patogenów podczas patroszenia, transportu, przerobu i przechowywania, stopnia zanieczyszczenia środowiska i higieny środków spożywczych pochodzących od zwierząt łownych.

W ochronie zdrowia człowieka istotne znaczenie ma znajomość epidemiologii, obrazu klinicznego chorób zwierząt i człowieka, dróg transmisji tych chorób, ogólnych zasad higienicznych postępowania w kontaktach ze zwierzętami łownymi, w transporcie, zasad nadzoru i badania sanitarno-weterynaryjnego zwierząt i mięsa oraz postępowania sanitarno-weterynaryjnego przy chorobach zakaźnych i inwazjach pasożytniczych zoonozach od zwierząt łownych.

Pracownicy służby leśnej, myśliwi, lekarze weterynarii, konsumenci dziczyzny, osoby przebywające w celach rekreacyjnych lub przypadkowo na terenach, na których występują choroby odzwierzęce od zwierzyny dzikiej i łownej, są narażeni na zachorowanie. Także konsumenci dziczyzny wtedy, gdy nie przestrzega się warunków sanitarno-higienicznych dopuszczenia tych produktów do spożycia, stanowią dużą i ważna grupę podwyższonego ryzyka.

Książka jest przeznaczona dla studentów wydziałów medycyny weterynaryjnej, lekarzy weterynarii, lekarzy medycyny, zootechników, pracowników służby leśnej i myśliwych. Będzie ona też pomocna dla osób mających nieprofesjonalne kontakty ze zwierzętami łownymi i dzikimi.

SPIS TREŚCI

Przedmowa

Część ogólna

Geneza chorób odzwierzęcych

Charakterystyka zoonoz przenoszonych ze zwierząt łownych na człowieka

Zapobieganie chorobom człowieka przenoszonym ze zwierząt łownych

Zmiany nasuwające podejrzenie choroby zakaźnej

Prawidłowe postępowanie myśliwego przed odstrzałem i po odstrzale zwierzyny łownej

jako czynnik ograniczający przenoszenie zoonoz

Badanie i ocena sanitarno-weterynaryjna mięsa zwierząt łownych w aspekcie chorób zoonotycznych

Część szczegółowa

Alarioza

Alweokokoza

Bąblowica (Echinokokoza)

Borelioza - choroba z Lyme

Bruceloza

Choroba motylicza

Dżuma

Erlichioza

Gardioza (lamblioza)

Gorączka krwotoczna krymska-kongijska

Gorączka Q

Gruźlica odzwierzęca (tuberculosis)

Grypa ptasia

Hantawiroza

Jersinioza

Kampylobakterioza

Kleszczowe zapalenie mózgu

Kolibakterioza

Kryptosporidioza

Leptospiroza

Listerioza

Para tuberkuloza (choroba Johnego)

Pastereloza

Pneumocystoza

Pryszczyca

Przewlekła choroba wyniszczająca zwierzyny płowej

Salmonellozy

Sarkocystoza

Sparganoza

Świerzb drążący

Toksoplazmoza

Tularemia

Wąglik

Wągrzyca (cysticercosis)

Wągrzyca bydlęca (bovine cysticercosis)

Włośnica

Wścieklizna