Ochrona zdrowia człowieka w zoonozach zwierząt łownych
- Wydawnictwo: Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie
-
Dostępność:
Towar chwilowo niedostępny
- Autor: praca zbiorowa
- Wydawca, rok wydania: Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie, 2017
- Liczba stron : 166
- Oprawa i wymiary: miękka, 170 x 240 mm
- ISBN: 978-83-7259-264-4
Choroby zakaźne i parazytozy, które przenoszą się ze zwierząt łownych, stanowią zagrożenie dla myśliwych, leśników oraz dla szerokich rzesz konsumentów środków spożywczych pochodzących od tych zwierząt. Skala zagrożeń jest różnorodna i zależy zarówno od patogenów atakujących zwierzynę łowną, jak i od charakteru zabezpieczeń przed rozsiewem patogenów podczas patroszenia, transportu, przerobu i przechowywania, stopnia zanieczyszczenia środowiska i higieny środków spożywczych pochodzących od zwierząt łownych.
W ochronie zdrowia człowieka istotne znaczenie ma znajomość epidemiologii, obrazu klinicznego chorób zwierząt i człowieka, dróg transmisji tych chorób, ogólnych zasad higienicznych postępowania w kontaktach ze zwierzętami łownymi, w transporcie, zasad nadzoru i badania sanitarno-weterynaryjnego zwierząt i mięsa oraz postępowania sanitarno-weterynaryjnego przy chorobach zakaźnych i inwazjach pasożytniczych zoonozach od zwierząt łownych.
Pracownicy służby leśnej, myśliwi, lekarze weterynarii, konsumenci dziczyzny, osoby przebywające w celach rekreacyjnych lub przypadkowo na terenach, na których występują choroby odzwierzęce od zwierzyny dzikiej i łownej, są narażeni na zachorowanie. Także konsumenci dziczyzny wtedy, gdy nie przestrzega się warunków sanitarno-higienicznych dopuszczenia tych produktów do spożycia, stanowią dużą i ważna grupę podwyższonego ryzyka.
Książka jest przeznaczona dla studentów wydziałów medycyny weterynaryjnej, lekarzy weterynarii, lekarzy medycyny, zootechników, pracowników służby leśnej i myśliwych. Będzie ona też pomocna dla osób mających nieprofesjonalne kontakty ze zwierzętami łownymi i dzikimi.
SPIS TREŚCI
Przedmowa
Część ogólna
Geneza chorób odzwierzęcych
Charakterystyka zoonoz przenoszonych ze zwierząt łownych na człowieka
Zapobieganie chorobom człowieka przenoszonym ze zwierząt łownych
Zmiany nasuwające podejrzenie choroby zakaźnej
Prawidłowe postępowanie myśliwego przed odstrzałem i po odstrzale zwierzyny łownej
jako czynnik ograniczający przenoszenie zoonoz
Badanie i ocena sanitarno-weterynaryjna mięsa zwierząt łownych w aspekcie chorób zoonotycznych
Część szczegółowa
Alarioza
Alweokokoza
Bąblowica (Echinokokoza)
Borelioza - choroba z Lyme
Bruceloza
Choroba motylicza
Dżuma
Erlichioza
Gardioza (lamblioza)
Gorączka krwotoczna krymska-kongijska
Gorączka Q
Gruźlica odzwierzęca (tuberculosis)
Grypa ptasia
Hantawiroza
Jersinioza
Kampylobakterioza
Kleszczowe zapalenie mózgu
Kolibakterioza
Kryptosporidioza
Leptospiroza
Listerioza
Para tuberkuloza (choroba Johnego)
Pastereloza
Pneumocystoza
Pryszczyca
Przewlekła choroba wyniszczająca zwierzyny płowej
Salmonellozy
Sarkocystoza
Sparganoza
Świerzb drążący
Toksoplazmoza
Tularemia
Wąglik
Wągrzyca (cysticercosis)
Wągrzyca bydlęca (bovine cysticercosis)
Włośnica
Wścieklizna