Podstawy pszczelarstwa

  • Wydawnictwo: Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu
  • Dostępność: Towar chwilowo niedostępny
  • Autor: Adam Roman
  • Wydawca, rok wydania: Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, 2006
  • Liczba stron : 178
  • Oprawa i wymiary: miękka, 170 x 240 mm
  • ISBN: 83-60574-03-0

W książce przedstawiono podstawowe wiadomości dotyczące anatomii pszczół, hodowli pszczół, prowadzenia pasieki oraz chorób pszczół.

W Polsce żyje ok. 454 gatunków i podgatunków pszczół należących do 7 rodzin, podzielonych na 49 rodzajów, spośród których jedynie 10% wykazuje pewne, zróżnicowane stopnie rozwoju socjalnego. Wśród 49 rodzajów tylko dwa zaliczane są do pszczół właściwie społecznych, czyli żyjących w zorganizowanych społeczeństwach podzielonych na kasty - pszczoła (z gatunkiem pszczoła miodna) i trzmiel.

Spis treści

Stanowisko systematyczne pszczoły miodnej

Pszczoła kaukaska

Pszczoła kraińska

Pszczoła środkowoeuropejska

Rasy lokalne

Pszczoła włoska

Zarys historii pszczelarstwa

Morfologia pszczoły miodnej

Anatomia l fizjologia pszczoły miodnej

Układ krążenia układ wydalniczy układ oddechowy układ nerwowy

Rozwój osobniczy pszczoły

Rodzina pszczela

Gniazdo rodziny pszczelej

„mowa" pszczół

Życie rodziny pszczelej w ciągu roku

Pożytki pszczele

Gospodarka pasieczna

Typy gospodarki pasiecznej

Pasieczysko

Podstawowy sprzęt pasieczny

Zarys historii ula typy znormalizowanych uli użytkowanych w polsce

Profilaktyka l higiena w pasiece.  

Szkodniki pszczół l gniazd pszczelich

.zarys najgroźniejszych chorób pszczół

Zgnilec złośliwy

Zgnilec europejski

Choroba sporowcowa (nosemoza)

Grzybica otorbielakowa

Warroza

Choroba roztoczowa (akarynoza)

Zarys pracy hodowlanej w pasiece

Wychów matek pszczelich

Produkty pszczele

Miód pszczeli

Pyłek kwiatowy

Propolis wosk

Pszczeli mleczko

Pszczele jad pszczeli

Zarys ekonomiki prowadzenia pasieki

Pszczoły i ich produkty a skażenie środowiska