Podstawy pszczelarstwa
- Wydawnictwo: Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu
-
Dostępność:
Towar chwilowo niedostępny
- Autor: Adam Roman
- Wydawca, rok wydania: Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, 2006
- Liczba stron : 178
- Oprawa i wymiary: miękka, 170 x 240 mm
- ISBN: 83-60574-03-0
W książce przedstawiono podstawowe wiadomości dotyczące anatomii pszczół, hodowli pszczół, prowadzenia pasieki oraz chorób pszczół.
W Polsce żyje ok. 454 gatunków i podgatunków pszczół należących do 7 rodzin, podzielonych na 49 rodzajów, spośród których jedynie 10% wykazuje pewne, zróżnicowane stopnie rozwoju socjalnego. Wśród 49 rodzajów tylko dwa zaliczane są do pszczół właściwie społecznych, czyli żyjących w zorganizowanych społeczeństwach podzielonych na kasty - pszczoła (z gatunkiem pszczoła miodna) i trzmiel.
Spis treści
Stanowisko systematyczne pszczoły miodnej
Pszczoła kaukaska
Pszczoła kraińska
Pszczoła środkowoeuropejska
Rasy lokalne
Pszczoła włoska
Zarys historii pszczelarstwa
Morfologia pszczoły miodnej
Anatomia l fizjologia pszczoły miodnej
Układ krążenia układ wydalniczy układ oddechowy układ nerwowy
Rozwój osobniczy pszczoły
Rodzina pszczela
Gniazdo rodziny pszczelej
„mowa" pszczół
Życie rodziny pszczelej w ciągu roku
Pożytki pszczele
Gospodarka pasieczna
Typy gospodarki pasiecznej
Pasieczysko
Podstawowy sprzęt pasieczny
Zarys historii ula typy znormalizowanych uli użytkowanych w polsce
Profilaktyka l higiena w pasiece.
Szkodniki pszczół l gniazd pszczelich
.zarys najgroźniejszych chorób pszczół
Zgnilec złośliwy
Zgnilec europejski
Choroba sporowcowa (nosemoza)
Grzybica otorbielakowa
Warroza
Choroba roztoczowa (akarynoza)
Zarys pracy hodowlanej w pasiece
Wychów matek pszczelich
Produkty pszczele
Miód pszczeli
Pyłek kwiatowy
Propolis wosk
Pszczeli mleczko
Pszczele jad pszczeli
Zarys ekonomiki prowadzenia pasieki
Pszczoły i ich produkty a skażenie środowiska