Podstawy żywienia psów i kotów

  • Wydawnictwo: Edra Urban & Partner
  • Dostępność: Nakład wyczerpany
  • Autor: B. Barszczewska, R. Lechowski, M. Ceregrzyn
  • Wydawca, rok wydania: Elsevier, 2013
  • Liczba stron : 388
  • Oprawa i wymiary: twarda, 170 x 245 mm
  • ISBN: 978-83-7609-820-3

Podstawy żywienia psów i kotów to cenne źródło informacji na temat roli odżywiania i jego wpływuna zdrowie i dobre samopoczucie psów i kotów, profilaktyki żywieniowej w najczęstszych zaburzeniach klinicznych

Podstawy żywienia psów i kotów to cenne źródło informacji dla lekarzy praktyków i studentów medycyny weterynaryjnej na temat roli odżywiania i jego wpływu  na zdrowie i dobre samopoczucie psów i kotów.

W podręczniku, oprócz zagadnień wprowadzających, takich jak fizjologia procesu odżywiania, składniki pokarmowe i ich zapotrzebowanie, omówiono bardzo szczegółowo zasady żywienia psów i kotów w poszczególnych etapach życia i rozwoju.

Obszerną część publikacji  poświęcono profilaktyce żywieniowej w najczęstszych zaburzeniach klinicznych, tj. w  otyłości, chorobach układu moczowego, układu krążenia, chorobach zwyrodnieniowych stawów i schorzeniach neurologicznych.

Poruszone zagadnienia:

fizjologia i patofizjologia procesu odżywiania

składniki pokarmowe i ich wpływ na zdrowie zwierząt

surowce używane do produkcji karm

żywienie psów i kotów na poszczególnych etapach ich rozwoju i życia

metody i diety w karmieniu psów i kotów

rodzaje i charakterystyka karm gotowych

żywienie zwierząt z występującymi zaburzeniami klinicznymi

Spis treści

Przedmowa v

Skróty x

1. Wstęp 1

Michał Ceregrzyn

1.1 Podstawy prawidłowego żywienia psów i kotów 1

1.2 Żywienie psów i kotów to nauka czy sztuka? 2

1.3 Znaczenie kompletnego i zbilansowanego żywienia 3

2. Podstawy fizjologii żywienia 7

Michał Jank

2.1 Wstęp 7

2.2 Podstawy fizjologii żywienia – najważniejsze informacje 7

2.3 Regulacja łaknienia i pobierania pokarmu 8

2.4 Trawienie 13

2.5 Strawność 26

3. Składniki pokarmowe 37

Agnieszka Kurosad, Krisztina Kungl

3.1 Wstęp 37

3.2 Składniki pokarmowe – najważniejsze informacje 40

3.3 Woda 41

3.4 Energia 46

3.5 Przykłady wyliczeń 64

3.6 Czynniki wpływające na wielkość dawki pokarmowej 65

3.7 Węglowodany 66

3.8 Białko i aminokwasy 75

3.9 Tłuszcz pokarmowy 94

3.10 Składniki mineralne 101

3.11 Witaminy 126

4. Surowce do produkcji karm 159

Jacek Wilczak

4.1 Wstęp 159

4.2 Surowce do produkcji karm – najważniejsze informacje 161

4.3 Mięso i surowce pochodzenia zwierzęcego 171

4.4 Podroby 175

4.5 Krew i pochodne krwi 176

4.6 Tłuszcze jadalne 178

4.7 Surowce pochodzenia roślinnego 182

5. Żywienie psów 193

Małgorzata Markowska

5.1 Wstęp 193

5.2 Żywienie psów – najważniejsze informacje 193

5.3 Żywienie szczeniąt 194

5.4 Szczenięta i dorosłe psy ras dużych i olbrzymich 206

5.5 Żywienie psów dorosłych 208

5.6 Żywienie psów starych 217

5.7 Żywienie psów w okresie rozrodu 221

5.8 Żywienie psów pracujących 228

6. Żywienie kotów 241

Agnieszka Kurosad

6.1 Wstęp 241

6.2 Żywienie kotów – najważniejsze informacje 241

6.3 Kocięta od narodzin do odsadzenia 242

6.4 Kocięta od 2 do 4 tygodnia życia 249

6.5 Odsadzenie dietetyczne i behawioralne 250

6.6 Koty od odsadzenia do osiągnięcia dojrzałości 251

6.7 Żywienie kotów dorosłych 253

6.8 Żywienie kotów starszych 255

6.9 Włókno w żywieniu kotów 256

6.10 Związki mineralne w żywieniu kotów 257

6.11 Wpływ zawartości składników mineralnych na tworzenie się kamieni moczowych 259

6.12 Związki zakwaszające mocz stosowane w różnych grupach wiekowych kotów 260

6.13 Witaminy w żywieniu kotów 261

6.14 Żywienie kotów a sterylizacja 261

6.15 Żywienie kotek w okresie ciąży i laktacji 262

7. Metody karmienia psów i kotów 269

Michał Jank, Jacek Wilczak

7.1 Wstęp 269

7.2 Metody karmienia psów – najważniejsze informacje 271

7.3 Pokarmy przygotowywane w domu 272

7.4 Zasady układania diet domowych 273

7.5 Surowce wykorzystywane w dietach domowych 274

7.6 Pokarmy surowe 278

7.7 Diety wegetariańskie 280

7.8 Ogólne schematy karmienia 282

7.9 Inne pokarmy dla psów i kotów 285

7.10 Karmy holistyczne, organiczne, naturalne 287

7.11 Karmienie dostosowane do rasy 288

8. Karmy gotowe 293

Michał Ceregrzyn, Berenika Barszczewska

8.1 Wstęp 293

8.2 Karmy gotowe – najważniejsze informacje 293

8.3 Rys historyczny 294

8.4 Aspekty żywienia karmami gotowymi i przygotowywanymi w domu przez właściciela 296

8.5 Rodzaje i charakterystyka współczesnych karm gotowych 299

8.6 Dodatki do pokarmów 308

8.7 Wymagania prawne dotyczące deklaracji na opakowaniach karm gotowych 314

8.8 Aspekty rynkowe produkcji i sprzedaży karm gotowych 319

9. Regulacje prawne dotyczące produkcji karm dla psów i kotów

i rola lekarza weterynarii 327

Jacek Szczawiński

9.1 Wstęp 327

9.2 Omówienie najważniejszych aktów prawnych 327

10. Wybrane zagadnienia z profilaktyki żywieniowej 335

10.1 Zapobieganie otyłości 335

Jacek Madany

10.2 Zapobieganie chorobom dolnych dróg moczowych 343

Sylwia Lew-Kojrys

10.3 Zapobieganie chorobom układu kostnego w okresie wzrostu i rozwoju szczeniąt 354

Jacek Madany

10.4 Zapobieganie chorobie zwyrodnieniowej stawów 360

Jacek Madany

10.5 Wpływ diety na rozwój chorób serca 364

Sylwia Lew-Kojrys

10.6 Wpływ żywienia na czynność układu nerwowego zdrowych zwierząt 370

Miłosława Kwiatkowska

10.7 Kliniczne aspekty żywienia psów i kotów starych 377

Miłosława Kwiatkowska

Skorowidz 383

Tytuł

Podstawy żywienia psów i kotów. Podręcznik dla lekarzy i studentów weterynarii

Autor

B. Barszczewska, R. Lechowski, M. Ceregrzyn

Wydawca

Elsevier Urban & Partner Sp. z o.o.

Rok wydania

2013

Liczba stron

388

Wymiary

170 x 245 mm

Okładka

twarda

ISBN

978-83-7609-820-3