Podstawy żywienia psów i kotów
- Wydawnictwo: Edra Urban & Partner
-
Dostępność:
Nakład wyczerpany
- Autor: B. Barszczewska, R. Lechowski, M. Ceregrzyn
- Wydawca, rok wydania: Elsevier, 2013
- Liczba stron : 388
- Oprawa i wymiary: twarda, 170 x 245 mm
- ISBN: 978-83-7609-820-3
Podstawy żywienia psów i kotów to cenne źródło informacji na temat roli odżywiania i jego wpływuna zdrowie i dobre samopoczucie psów i kotów, profilaktyki żywieniowej w najczęstszych zaburzeniach klinicznych
Podstawy żywienia psów i kotów to cenne źródło informacji dla lekarzy praktyków i studentów medycyny weterynaryjnej na temat roli odżywiania i jego wpływu na zdrowie i dobre samopoczucie psów i kotów.
W podręczniku, oprócz zagadnień wprowadzających, takich jak fizjologia procesu odżywiania, składniki pokarmowe i ich zapotrzebowanie, omówiono bardzo szczegółowo zasady żywienia psów i kotów w poszczególnych etapach życia i rozwoju.
Obszerną część publikacji poświęcono profilaktyce żywieniowej w najczęstszych zaburzeniach klinicznych, tj. w otyłości, chorobach układu moczowego, układu krążenia, chorobach zwyrodnieniowych stawów i schorzeniach neurologicznych.
Poruszone zagadnienia:
fizjologia i patofizjologia procesu odżywiania
składniki pokarmowe i ich wpływ na zdrowie zwierząt
surowce używane do produkcji karm
żywienie psów i kotów na poszczególnych etapach ich rozwoju i życia
metody i diety w karmieniu psów i kotów
rodzaje i charakterystyka karm gotowych
żywienie zwierząt z występującymi zaburzeniami klinicznymi
Spis treści
Przedmowa v
Skróty x
1. Wstęp 1
Michał Ceregrzyn
1.1 Podstawy prawidłowego żywienia psów i kotów 1
1.2 Żywienie psów i kotów to nauka czy sztuka? 2
1.3 Znaczenie kompletnego i zbilansowanego żywienia 3
2. Podstawy fizjologii żywienia 7
Michał Jank
2.1 Wstęp 7
2.2 Podstawy fizjologii żywienia – najważniejsze informacje 7
2.3 Regulacja łaknienia i pobierania pokarmu 8
2.4 Trawienie 13
2.5 Strawność 26
3. Składniki pokarmowe 37
Agnieszka Kurosad, Krisztina Kungl
3.1 Wstęp 37
3.2 Składniki pokarmowe – najważniejsze informacje 40
3.3 Woda 41
3.4 Energia 46
3.5 Przykłady wyliczeń 64
3.6 Czynniki wpływające na wielkość dawki pokarmowej 65
3.7 Węglowodany 66
3.8 Białko i aminokwasy 75
3.9 Tłuszcz pokarmowy 94
3.10 Składniki mineralne 101
3.11 Witaminy 126
4. Surowce do produkcji karm 159
Jacek Wilczak
4.1 Wstęp 159
4.2 Surowce do produkcji karm – najważniejsze informacje 161
4.3 Mięso i surowce pochodzenia zwierzęcego 171
4.4 Podroby 175
4.5 Krew i pochodne krwi 176
4.6 Tłuszcze jadalne 178
4.7 Surowce pochodzenia roślinnego 182
5. Żywienie psów 193
Małgorzata Markowska
5.1 Wstęp 193
5.2 Żywienie psów – najważniejsze informacje 193
5.3 Żywienie szczeniąt 194
5.4 Szczenięta i dorosłe psy ras dużych i olbrzymich 206
5.5 Żywienie psów dorosłych 208
5.6 Żywienie psów starych 217
5.7 Żywienie psów w okresie rozrodu 221
5.8 Żywienie psów pracujących 228
6. Żywienie kotów 241
Agnieszka Kurosad
6.1 Wstęp 241
6.2 Żywienie kotów – najważniejsze informacje 241
6.3 Kocięta od narodzin do odsadzenia 242
6.4 Kocięta od 2 do 4 tygodnia życia 249
6.5 Odsadzenie dietetyczne i behawioralne 250
6.6 Koty od odsadzenia do osiągnięcia dojrzałości 251
6.7 Żywienie kotów dorosłych 253
6.8 Żywienie kotów starszych 255
6.9 Włókno w żywieniu kotów 256
6.10 Związki mineralne w żywieniu kotów 257
6.11 Wpływ zawartości składników mineralnych na tworzenie się kamieni moczowych 259
6.12 Związki zakwaszające mocz stosowane w różnych grupach wiekowych kotów 260
6.13 Witaminy w żywieniu kotów 261
6.14 Żywienie kotów a sterylizacja 261
6.15 Żywienie kotek w okresie ciąży i laktacji 262
7. Metody karmienia psów i kotów 269
Michał Jank, Jacek Wilczak
7.1 Wstęp 269
7.2 Metody karmienia psów – najważniejsze informacje 271
7.3 Pokarmy przygotowywane w domu 272
7.4 Zasady układania diet domowych 273
7.5 Surowce wykorzystywane w dietach domowych 274
7.6 Pokarmy surowe 278
7.7 Diety wegetariańskie 280
7.8 Ogólne schematy karmienia 282
7.9 Inne pokarmy dla psów i kotów 285
7.10 Karmy holistyczne, organiczne, naturalne 287
7.11 Karmienie dostosowane do rasy 288
8. Karmy gotowe 293
Michał Ceregrzyn, Berenika Barszczewska
8.1 Wstęp 293
8.2 Karmy gotowe – najważniejsze informacje 293
8.3 Rys historyczny 294
8.4 Aspekty żywienia karmami gotowymi i przygotowywanymi w domu przez właściciela 296
8.5 Rodzaje i charakterystyka współczesnych karm gotowych 299
8.6 Dodatki do pokarmów 308
8.7 Wymagania prawne dotyczące deklaracji na opakowaniach karm gotowych 314
8.8 Aspekty rynkowe produkcji i sprzedaży karm gotowych 319
9. Regulacje prawne dotyczące produkcji karm dla psów i kotów
i rola lekarza weterynarii 327
Jacek Szczawiński
9.1 Wstęp 327
9.2 Omówienie najważniejszych aktów prawnych 327
10. Wybrane zagadnienia z profilaktyki żywieniowej 335
10.1 Zapobieganie otyłości 335
Jacek Madany
10.2 Zapobieganie chorobom dolnych dróg moczowych 343
Sylwia Lew-Kojrys
10.3 Zapobieganie chorobom układu kostnego w okresie wzrostu i rozwoju szczeniąt 354
Jacek Madany
10.4 Zapobieganie chorobie zwyrodnieniowej stawów 360
Jacek Madany
10.5 Wpływ diety na rozwój chorób serca 364
Sylwia Lew-Kojrys
10.6 Wpływ żywienia na czynność układu nerwowego zdrowych zwierząt 370
Miłosława Kwiatkowska
10.7 Kliniczne aspekty żywienia psów i kotów starych 377
Miłosława Kwiatkowska
Skorowidz 383
Tytuł |
Podstawy żywienia psów i kotów. Podręcznik dla lekarzy i studentów weterynarii |
Autor |
B. Barszczewska, R. Lechowski, M. Ceregrzyn |
Wydawca |
Elsevier Urban & Partner Sp. z o.o. |
Rok wydania |
2013 |
Liczba stron |
388 |
Wymiary |
170 x 245 mm |
Okładka |
twarda |
ISBN |
978-83-7609-820-3 |