Pomidory w polu
- Wydawnictwo: Hortpress (Viridia)
-
Dostępność:
Nakład wyczerpany
- Autor: J. Borowiak
- Wydawca, rok wydania: Hortpress, 2007
- Liczba stron : 195
- Oprawa i wymiary: miękka, 145 x 205 mm
- ISBN: 978-83-89211-58-3
Poradnik opisuje metody uprawy pomidorów w polu. Opisano także: odmiany pomidorów, wymagania, nawożenie, przygotowanie rozsady, techniki sadzenia, choroby i szkodniki, zbiór i przechowywanie.
Spis treści
Wstęp
Wartość odżywcza i lecznicza
Opis botaniczny rośliny
Wybór odmiany
Charakterystyka odmian
Odmiany samokończące wiotkołodygowe
Odmiany samokończące sztywnołodygowe
Odmiany samokończące o owocach wydłużonych
Odmiany do uprawy przy podporach
Wymagania klimatyczne i glebowe
Stanowisko w zmianowaniu, płodozmian
Nawożenie
Wymagania pokarmowe
Potrzeby nawozowe
Nawożenie organiczne
Nawożenie mineralne
Wapnowanie gleby
Przygotowanie rozsady
Podłoża do siewu i pikowania
Siew nasion
Pikowanie siewek
Produkcja rozsady w wielodoniczkach
Uproszczona metoda przygotowania rozsady
Herbicydy w produkcji rozsady
Hamowanie nadmiernego wyrastania rozsady
Hartowanie i przygotowanie rozsady do sadzenia
Cechy dobrej rozsady
Sadzenie roślin
Przygotowanie pola
Termin sadzenia
Rozstawa roślin
Technika sadzenia
Uprawa przy podporach
Uprawa metodą bezorkową
Uprawa z siewu nasion wprost do gruntu
Pielęgnowanie roślin
Ochrona przed przymrozkami
Cięcie roślin
Hormonizacja kwiatów
Nawożenie pogłówne
Nawadnianie
Zwalczanie chwastów
Ściółkowanie gleby
Przyspieszanie dojrzewania owoców
Zasady uprawy pomidorów na najwcześniejszy zbiór w odkrytym gruncie
Choroby pomidorów polowych i ich zwalczanie
Ochrona integrowana
Choroby nieinfekcyjne
Choroby grzybowe
Choroby bakteryjne
Choroby wirusowe
Szkodniki pomidorów polowych i ich zwalczanie
Zabiegi agrotechniczne utrudniające rozwój szkodników
Zbiór owoców
Przygotowanie do sprzedaży
Przechowywanie
Literatura
Tytuł |
Pomidory w polu |
Autor |
J. Borowiak |
Wydawca |
Hortpress |
Rok wydania |
2007 |
Liczba stron |
195 |
Wymiary |
145 x 205mm |
Okładka |
miękka |
ISBN |
978-83-89211-58-3 |