Poradnik pszczelarski
- Wydawnictwo: PWRiL
-
Dostępność:
Wysyłka w 12 godzin
- Autor: praca zbiorowa
- Wydawca, rok wydania: PWRiL, 2022, reprint wydania z 1974 roku
- Liczba stron : 448
- Oprawa i wymiary: miękka, 145 x 205 mm
- ISBN: 978-83-09-01127-4
- szt.
- 39,90 zł
Tytuł ukazał się w serii „Klasyka literatury pszczelarskiej” jako reprint z 1974 r.
W TREŚCI
NAJWAŻNIEJSZE WIADOMOŚCI Z BIOLOGII PSZCZÓŁ
Rodzina pszczela i jej skład
Rodzina pszczela jako biologiczna całość, Pszczoły robotnice, Matka pszczela, Trutnie
Praca pszczół robotnic
Gniazdo pszczele
Budowle pszczele, Układ gniazda pszczelego, Warunki cieplne w gnieździe pszczelim
Rozmnażanie się pszczół
Loty godowe i unasienienie matki, Czerwienie matki, Rozwój osobniczy pszczół, Wiosenny rozwój rodziny i przygotowania do rójki, Przebieg rójki
Życie pszczół w czasie zimy
Przygotowania do zimowli, Zimowy kłąb i jego właściwości, Odżywianie się pszczół w okresie zimowym
GOSPODARCZE ZNACZENIE HODOWLI PSZCZÓŁ
Zapylanie roślin przez pszczoły
Uprawy zapylane przez pszczoły
Wydajność pasiek i możliwość jej podniesienia
POŻYTKI PSZCZELE I ICH WZBOGACANIE
Substancje dostarczane pszczołom przez rośliny
Czynniki wpływające na wydzielanie nektaru
Najważniejsze rośliny pożytkowe, Rośliny uprawne, Rośliny łąkowe, Chwasty pól uprawnych, Roślinność przychaci i nieużytków, Roślinność lasów, Drzewa i krzewy parkowe, przydrożne i alejowe, Rośliny uprawiane dla pszczół
Ocena wydajności miodowej niektórych gatunków roślin
Znaczenie wziątku pyłkowego
Polepszanie i wzbogacanie pożytków pszczelich
ZAKŁADANIE PASIEKI
Okolica pasieki
Lokalizacja i urządzenie pasieki
Kupno i przewożenie pszczół
Ule i ich budowa
Cechy dobrego ula i zasady jego budowy, Ule ujednolicone (Ul Dadanta, Ul warszawski zwykły, Ul wielkopolski), Ule wielokorpusowe Wyrób uli ze słomy, Wykorzystanie płyt pilśniowych do budowy uli, Wyposażenie uli, Budowa i krycie daszków uli, Wykańczanie i konserwacja ula, Pracownie pasieczne
Sprzęt i narzędzia pasieczne
Wyposażenie pasieki w sprzęt i jego konserwacja, Sprzęt, który można wykonać samemu
PRACA W PASIECE
Ogólne zasady pracy przy pszczołach
Zachowanie się w pasiece '
Zasady dokonywania przeglądów pni
Podstawowe prace pasieczne w ciągu roku
Przegląd po pożytku głównym, Przygotowanie pasieki do przezimowania i następnego sezonu (Siła zazimowanych rodzin, Skład rodzin i jakość pszczół, Zapasy i układ gniazda, Wielkość gniazda, ocieplenie i wentylacja), Zimowla pszczół, Oblot wiosenny i ocena przezimowania, Główny przegląd wiosenny, Okres od przeglądu wiosennego do letniego pożytku (Prace bezpośrednio po przeglądzie, Przyspieszenie rozwoju wiosennego, Rójka i zapobieganie jej, Pożytek główny, Miodobranie),
Dodatkowe prace pasieczne
Łączenie pszczół, Przesiedlanie pszczół, Rabunki i zwalczanie ich, Zaopatrzenie pasieki w plastry pszczele
RACJONALNE ROZMNAŻANIE PSZCZÓŁ
Rójka naturalna — wady, zalety, wykorzystanie
Metody tworzenia rojów sztucznych
METODY WYKORZYSTYWANIA POŻYTKÓW
Świadome kierowanie rozwojem i pracą pszczół
Gospodarka z wykorzystaniem pożytków wczesnych i średnio wczesnych
Wykorzystywanie pożytków wiosennych wczesnych, Wykorzystywanie rzepaku ozimego, Wykorzystywanie" pożytków średnio wczesnych
Czasowe odkłady późnoletnie
Odkłady zimowe
Gospodarka dwurodzinna
Wykorzystywanie pożytków letnich i późnoletnich
Wiosenne odkłady czasowe, Naloty wielokrotne, Wykorzystywanie pożytku sierpniowego
GOSPODARKA INDYWIDUALNA
GOSPODARKA W ULACH WIELOKORPUSOWYCH
GOSPODARKA WĘDROWNA
Wybór miejscowości
Zlokalizowanie i urządzenie stanowiska wędrownego , ,
Organizacja transportu pasieki
Organizacja prac na stanowisku wędrownym
Ogólne zasady prowadzenia pasieki wędrownej
WYCHÓW I WYMIANA MATEK
Terminy wychowu i' wymiany matek
Pnie zarodowe i wychowujące
Technika wychowu matek
Unasienianie matek
Sposoby poddawania matek
Wyszukiwanie matek
Wykorzystywanie matek z krzyżówek heterozyjnych
Zasady organizacji pracy w pasiece
Organizacja prac wykonywanych bezpośrednio przy ulach, Organizacja prac pomocniczych, Notatki pasieczne
PRODUKTY PSZCZELE
Miód pszczeli
Jak powstaje miód, Rodzaje miodów, Miody odmianowe i sekcyjny, Cechy dobrego miodu, Obchodzenie się z miodem odwirowanym, Zafałszowania miodu, Odżywcze i lecznicze właściwości miodu, Napoje miodowe odżywcze i lecznicze, Miody pitne, Pierniki i ciasta miodowe
Wosk pszczeli
Surowiec woskowy i jego rodzaje, Przechowywanie suszu, Przeróbka surowca woskowego, Normy na wosk pszczeli i węże /
Kit pszczeli
Pyłek kwiatowy, jego zbiór i przechowywanie
Mleczko pszczele i zagadnienie jego produkcji
Jad pszczeli
CHOROBY I SZKODNIKI PSZCZÓŁ (J Guderska)
Rodzaje chorób pszczelich
Niezaraźliwe choroby czerwiu, Zaraźliwe choroby czerwiu, Niezaraźliwe choroby pszczół dorosłych, Zaraźliwe choroby pszczół dorosłych, Zatrucia pszczół środkami chemicznymi
Drogi szerzenia się chorób zaraźliwych
Higiena w pasiece
Odkażanie w pasiece
Środki odkażające używane w pasiece, Odkażanie uli i ich wyposażenia, Odkażanie sprzętu pasiecznego, Odkażanie plastrów, Odkażanie pasieczyska
Pobieranie i wysyłanie próbek do badania
Najczęściej występujące szkodniki pszczół
Owady, Ptaki owadożerne, myszy, zębiełki
INFORMACJE DOTYCZĄCE PSZCZELARSTWA W POLSCE (mgr Z Chomińska)
Liczba pni pszczelich i charakter pasiek
Polski Związek Pszczelarski
Obrót produktami pasiecznymi
Zaopatrzenie w sprzęt, węże, środki odkażające i lecznicze
kredyty, z których mogą korzystać pszczelarze
Placówki naukowo-badawcze
Szkolnictwo
Niektóre przepisy prawne oraz ubezpieczenie pasiek
Adresy okręgowych spółdzielni pszczelarskich
Adresy wojewódzkich pracowni chorób pszczół i laboratoriów toksykologicznych