Porzeczki czarne i czerwone
- Wydawnictwo: Hortpress (Viridia)
-
Dostępność:
Nakład wyczerpany
- Autor: Stanisław Pluta
- Wydawca, rok wydania: Hortpress, 2013
- Liczba stron : 144
- Oprawa i wymiary: miękka, 165 x 235 mm
- ISBN: 978-83-61574-06-4
Opisano odmiany porzeczek (czarnych, czerwonych i białych) polecane do uprawy na plantacjach towarowych, z uwzględnieniem najnowszych kreacji tych gatunków.
To długo oczekiwana przez osoby uprawiające porzeczki publikacja autorstwa dr hab. Stanisława Pluty, prof. IO w Skierniewicach. W książce autor analizuje sytuację na światowym rynku czarnej porzeczki z przedstawieniem perspektyw dotyczących uprawy tego gatunku w Polsce i za granicą. Szczegółowo opisane zostały w niej najważniejsze odmiany porzeczek (czarnych, czerwonych i białych) polecane do uprawy na plantacjach towarowych, z uwzględnieniem najnowszych kreacji tych gatunków. W publikacji przedstawiona została technologia produkcji wysokiej jakości materiału szkółkarskiego oraz wszelkie zabiegi agrotechniczne (przygotowanie stanowiska, sadzenie, nawożenie), które należy przeprowadzić przed założeniem plantacji porzeczek oraz w trakcie jej uprawy. W przystępny sposób autor przedstawia także najważniejsze choroby oraz szkodniki zagrażające uprawie porzeczek.
Spis treści
INFORMACJE PODSTAWOWE 7
Pochodzenie 7
Wartość odżywcza 8
Światowa produkcja porzeczek 9
Krajowa produkcja porzeczek 17
BUDOWA MORFOLOGICZNA PORZECZEK 24
Część nadziemna rośliny 24
System korzeniowy 25
Właściwości biologiczne 25
CHARAKTERYSTYKA ODMIAN 28
Rejestrowanie odmian i ich prawna ochrona 28
Dobór odmian porzeczki czarnej 33
Odmiany wczesne 34
Odmiany średnio wczesne 43
Odmiany średnio późne 47
Odmiany późne i bardzo późne 50
Dobór odmian porzeczki czerwonej 52
Odmiany wczesne 54
Odmiany średnio wczesne 57
Odmiany późne i bardzo późne 58
Dobór odmian porzeczki białej 66
Odmiany średnio wczesne 68
Odmiany późne 71
Znaczenie odmiany w produkcji porzeczek 73
PRODUKCJA MATERIAŁU SZKÓŁKARSKIEGO 76
Zasady produkcji materiału szkółkarskiego porzeczek 76
Plantacja mateczna (matecznik) 79
Wybór stanowiska i przygotowanie gleby 79
Zakładanie matecznika i jego pielęgnacja 82
Cięcie i przechowywanie sadzonek 84
SZKÓŁKA KWALIFIKOWANA 86
Sadzenie w szkółce 86
Zabiegi pielęgnacyjne 87
Wykopywanie i sortowanie 87
Materiał szkółkarski porzeczek kategorii CAC 90
UPRAWA TOWAROWA 91
Warunki przyrodnicze 91
Wybór stanowiska 91
Gleba 91
Warunki meteorologiczne 92
Przedplon i przygotowanie gleby 94
ZAKŁADANIE PLANTACJI 98
Materiał szkółkarski 98
Wytyczanie rzędów 100
Rozstawa krzewów 100
Sadzenie krzewów 101
Odmiany w uprawie towarowej 103
Porzeczka czarna – aktualne wyniki doświadczeń odmianowo-porównawczych 104
Rola owadów zapylających 109
PIELĘGNACJA PLANTACJI 110
Pielęgnacja gleby 110
Cięcie krzewów 112
Nawożenie gleby i dokarmianie roślin w trakcie prowadzenia plantacji 117
CHOROBY I SZKODNIKI PORZECZEK 119
Choroby 120
Szkodniki 124
TECHNIKA OCHRONY ROŚLIN 133
Atestacja opryskiwaczy 136
ZBIÓR OWOCÓW 138
LIKWIDACJA PLANTACJI PORZECZEK 142
SPIS POLECANEJ LITERATURY 144
aa
Tytuł |
Porzeczki czarne i czerwone |
Wydawca |
Hortpress |
Autorzy |
Stanisław Pluta |
Rok wydania |
2013 |
Liczba stron |
144 |
Wymiary |
165 x 235 mm |
Okładka |
miękka |
ISBN |
978-83-61574-06-4 |