Produkcja zwierzęca część 2 Bydło i trzoda chlewna
- Wydawnictwo: Hortpress (Viridia)
-
Dostępność:
Nakład wyczerpany
- Autor: red. T. Nałęcz-Tarwacka
- Wydawca, rok wydania: Hortpress, 2006
- Liczba stron : 332
- Oprawa i wymiary: miękka, 145 x 210 mm
- ISBN: 83-89211-87-4
W treści:
CZĘŚĆ l
BYDŁO
Znaczenie chowu bydła
Pochodzenie, typy użytkowe i rasy bydła
Ocena typu i budowy bydła
Rozpłód bydła
Zasady odchowu, żywienia cieląt i jałowizny
Wybrane zagadnienia z żywienia krów mlecznych
Użytkowanie mleczne bydła
Technologie produkcji żywca wołowego
Opłacalność produkcji mleka i żywca wołowego
Bezpieczeństwo produktów żywnościowych uzyskiwanych w chowie bydła
Ekologiczne metody chowu bydła
Systemy utrzymania bydła
Pielęgnacja bydła
Dobrostan bydła
Praca hodowlana
Choroby bydła
CZĘŚĆ II
TRZODA CHLEWNA
Znaczenie gospodarcze i stan produkcji trzody chlewnej
Pochodzenie świń. Rasy trzody chlewnej
Użytkowanie, żywienie i utrzymanie świń rozpłodowych
Wychów prosiąt
Wychów młodzieży hodowlanej
Produkcja żywca wieprzowego
Podstawy pracy hodowlanej. Krzyżowanie towarowe
Ekologiczne metody chowu trzody chlewnej
Choroby świń
Tytuł |
Produkcja zwierzęca cz. II Bydło i trzoda chlewna |
Autor |
red. T. Nałęcz-Tarwacka |
Wydawca |
Hortpress |
Rok wydania |
2006 |
Liczba stron |
332 |
Wymiary |
145 x 210mm |
Okładka |
miękka |
ISBN |
83-89211-87-4 |
prod_z