Produkty mleczne. Technologia i rola w żywieniu człowieka
- Wydawnictwo: Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu
-
Dostępność:
Wysyłka w 12 godzin
- Autor: praca zbiorowa
- Wydawca, rok wydania: Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, 2018
- Liczba stron : 231
- Oprawa i wymiary: miękka, 165 x 240 mm
- ISBN: 978-83-7160-893-3
- egz.
- 36,90 zł
Mleko i przetwory mleczne stanowią ważny składnik wyżywienia ludzi na całym świecie, a przemysł mleczarski jest jedną z najdynamiczniej rozwijających się gałęzi gospodarki żywnościowej. Książka „Produkty mleczne" w przystępny sposób prezentuje współczesne metody pozyskiwania i przerobu mleka, charakteryzuje produkty mleczarskie wytwarzane w kraju i na świecie, omawia ich wartość odżywczą i dietetyczną oraz sposoby kulinarnego wykorzystania. Wyjaśnia także kontrowersje związane z nadwrażliwością na składniki mleka i stosowaniem mleka modyfikowanego w żywieniu niemowląt i małych dzieci. W zamyśle Autorów ma ona upowszechnić prawdziwy obraz współczesnego mleczarstwa i przekonać Czytelnika, że bez odpowiedniego poziomu spożycia produktów mlecznych nie można oczekiwać dobrego stanu zdrowia społeczeństwa.
W pierwszej części książki Czytelnik znajdzie najważniejsze informacje na temat początków stosowania mleka i przetworów mlecznych w żywieniu ludzi, pozyskiwania, składu i jakości mleka, jego przydatności do przetwórstwa oraz biopreparatów, bez których trudno sobie wyobrazić współczesny przemysł mleczarski. Część drugą w całości poświęcono charakterystyce głównych rodzajów tych produktów w Polsce i na świecie, nowoczesnym technologiom przemysłowego przerobu mleka na: mleko spożywcze i koncentraty mleka, śmietankę spożywczą, mleko fermentowane i śmietanę, masło i produkty masłopodobne, sery, desery i lody oraz preparaty serwatkowe. Wreszcie trzecia część, zatytułowana „Produkty mleczne w żywieniu człowieka", traktuje o potrawach i napojach z mleka lub z jego udziałem, wartości odżywczej mleka i produktów mlecznych, a także potraw z mleka oraz ich roli w żywieniu ludzi zdrowych i chorych. Ostatni rozdział poświęcono mlekom modyfikowanym i ich stosowaniu w żywieniu niemowląt i małych dzieci.
Oddając w ręce Czytelników ten osiemnasty już tomik Biblioteczki Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności, mamy nadzieję, że upowszechni on prawdziwy obraz współczesnego mleczarstwa i przyczyni się do zrozumienia prostej prawdy, że bez odpowiedniego poziomu spożycia produktów mlecznych trudno oczekiwać prawidłowego wzrostu i rozwoju dzieci i młodzieży oraz dobrego stanu zdrowia społeczeństwa.
Spis treści
Mleko i biopreparaty
Początki wykorzystywania mleka i jego przetworów w żywieniu człowieka
Pozyskiwanie, skład i jakość mleka
Biopreparaty stosowane w mleczarstwie
Produkty mleczarskie, charakterystyka towaroznawcza i technologia wytwarzania
Rodzaje produktów mleczarskich w Polsce i na świecie
Mleko spożywcze i śmietanka oraz koncentraty mleka
Mleko fermentowane i śmietana
Masło i produkty masłopodobne
Sery podpuszczkowe, twarogowe i topione
Desery mleczne i lody
Serwatka i kierunki jej wykorzystania
Produkty mleczne w żywieniu człowieka
Potrawy i napoje z mleka i jego przetworów
Wartość odżywcza produktów mlecznych
Rola produktów mlecznych w żywieniu osób zdrowych i chorych
Mleka modyfikowane i inne preparaty zastępujące mleko kobiece w żywieniu niemowląt i małych dzieci