Produkty pochodzenia roślinnego o zwiększonej wartości odżywczej i lepszej jakości zdrowotnej

  • Wydawnictwo: Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie
  • Dostępność: Wysyłka w 12 godzin
  • Autor: praca zbiorowa
  • Wydawca, rok wydania: Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie, 2021
  • Liczba stron : 84
  • Oprawa i wymiary: miękka, 165 x 235 mm
  • ISBN: 978-83-7259-339-9
  • szt.
  • 28,00 zł

W ostatnich latach przemysł żywnościowy dynamicznie się rozwija i dostosowuje do wymagań i potrzeb coraz bardziej świadomego konsumenta. Oferuje nowe formy produktów żywnościowych jak żywność gotową do spożycia, wygodną czy funkcjonalną. Ogromna presja handlu i niebywała konkurencyjność zmuszają producentów do obniżania kosztów wytwarzania przy utrzymaniu atrakcyjności konsumenckiej wyrobu. Rynek potrzeb bezpowrotnie zastąpiono rynkiem konsumenta. Nie ma wątpliwości, że cele producentów nie mogłyby być zrealizowane bez postępu technologicznego i wykorzystania substancji dodatkowych oraz dodatków do żywności, często mających negatywny wpływ na zdrowie człowieka. Z kolei konsumenci mają coraz większą świadomość, co służy ich organizmom, a które nawyki żywieniowe przyczyniają się do pogorszenia ich stanu zdrowia i samopoczucia. Zwracają uwagę na spożywane produkty, a także stosują różne diety w trosce o zdrowie lub sylwetkę.

W monografii przedstawiono zagadnienia mające wpływ na uprawę, jakość i skład produktów pochodzenia roślinnego. Ukazano czynniki decydujące o zawartości związków o właściwościach prozdrowotnych i rolę tych związków w profilaktyce chorób cywilizacyjnych.

Autorki

 

W treści

Żywność pochodzenia roślinnego w profilaktyce chorób cywilizacyjnych

Charakterystyka składników o działaniu prozdrowotnym

Wpływ agrotechniki na zawartość składników odżywczych w produktach pochodzenia roślinnego

Modyfikacja składu produktów pochodzenia roślinnego na etapie ich przetwórstwa

Czynniki zmniejszające zawartość związków o właściwościach prozdrowotnych i ograniczające ich biodostępność