Produkty zbożowe. Technologia i rola w żywieniu człowiek
- Wydawnictwo: Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu
-
Dostępność:
Wysyłka w 12 godzin
- Autor: pod redakcją Jana Gawęckiego i Wiktora Obuchowskiego
- Wydawca, rok wydania: Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, 2016
- Liczba stron : 190
- Oprawa i wymiary: miękka, 170 x 240 mm
- ISBN: 978-83-7160-830-8
- egz.
- 35,90 zł
Ziarna zbóż od niepamiętnych czasów stanowią podstawę wyżywienia ludzi na całym świecie. Stąd bierze się ogromna rozmaitość pieczywa, przetworów zbożowych i potraw wytwarzanych na podstawie tradycyjnych i nowoczesnych technologii. W niniejsze książce w przystępny sposób przedstawiono historię, cechy charakterystyczne i tajniki produkcji głównych przedstawicieli tej grupy artykułów żywnościowych. Wiele miejsca poświęcono też wartości odżywczej produktów zbożowych oraz ich roli w żywieniu człowieka zdrowego i chorego. Książkę zamyka szczegółowe omówienie rodzajów nadwrażliwości na gluten, ich diagnozowania i postępowania dietetycznego, a także warunków i sposobu realizacji diety bezglutenowej, które są coraz częściej spotykane – bezzasadne stosowanie może mieć niekorzystne konsekwencje zdrowotne.
W pierwszych rozdziałach książki przedstawiliśmy charakterystykę botaniczno-towaroznawczą roślin zbożowych i pozyskiwanych z nich surowców oraz początki wykorzystywania tych roślin do celów żywieniowych w różnych częściach świata. Kolejne rozdziały prezentują najważniejsze wiadomości na temat współczesnych metod przemysłowego wytwarzania pieczywa, kasz, makaronów i preparowanych produktów zbożowych, a także gastronomicznej produkcji potraw mącznych i wypieków. Mamy nadzieję, że rozdziały te uświadomią Czytelnikom, jak wiele wysiłku i zabiegów oraz inwencji technologicznej trzeba włożyć, aby uzyskać zdrowy, atrakcyjny produkt, który jest naszym powszechnym pokarmem i którego konsumpcja towarzyszy nam przez całe życie. Wreszcie ostatnie trzy rozdziały traktują o wartości odżywczej i dietetycznej produktów zbożowych oraz o przyczynach i sposobach ich eliminacji z diety.
Oddając tę książkę do rąk Czytelników, mamy nadzieję, że przyczyni się ona do lepszego zrozumienia tej złożonej problematyki, będąc cenną pomocą dydaktyczną d la uczniów i nauczycieli.
Spis treści
Charakterystyka roślin zbożowych i przemiał ziarna
Rys historyczny wykorzystania zbóż w żywieniu człowieka
Podstawy technologii produkcji pieczywa
Rodzaje pieczywa w Polsce i na świecie
Kasze i makarony - rodzaje i metody produkcji
Preparowane produkty zbożowe
Potrawy mączne i wypieki domowe
Wartość odżywcza produktów zbożowych
Rola produktów zbożowych w diecie ludzi zdrowych i chorych
Niepożądane reakcje na gluten/zboża glutenowe i dieta bezglutenowa