Przepiórka japońska. Poradnik chowu
- Wydawnictwo: PWRiL
-
Dostępność:
Wysyłka w 12 godzin
- Autor: Andrzej Rutkowski
- Wydawca, rok wydania: PWRiL, 2018
- Liczba stron : 94
- Oprawa i wymiary: miękka, 145 x 205 mm
- ISBN: 978-83-09-01111-8
- egz.
- 33,00 zł
Poradnik dotyczący hodowli przepiórek (żywienie, choroby, pasze, przygotowanie pomieszczeń do chowu)
Przepiórki japońskie uznane są w wielu krajach za szósty gatunek drobiu domowego i są utrzymywane często przez osoby, które nie mają dużych budynków inwentarskich, a chcą poprawić rodzinny budżet. Dzięki możliwości prowadzenia chowu w niewielkich pomieszczeniach (nawet do 40 sztuk na 1 m2), można uzyskać znaczący dochód ze sprzedaży jaj bądź tuszek. Przepiórki zapadają na podobne choroby jak inne gatunki drobiu. Jeśli jednak warunki chowu, czyli utrzymania, odżywiania i higieny, są na odpowiednio wysokim poziomie, choroby nie powinny stanowić problemu.
Masa ciała przepiórek waha się od 120 do 150 g, a nieśność rozpoczyna się między 40. a 42. dniem życia. W ciągu 8 miesięcy użytkowania, od jednego ptaka uzyskuje się 2,5-3 kg jaj o średniej masie około 8-10 g. Zużycie paszy na produkcję 1 kg jaj jest podobne jak w przypadku kur, czyli 1,8-2,0 kg.
Przepiórki japońskie z powodzeniem można nazywać „fantastycznymi kurakami”. Predysponują je do tego tytułu następujące cechy:
- Krótki okres inkubacji (wylęgu). Pisklęta przepiórki wylęgają się już po 17 dniach inkubacji, kurczęta po 21, a indyczęta po 28 dniach.
- Wczesna dojrzałość płciowa. Osiągają dojrzałość (nieśność) najpóźniej w 49 dniu życia (kury w ok. 180 dniu).
- Wysoka wydajność rzeźna. Udział mięsni piersiowych w tuszce przepiórczej wynosi ok. 30% (w kurzej ok. 23%).
- Znoszą małe „wielkie jajka”. W proporcji do masy ciała jajo przepiórcze jest dwa razy większe od jaja kury (6 proc. wobec 3 proc. masy ciała samicy), tym samym ponad 2,3 cięższe od kurzego. Aby dorównać jaju przepiórczemu kura musiałaby znosić jaja ważące ponad 170 g.
- Jaja przepiórcze mają bogatszy skład minerałów i związków odżywczych od jaj kurzych. Zawierają więcej aminokwasów i żelaza, miedzi, cynku, fosforu, a także witamin z grupy B, karotenu, natomiast mniej tłuszczu.
- Jaja przepiórcze nie uczulają. Są wolne od alergenów, dlatego mogą być spożywane przez alergików.
- Jaja przepiórcze są wyjątkowo dekoracyjne. Dzięki różnorodnie nakrapianej skorupce mogą być ozdobą wielkanocnego stołu, a ugotowane na twardo stanowić doskonały dodatek do wielu potraw.
Spis treści
Wstęp
Informacje ogólne
Warunki środowiskowe
Temperatura
Wilgotność powietrza
Oświetlenie
Chów klatkowy
Chów podłogowy (ściółkowy)
Warunki zoohigieniczne
Wentylacja
Dezynfekcja
Higiena chowu
Żywienie
Zapotrzebowanie na składniki pokarmowe
Pasze stosowane w żywieniu przepiórek
Pasze energetyczne
Pasze dostarczające białka roślinnego
Pasze dostarczające białka zwierzęcego
Pasze mineralne i dodatki mineralno-witaminowe
Dodatki paszowe
Żywienie piskląt
Żywienie w chowie amatorskim
Żywienie ptaków rzeźnych
Żywienie ptaków nieśnych
Lęgi
Jaja wylęgowe
Inkubacja
Wychów piskląt
Kierunki użytkowania przepiórek
Użytkowanie nieśne
Użytkowanie mięsne
Użytkowanie laboratoryjne
Użytkowanie amatorskie
Choroby
Choroby wywołane błędami żywieniowymi
Choroby nawykowe
Choroby inwazyjne
Choroby bakteryjne
Choroby wirusowe
Zatrucia
Ekonomika