Przepiórka japońska. Poradnik chowu

  • Wydawnictwo: PWRiL
  • Dostępność: Wysyłka w 12 godzin
  • Autor: Andrzej Rutkowski
  • Wydawca, rok wydania: PWRiL, 2018
  • Liczba stron : 94
  • Oprawa i wymiary: miękka, 145 x 205 mm
  • ISBN: 978-83-09-01111-8
  • egz.
  • 33,00 zł

Poradnik dotyczący hodowli przepiórek (żywienie, choroby, pasze, przygotowanie pomieszczeń do chowu)

Przepiórki japońskie uznane są w wielu krajach za szósty gatunek drobiu domowego i są utrzymywane często przez osoby, które nie mają dużych budynków inwentarskich, a chcą poprawić rodzinny budżet. Dzięki możliwości prowadzenia chowu w niewielkich pomiesz­czeniach (nawet do 40 sztuk na 1 m2), można uzyskać znaczący dochód ze sprzedaży jaj bądź tuszek. Przepiórki zapadają na podobne choroby jak inne gatunki drobiu. Jeśli jednak warunki chowu, czyli utrzymania, odżywiania i higieny, są na odpo­wiednio wysokim poziomie, choroby nie powinny stanowić problemu.

Masa ciała przepiórek waha się od 120 do 150 g, a nieśność rozpoczyna się między 40. a 42. dniem życia. W ciągu 8 miesięcy użytkowania, od jed­nego ptaka uzyskuje się 2,5-3 kg jaj o średniej masie około 8-10 g. Zużycie paszy na produkcję 1 kg jaj jest podobne jak w przypadku kur, czyli 1,8-2,0 kg.

Przepiórki japońskie z powodzeniem można nazywać „fantastycznymi kurakami”. Predysponują je do tego tytułu następujące cechy:

- Krótki okres inkubacji (wylęgu). Pisklęta przepiórki wylęgają się już po 17 dniach inkubacji,  kurczęta po 21, a indyczęta po 28 dniach.

- Wczesna dojrzałość płciowa. Osiągają dojrzałość (nieśność) najpóźniej w 49 dniu życia (kury w ok. 180 dniu).

- Wysoka wydajność rzeźna. Udział mięsni piersiowych w tuszce przepiórczej wynosi ok. 30% (w kurzej ok. 23%).

- Znoszą małe „wielkie jajka”. W proporcji do masy ciała jajo przepiórcze jest dwa razy większe od jaja kury (6 proc. wobec 3 proc. masy ciała samicy), tym samym ponad 2,3 cięższe od kurzego. Aby dorównać jaju przepiórczemu kura musiałaby znosić jaja ważące ponad 170 g.

- Jaja przepiórcze mają bogatszy skład minerałów i związków odżywczych od jaj kurzych. Zawierają więcej aminokwasów i żelaza, miedzi, cynku, fosforu, a także witamin z grupy B, karotenu, natomiast mniej tłuszczu.

- Jaja przepiórcze nie uczulają. Są wolne od alergenów, dlatego mogą być spożywane przez alergików.

- Jaja przepiórcze są wyjątkowo dekoracyjne. Dzięki różnorodnie nakrapianej skorupce mogą być ozdobą wielkanocnego stołu, a ugotowane na twardo stanowić doskonały dodatek do wielu potraw.

Spis treści

Wstęp

Informacje ogólne

Warunki środowiskowe

Temperatura

Wilgotność powietrza

Oświetlenie

Chów klatkowy

Chów podłogowy (ściółkowy)

Warunki zoohigieniczne

Wentylacja

Dezynfekcja

Higiena chowu

Żywienie

Zapotrzebowanie na składniki pokarmowe

Pasze stosowane w żywieniu przepiórek

Pasze energetyczne

Pasze dostarczające białka roślinnego

Pasze dostarczające białka zwierzęcego

Pasze mineralne i dodatki mineralno-witaminowe

Dodatki paszowe

Żywienie piskląt

Żywienie w chowie amatorskim

Żywienie ptaków rzeźnych

Żywienie ptaków nieśnych

Lęgi

Jaja wylęgowe

Inkubacja

Wychów piskląt

Kierunki użytkowania przepiórek

Użytkowanie nieśne

Użytkowanie mięsne

Użytkowanie laboratoryjne

Użytkowanie amatorskie

Choroby

Choroby wywołane błędami żywieniowymi

Choroby nawykowe

Choroby inwazyjne

Choroby bakteryjne

Choroby wirusowe

Zatrucia

Ekonomika