Pszczelarstwo

  • Wydawnictwo: PWRiL
  • Dostępność: Wysyłka w 12 godzin
  • Autor: praca zbiorowa
  • Wydawca, rok wydania: PWRiL, 2016, reprint wydania pierwszego z 1951 roku
  • Liczba stron : 357
  • Oprawa i wymiary: miękka, 165 x 235 mm
  • ISBN: 978-83-09-01095-1
  • egz.
  • 35,00 zł

Książka Pszczelarstwo zaliczana jest do klasyki literatury pszczelarskiej i zawiera całokształt zagadnień związanych z hodowlą pszczół.

Książkę Pszczelarstwo zaliczamy do klasyki literatury pszczelarskiej.

Mimo że minęło od jej wydania kilkadziesiąt lat i wiele od tego czasu zmieniło się w sposobie gospodarowania w pasiece, to nadal jednak znajdują się w niej tematy ważne i ciągle aktualne.

Warto więc sięgnąć po tę pozycje, aby zgłębić swoją wiedzę i lepiej zrozumieć pszczoły – owady niezwykłe, funkcjonujące w idealnie zorganizowanym społeczeństwie i nieustannie intrygujące człowieka swoimi zachowaniami.

Spośród niezmiernie licznych przedstawicieli świata owadów pszczoła miodna ma dla człowieka największe znaczenie. Pod względem pożyteczności pszczoły można porównać jedynie z jedwabnikami, które w naszych warunkach klimatycznych mają jednak niewielkie znaczenie gospodarcze.

Korzyści bezpośrednie, jakie dają nam pszczoły, znane są powszechnie: stanowią je cenne produkty dostarczane przez pszczoły: miód, wosk, a także jad pszczeli.

Praca, którą wydajemy obecnie, jest próbą przedstawienia całokształtu zagadnień związanych z hodowlą pszczół.

Spis treści

I. BUDOWA I ŻYCIE PSZCZÓŁ

Rasy pszczół; Szkielet pszczoły; Układ pokarmowy; Układ krwionośny; Układ oddechowy; Układ nerwowy; Układ płciowy; Budowa larwy; Rozwój pszczół; Budowa   gniazda; Pożywienie pszczół; Praca pszczół; Życie rodziny pszczelej w ciągu roku; Rójka

II. ULE, NARZĘDZIA I BUDOWLE PASIECZNE

Ule dostępne z boku; Ule poziome; Ule nadstawkowe; Nowoczesne ule nadstawkowe; Ogólne uwagi o wyrobie uli; Wyrób uli słomianych; Pawilony pszczelarskie; Stebnik, czyli ciemnik; Pracownia; Sprzęt i narzędzia niezbędne do prac w pasiece; Sprzęt używany przy odbiorze miodu; Sprzęt do przeróbki wosku

III. GOSPODARKA PASIECZNA

Ogólne uwagi o obchodzeniu się z pszczołami; Pasieczysko; Prace na przedwiośniu; Główny przegląd wiosenny; Matki trutowe i trutówki; Zamiana i dodawanie matki; Rabunek; Podkarmianie i dokarmianie; Wprawianie węzy; Produkcja  wosku; Zwalczanie rójki; Roje naturalne; Główny   pożytek; Zmiana  matek; Przygotowanie  do  zimowli; Zimowanie pszczół w stebniku; Zimowanie  na   toczku; Miody szkodliwe dla zimowli; Przesiedlanie; Przewożenie pszczół; Rozmnażanie rodzin; Formowanie nukleusów i rezerw; Metody gospodarki; Kierowanie rozwojem; Gospodarka  wędrowna; Niektóre sposoby przyspieszania rozwoju wiosennego; Obserwacje  i  kontrola  użytkowości  rodzin

IV. HODOWLA MATEK PSZCZELICH

Ceł i znaczenie hodowli matek; Teoretyczne podstawy hodowli; Warunki i metody określania cech pnia zarodowego; Selekcja   rodzin   pszczelich; Czynniki wpływające na jakość matek; Przebieg hodowli matek pszczelich; Metody hodowli matek; Kontrola lotu godowego; Trutowisko i  jego obsługa;Wady i zalety ulika  weselnego; Transport matek; Poddawanie matek; Planowanie  hodowli  matek; Odmiana  krajowa — podstawą  hodowli  matek

V. CHOROBY I SZKODNIKI PSZCZÓŁ

Ogólne wiadomości o chorobach pszczół; Główne drogi szerzenia się chorób i sposoby zapobiegania; Choroby czerwiu; Niezaraźliwe lub niespecyficzne gnicie czerwiu; Zaraźliwe choroby czerwiu; Choroby pszczół dorosłych; Niezaraźliwe choroby pszczół; Zewnętrzne pasożyty pszczoły; Wrogowie pszczół; Pasożyty i szkodniki czerwiu; Szkodniki woszczyny pszczelej; Szkodniki miodu; Szkodniki pyłku

VI. BAZA POKARMOWA PSZCZÓŁ

Działalność zapylająca pszczół; Rośliny uprawne jako baza pokarmowa pszczół; Obliczanie wydajności roślin uprawnych; Całokształt bazy pokarmowej pszczelnictwa; Warunki wywierające wpływ na wydzielanie nektaru kwiatowego; Produktywność roślin miododajnych; Klasyfikacja roślin miododajnych; Sposoby polepszenia bazy pokarmowej i zwiększenia zbioru miodu

VII. PRODUKTY  PSZCZÓŁ

Miód; Wosk; Propolis,  czyli  kit  pszczeli

VIII. PLANOWANIE I ORGANIZACJA PRACY W PASIECE

Planowanie w pszczelnictwie; Kierunek specjalizacji pasiek; Rozmiary  pasiek; Ilość pni na jednym toczku; Organizacja pracy  pasiecznej; Znaczenie pracy w kosztach produkcji; Zagadnienie norm pracy w pasiekach; Znaczenie notatek w pasiece