Pszczelarstwo
- Wydawnictwo: PWRiL
-
Dostępność:
Wysyłka w 12 godzin
- Autor: praca zbiorowa
- Wydawca, rok wydania: PWRiL, 2016, reprint wydania pierwszego z 1951 roku
- Liczba stron : 357
- Oprawa i wymiary: miękka, 165 x 235 mm
- ISBN: 978-83-09-01095-1
- egz.
- 35,00 zł
Książka Pszczelarstwo zaliczana jest do klasyki literatury pszczelarskiej i zawiera całokształt zagadnień związanych z hodowlą pszczół.
Książkę Pszczelarstwo zaliczamy do klasyki literatury pszczelarskiej.
Mimo że minęło od jej wydania kilkadziesiąt lat i wiele od tego czasu zmieniło się w sposobie gospodarowania w pasiece, to nadal jednak znajdują się w niej tematy ważne i ciągle aktualne.
Warto więc sięgnąć po tę pozycje, aby zgłębić swoją wiedzę i lepiej zrozumieć pszczoły – owady niezwykłe, funkcjonujące w idealnie zorganizowanym społeczeństwie i nieustannie intrygujące człowieka swoimi zachowaniami.
Spośród niezmiernie licznych przedstawicieli świata owadów pszczoła miodna ma dla człowieka największe znaczenie. Pod względem pożyteczności pszczoły można porównać jedynie z jedwabnikami, które w naszych warunkach klimatycznych mają jednak niewielkie znaczenie gospodarcze.
Korzyści bezpośrednie, jakie dają nam pszczoły, znane są powszechnie: stanowią je cenne produkty dostarczane przez pszczoły: miód, wosk, a także jad pszczeli.
Praca, którą wydajemy obecnie, jest próbą przedstawienia całokształtu zagadnień związanych z hodowlą pszczół.
Spis treści
I. BUDOWA I ŻYCIE PSZCZÓŁ
Rasy pszczół; Szkielet pszczoły; Układ pokarmowy; Układ krwionośny; Układ oddechowy; Układ nerwowy; Układ płciowy; Budowa larwy; Rozwój pszczół; Budowa gniazda; Pożywienie pszczół; Praca pszczół; Życie rodziny pszczelej w ciągu roku; Rójka
II. ULE, NARZĘDZIA I BUDOWLE PASIECZNE
Ule dostępne z boku; Ule poziome; Ule nadstawkowe; Nowoczesne ule nadstawkowe; Ogólne uwagi o wyrobie uli; Wyrób uli słomianych; Pawilony pszczelarskie; Stebnik, czyli ciemnik; Pracownia; Sprzęt i narzędzia niezbędne do prac w pasiece; Sprzęt używany przy odbiorze miodu; Sprzęt do przeróbki wosku
III. GOSPODARKA PASIECZNA
Ogólne uwagi o obchodzeniu się z pszczołami; Pasieczysko; Prace na przedwiośniu; Główny przegląd wiosenny; Matki trutowe i trutówki; Zamiana i dodawanie matki; Rabunek; Podkarmianie i dokarmianie; Wprawianie węzy; Produkcja wosku; Zwalczanie rójki; Roje naturalne; Główny pożytek; Zmiana matek; Przygotowanie do zimowli; Zimowanie pszczół w stebniku; Zimowanie na toczku; Miody szkodliwe dla zimowli; Przesiedlanie; Przewożenie pszczół; Rozmnażanie rodzin; Formowanie nukleusów i rezerw; Metody gospodarki; Kierowanie rozwojem; Gospodarka wędrowna; Niektóre sposoby przyspieszania rozwoju wiosennego; Obserwacje i kontrola użytkowości rodzin
IV. HODOWLA MATEK PSZCZELICH
Ceł i znaczenie hodowli matek; Teoretyczne podstawy hodowli; Warunki i metody określania cech pnia zarodowego; Selekcja rodzin pszczelich; Czynniki wpływające na jakość matek; Przebieg hodowli matek pszczelich; Metody hodowli matek; Kontrola lotu godowego; Trutowisko i jego obsługa;Wady i zalety ulika weselnego; Transport matek; Poddawanie matek; Planowanie hodowli matek; Odmiana krajowa — podstawą hodowli matek
V. CHOROBY I SZKODNIKI PSZCZÓŁ
Ogólne wiadomości o chorobach pszczół; Główne drogi szerzenia się chorób i sposoby zapobiegania; Choroby czerwiu; Niezaraźliwe lub niespecyficzne gnicie czerwiu; Zaraźliwe choroby czerwiu; Choroby pszczół dorosłych; Niezaraźliwe choroby pszczół; Zewnętrzne pasożyty pszczoły; Wrogowie pszczół; Pasożyty i szkodniki czerwiu; Szkodniki woszczyny pszczelej; Szkodniki miodu; Szkodniki pyłku
VI. BAZA POKARMOWA PSZCZÓŁ
Działalność zapylająca pszczół; Rośliny uprawne jako baza pokarmowa pszczół; Obliczanie wydajności roślin uprawnych; Całokształt bazy pokarmowej pszczelnictwa; Warunki wywierające wpływ na wydzielanie nektaru kwiatowego; Produktywność roślin miododajnych; Klasyfikacja roślin miododajnych; Sposoby polepszenia bazy pokarmowej i zwiększenia zbioru miodu
VII. PRODUKTY PSZCZÓŁ
Miód; Wosk; Propolis, czyli kit pszczeli
VIII. PLANOWANIE I ORGANIZACJA PRACY W PASIECE
Planowanie w pszczelnictwie; Kierunek specjalizacji pasiek; Rozmiary pasiek; Ilość pni na jednym toczku; Organizacja pracy pasiecznej; Znaczenie pracy w kosztach produkcji; Zagadnienie norm pracy w pasiekach; Znaczenie notatek w pasiece