Chów i hodowla sandacza
- Wydawnictwo: Instytut Rybactwa Śródlądowego
-
Dostępność:
Nakład wyczerpany
- Autor: Zdzisław Zakęś
- Wydawca, rok wydania: IRS, 2017, wydanie drugie
- Liczba stron : 212
- Oprawa i wymiary: twarda, 175 x 245 mm
- ISBN: 978-83-60111-89-5
Podręcznik hodowcy sandacza, wszystko co hodowca wiedzieć powinien: odłów, tarło, podchów, choroby.
Sandacz należy i należał do bardzo popularnych gatunków ryb w Europie Centralnej. Świadczą o tym m.in. wyniki badań archeologicznych prowadzonych na terenie średniowiecznego portu w osadzie Wolin. Na podstawie zebranego materiału kostnego i łuskowego, pochodzącego z IX - XIII wieku, określono, że wśród zidentyfikowanych gatunków ryb najczęściej występował sandacz. Był on więc jedną z chętniej spożywanych ryb przez zamieszkujących ten gród ludzi.
Z uwagi na obserwowany w Polsce w ostatnich latach wzrost znaczenia zarybień wód otwartych gatunkami drapieżnymi, w tym sandaczem, zwiększyło się zainteresowanie gospodarstw rybackich metodami umożliwiającymi zintensyfikowanie i zoptymalizowanie produkcji materiału zarybieniowego. Odnotować należy, że wzrost zainteresowania sandaczem dotyczy nie tylko krajów Europy Centralnej, w której był on zawsze doceniany przez rybaków, wędkarzy i konsumentów, ale również Europy Zachodniej. W efekcie pojawiło się szereg wartościowych informacji uzupełniających, np. zagadnienie intensywnego żywienia tego gatunku. Bank danych o sztucznym rozrodzie i podchowie został znacząco poszerzony przez praktyków rybackich rozradzających i produkujących materiał zarybieniowy sandacza. Wszystko to skłoniło mnie do podsumowania wyników własnych prac i dostępnych danych literaturowych, szczególnie tych o wymiernym znaczeniu praktycznym i przedstawienie ich w formie podręcznika dla hodowców. Zdaję sobie sprawę, że niektóre rozdziały nie zawierają jeszcze kompletnych informacji, jednak mam nadzieję, że i one mogą okazać się pomocne dla osób zajmujących się rozrodem i podchowem sandacza. [ze Wstępu]
W treści:
Ogólna charakterystyka gatunku
Znaczenie gatunku dla akwakultury
Biotechniki rozrodu sandacza
Odłów, rozróżnianie płci i transport tarlaków
Tarło stawowe
Tarło sadzowe
Rozród sztuczny
Rozród pozasezonowy
Technologie podchowu sandacza
Podchów sandacza w stawach
Podchów sandacza w systemach recyrkulacyjnych
Choroby i profilaktyka
Sandacz jako produkt spożywczy
Wartość rzeźna sandacza
Skład chemiczny filetów sandacza
Wartość dietetyczna filetów sandacza