Sum afrykański Technologia chowu
- Wydawnictwo: Instytut Rybactwa Śródlądowego
-
Dostępność:
Nakład wyczerpany
- Autor: Jerzy Adamek
- Wydawca, rok wydania: Instytut Rybactwa Śródlądowego, 2014, wydanie 5 poprawione i rozszerzone
- Liczba stron : 101
- Oprawa i wymiary: twarda, 175 x 245 mm
- ISBN: 978-83-60111-35-2
Poradnik chowu i hodowli suma afrykańskiego. Wymaganiam, podchów, chów, choroby.
Względy koniunkturalne ograniczają w ostatnich latach dalszy wzrost sprzedaży karpia towarowego. Szansą rozszerzenia asortymentu produkcji rybackiej jest podjęcie chowu nowych gatunków ryb. Szczególnie interesującym gatunkiem wydaje się sum afrykański, ze względu na swoje cechy gatunkowe i użytkowe.
Sum afrykański zamieszkuje wszystkie rodzaje naturalnych wód słodkowodnych. Gatunek ten ma ważną cechę przydatną w intensywnym chowie, a mianowicie zdolność uzupełniającego oddychania tlenem atmosferycznym. Jego specyficznie zbudowany aparat oddechowy składa się z komory skrzelowej wypełnionej silnie ukrwionymi, krzaczasto rozgałęzionymi wyrostkami drugiego i czwartego łuku skrzelowego. Za pomocą tego narządu oddycha powietrzem atmosferycznym w wodach z deficytem tlenowym lub podczas krótkotrwałego przebywania poza środowiskiem wodnym. Jest wszystkożercą, może odżywiać się zarówno pokarmem roślinnym, jak i zwierzęcym, ale podstawowym źródłem jego pożywienia w warunkach naturalnych są żywe lub martwe ryby.
Spis treści
Wstęp 5
Atrakcyjność chowu suma afrykańskiego 10
Chów suma afrykańskiego w zamkniętych obiegach wody 11
Wymagania środowiskowe suma afrykańskiego 24
Hydrochemia zamkniętych obiegów wody 27
System prowadzenia chowu 30
Biotechnika rozrodu 33
Podchów wylęgu 43
Chów narybku 58
Chów kroczka 71
Chów ryby towarowej 76
Krzyżówki między gatunkowe 81
Choroby 87
Uwagi dotyczące odłowu i sprzedaży 91
Podsumowanie 93
Literatura 94