Surowce zwierzęce ocena i wykorzystanie
- Wydawnictwo: PWRiL
-
Dostępność:
Wysyłka w 12 godzin
- Autor: pod red. Z. Litwińczuka
- Wydawca, rok wydania: PWRiL, 2004
- Liczba stron : 512
- Oprawa i wymiary: miękka, 170 x 240 mm
- ISBN: 83-09-01783-9
- egz.
- 39,90 zł
Książka nasza zawiera 11 podstawowych rozdziałów, w których omówiono wszystkie surowce i produkty pozyskiwane od zwierząt gospodarskich, drobiu i pszczół, poczynając od mleka, poprzez mięso, ryby, jaja, produkty pszczele i wełnę, a kończąc na skórach.
Podręcznik tego typu, tzn. omawiający najważniejsze surowce zwierzęce, opracowany pod redakcją nieżyjącego już prof. Piotra Znanieckiego, został wydany przez PWRiL prawie przed 20 laty, tj. w 1986 roku. W tym czasie w Polsce i na świecie zaszły ogromne zmiany, także w nauce i rolnictwie. Dotyczą one głównie technologii produkcji, metod i systemów oceny jakości surowców i artykułów żywnościowych, ale nade wszystko ustawodawstwa. W nowym podręczniku staraliśmy się przedstawić nowe, wykorzystywane obecnie metody oceny jakości surowców i produktów zwierzęcych oraz zamieścić akty prawne regulujące produkcję żywności pochodzenia zwierzęcego, a obowiązujące w Polsce po l maja 2004 r.
Zdajemy sobie sprawę, że ze względu na ograniczoną objętość książki nie mogliśmy wyczerpująco omówić wszystkich zagadnień. Zamieszczona na końcu każdego rozdziału bibliografia powinna jednak umożliwić Czytelnikowi dotarcie do literatury źródłowej i uzupełniającej, dostarczając więcej wiadomości na temat interesujących go problemów.
Zamieszczone w podręczniku prezentacje kilku firm związanych z przetwórstwem surowców zwierzęcych dotyczą zakładów współpracujących z Akademią Rolniczą w Lublinie, głównie z zespołem Katedry Oceny i Wykorzystania Surowców Zwierzęcych.
Tytuł |
Surowce zwierzęce - ocena i wykorzystanie |
Autor |
pod red. Z. Litwińczuka |
Wydawca |
PWRiL |
Rok wydania |
2004 |
Liczba stron |
512 |
Wymiary |
170 x 240 mm |
Okładka |
miękka |
ISBN |
83-09-01783-9 |